Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kryptoměny: Bitcoin a další měny

Nová hrozba: Místo hrnců pochybné investice. Šmejdi opět líčí na chudáky

Nová hrozba: Místo hrnců pochybné investice. Šmejdi opět líčí na chudáky

Jednou z nejrychleji rostoucích oblastí kriminality jsou falešné internetové investice. Novodobí digitální šmejdi připraví falešné internetové stránky, na nichž slibují mimořádný výnos zejména díky investicím do kryptoměn, po odeslání peněz ale „klientům“ většinou zbydou oči pro pláč.

Přečíst článek

Vlivný ekonomický server vysekl poklonu pražské Paralelní Polis. Je to místo, odkud se šíří „virus kryptosvobody“, míní

Přečíst článek
Bitcoin (ilustrační foto)

Revolut dočasně pozastaví aktivity s kryptoměnami v USA. Obtížné rozhodnutí, tvrdí firma

Přečíst článek
Najděte majitele bitcoinového účtu vyděrače. Dostanete miliony, slibuje majitel Seznamu a miliardář Lukačovič

Najděte majitele bitcoinového účtu vyděrače. Dostanete miliony, slibuje miliardář Lukačovič

Jeden z nejbohatších Čechů, miliardář a majitel společnosti Seznam.cz Ivo Lukačovič opět čelí pokusu o vydírání. Neznámý anonym po něm požaduje 12,7 bitcoinu (asi 8,12 milionu korun) zaslaných na konkrétní bitcoinový účet, jinak hrozí potížemi Seznamu v jeho sídle na Andělu i v dopravě či nemocnicích stejně jako přede dvěma lety. Lukačovič to oznámil na Twitteru s tím, že nabízí za vypátrání totožnosti vyděrače tolik milionů korun, kolik dopadený zločinec dostane let vězení.

Přečíst článek
Bitcoin, ilustrační foto

Ještě před rokem to vypadalo na pořádnou krypto zimu. Bitcoin a spol. jsou ale už zase v kurzu

Trh s kryptoměnami se v prvním pololetí zotavil a celková tržní kapitalizace kryptoměn se na konci období dostala na 1,17 bilionu dolarů (25,5 bilionu korun). Objem obchodů s nejznámější kryptoměnou bitcoin se přitom zvýšil o 185 procent. Ve své analýze to uvádí největší kryptoměnová burza Binance.

Přečíst článek
Generální ředitel společnosti OpenAI Sam Altman spustil projekt kryptoměny Worldcoin. Přístupový účet nazvaný World ID může zájemce získat pouze po registraci a následném ověření skenem své oční duhovky.

Sam Altman, otec ChatGPT s umělou inteligencí, spustil novou kryptoměnu worldcoin

Generální ředitel společnosti OpenAI Sam Altman spustil projekt kryptoměny Worldcoin. Přístupový účet nazvaný World ID může zájemce získat pouze po registraci a následném ověření skenem své oční duhovky. Firma tak chce pohlídat, že členy budou jen skuteční lidé, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek
Sam Bankman-Fried, někdejší miliardář a zakladatel kryptoměnové FTX, která zkrachovala

Zkrachovalá kryptoburza FTX žaluje Bankmana-Frieda a chce zpět stovky milionů dolarů

Zkrachovalá kryptoměnová burza FTX podala žalobu na svého zakladatele Sama Bankmana-Frieda a další bývalé vysoce postavené představitele ve snaze získat zpět údajně zpronevěřené stovky milionů dolarů.

Přečíst článek
Další šéf zkrachovalé kryptoburzy za mřížemi. Kauce bude Mashinského stát desítky milionů

Šéf padlé kryptoburzy Mashinsky za mřížemi. Kauce bude stát „Robina Hooda z krypta” miliardu

Úřady ve Spojených státech zadržely zakladatele a bývalého šéfa zkrachovalé americké kryptoúvěrové společnosti Celsius Network Alexe Mashinského. Informovaly o tom agentury AP a Reuters. Sedmapadesátiletý Mashinsky čelí obviněním z podvodů a manipulací.

Přečíst článek
Coinbase vstoupila na americkou burzu NASDAQ v dubnu 2021.

Menší kryptoburzy z celého světa se snaží urvat podíl na trhu v USA

Kryptoměnové platformy z celého světa se snaží posílit svůj podíl ve Spojených státech, na největším světovém trhu poté, co dvěma největším kryptoburzám v zemi podle tržního podílu Coinbase a Binance.US letos kvůli vyšetřování úřady podíl výrazně klesl. Podle údajů firmy Kaiko se zhruba v polovině června podíl Coinbase snížil na 51 procent z lednových 62 procent a podíl Binance.US se propadl na 1,5 procenta z březnových 22 procent, upozornila agentura Reuters.

Přečíst článek
Tereza Jalůvková z J&T: Investoři do bitcoinu čekají na svou chvíli

Tereza Jalůvková z J&T: Investoři do bitcoinu čekají na svou chvíli

Od poloviny června opět přitáhlo dění kolem bitcoinu pozornost investorů na kryptoměny. Samotný bitcoin za měsíc a půl posílil o 20 procent, akcie kryptoměnové burzy Coinbase vyletěly přibližně o 50 procent. A GBTC, které investoři často používají jako alternativu k přímému vlastnictví bitcoinu, přidal 20 procent, upozorňuje makléřka J&T Banky Tereza Jalůvková.

Přečíst článek
bitcoin, ilustrační foto

Cena bitcoinu stoupla na své 13měsíční maximum

Cena bitcoinu se vyšplhala nad 31 500 dolarů (přes 691 tisíc korun), což je 13měsíční maximum. K růstu nejznámější kryptoměny v poslední době přispívají plány správců několika fondů, například firmy BlackRock, na vytvoření bitcoinového burzovně obchodovaného fondu (ETF) ve Spojených státech.

Přečíst článek
Skvělý půlrok pražské burzy, porazila inflaci. Bitcoin ale vydělal víc

Skvělý půlrok pražské burzy, porazila inflaci. Bitcoin ale vydělal víc

Téměř 15 procent. Tolik by vydělal investor, který by na počátku letošního roku vsadil na pražskou burzu a nyní by vybíral zisky. Index PX-TR, tedy zahrnující dividendový výnos, si totiž za první půlrok obchodování připsal 14,32 procenta. Tím se vyrovnává nejvýkonnějším burzám světa. Příběh pražské burzy je však komplikovaný a může jít o jeden z posledních skvělých roků.

Přečíst článek
Zakladatel zkrachovalé kryptoburzy FTX Sam Bankman-Fried odchází 15. června 2023 od jednání soudu.

Zkrachovalá kryptoburza FTX otřásla trhem. Nyní jedná o obnovení činnosti, byť pod jiným jménem

Krach jedné z nejvýznamnějších kryptoburz FTX otřásla loni ke konci roku trhem a způsobila pád dalších firem v oboru. Nové vedení firmy nyní i přes soudní vyšetřování firmy a ztrátu miliard dolarů z účtů FTX jedna s investory o znovuobnovení provozu, i když nejspíše pod jiným jménem, uvedl The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Reklama

News box

K útoku na koncertní sál u Moskvy, který si vyžádal přes 1️⃣4️⃣0️⃣​​​​​​​ mrtvých, se dnes znovu přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Píše to agentura Reuters s odkazem na prohlášení mluvčího skupiny na sociálních sítích.
Ceny ropy v závěru obchodního týdne po dvou dnech poklesu 📈 rostou o zhruba dolar za barel. Pomáhá jim mimo jiné předpoklad, že nabídka na trhu bude omezenější, protože se očekává, že aliance producentů OPEC+ bude pokračovat v současném snižování produkce.
Německé aerolinky Lufthansa a odbory Verdi se dohodly na postupném zvýšení mezd pozemního personálu o 1️⃣2️⃣,5️⃣ procenta do konce nadcházejícího roku. Zaměstnancům s nižšími příjmy se mzdy podle Verdi zvýší dokonce až o 18 procent. Odborová organizace dnes dohodu s Lufthansou označila za historický úspěch.
Pražská burza ve zkráceném týdnu opět posílila. Index PX 📈 stoupl o 1,6 procenta na 1515,2 bodu. Největší pokles postihl akcie zbrojovky Colt, naopak nejvíce posílily akcie Monety. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu akcie vzrostly o 0,7 procenta.
Za útok v koncertní síni v Krasnogorsku na předměstí Moskvy je odpovědný výhradně Islámský stát, prohlásil dnes bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Dnešní tvrzení ruského vyšetřovacího výboru o odpovědnosti Ukrajiny má Washington za ❌ „nesmysl“.
Ruský vyšetřovací výbor dnes uvedl, že získal  důkazy o vazbě mezi pachateli nedávného teroristického útoku v Krasnogorsku u Moskvy a Ukrajinou. Podle vyjádření výboru útočníkům poskytli hotovost a finance v kryptoměně ukrajinští nacionalisté, napsala ruská agentura RIA Novost.
Prudký nárůst 📈 nových aktivit producentů fosilních paliv ohrožuje splnění pařížských klimatických cílů. Uvádí to zpráva Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Světoví producenti fosilních paliv směřují k tomu, aby do konce desetiletí zvýšili na téměř čtyřnásobek objem ropy a plynu těžených z nově schválených projektů. V čele nárůstu těchto aktivit jsou přitom Spojené státy, upozorňuje zpráva, o níž informuje britský deník The Guardian.
Hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států se ve čtvrtém čtvrtletí po dalším zpřesnění údajů zvýšil v přepočtu na celý rok o 3️⃣,4️⃣ procenta. To je o 0,2 procentního bodu více, než uváděl odhad z konce února. Ve své zprávě to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Analytici v anketě agentury Reuters čekali potvrzení odhadu. Ve třetím čtvrtletí růst činil 4,9 procenta.
Polská kontrarozvědka (ABW) vyšetřuje činnost proruské špionážní sítě zaměřené proti členským státům a orgánům Evropské unie. Dnes to podle portálu onet.pl oznámil Jacek Dobrzyński, mluvčí vládního koordinátora tajných služeb. Polsko přitom 🤝 spolupracuje s Českem, což dnes na internetu potvrdila česká kontrarozvědka - Bezpečnostní informační služba (BIS). Číst více
Pražské Letiště Václava Havla od 4. května obnoví ✈️ přímé spojení s gruzínským hlavním městem Tbilisi. Linku bude obsluhovat letecká společnost Georgian Wings letadlem Boeing 737-300 s kapacitou pro 148 cestujících. Cestující budou moct z Prahy do Tbilisi létat dvakrát týdně, vždy v úterý a v sobotu. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme