Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rekordní zakázka. Český výrobce bezpilotních letounů Primoco dodá stroje za téměř půl miliardy

Český výrobce bezpilotních letounů Primoco dodá stroje za téměř půl miliardy
ČTK
 ČTK

Výrobce bezpilotních letounů Primoco UAV SE dodá evropskému zákazníkovi 24 strojů Primoco One 150 v hodnotě 18 milionů eur, tedy zhruba 450 milionů korun. Firma uvedla, že je to největší zakázka od jejího vzniku v roce 2015. Dvanáct letadel podle generálního ředitele společnosti Ladislava Semetkovského dodá během tohoto měsíce, zbylých 12 strojů dokončí a předá v druhé polovině letošního roku.

Reklama

Primoco UAV vyvíjí a vyrábí civilní a vojenské bezpilotní letouny, které dokážou létat zcela samostatně podle naprogramovaných letových plánů. Letouny Primoco One 150 plně automaticky vzlétají a přistávají, ve vzduchu vydrží až 15 hodin a mají dolet 2000 kilometrů. Jejich maximální vzletová hmotnost je 150 kilogramů, cestovní rychlost 120 kilometrů v hodině. Letouny jsou v provozu na čtyřech kontinentech, využívají se pro kontroly produktovodů a distribučních sítí v energetice, zajišťování pohraniční a pobřežní bezpečnosti, monitorování požárů či při pátracích a záchranných akcích.

Rekordní zakázka je podle Semetkovského významným krokem na cestě k naplnění letošního výhledu hospodaření společnosti, který počítá s uzavřením nových kontraktů na celkem 50 až 60 letounů a tržbami na úrovni 900 milionů až 1,1 miliardy korun.

„Paralelně vedeme se zákazníky z veřejného i soukromého sektoru řadu jednání o objednávkách na desítky nových bezpilotních strojů, z nichž některé se již nacházejí krátce před dokončením a podpisem smluv,” uvedl šéf a zakladatel firmy Semetkovský. Poptávka po bezpilotních letadlech podle něj zůstává vysoká a i v budoucnu má segment bezpilotního letectví globálně růst.

Primoco UAV se stahuje z Ruska.

Český výrobce dronů Primoco přechází na hlavní trh pražské burzy

Akcie výrobce bezpilotních dronů Primoco UAV přejdou 29. ledna ze Startu na hlavní trh Prime pražské burzy.

Přečíst článek

Reklama

Letos zatím ve ztrátě

Společnosti, která má 56 zaměstnanců, v letošním prvním čtvrtletí klesly tržby na 549 000 korun z téměř 88 milionů před rokem. Firma od začátku roku do konce března hospodařila se ztrátou 13,1 milionu korun, zatímco v loňském prvním kvartálu. skončila v zisku 42,9 milionu korun. Meziroční pokles hospodářských ukazatelů byl podle Semetkovského jen dočasný a souvisí s tím, že se podnik v prvních třech měsících letošního roku soustředil na výrobu dříve sjednaných zakázek.

Primoco usiluje o získání stavebního povolení pro nové výrobní, servisní a výcvikové středisko v areálu podnikového letiště v Písku. Stavba by měla začít příští rok a celkem do ní firma hodlá investovat 750 milionů korun. Díky novému zázemí by Primoco mohlo navýšit produkci bezpilotních letounů One 150 až na 250 kusů ročně.

Český výrobce dronů Primoco UAV

Tuzemský výrobce dronů Primoco zosminásobil zisk, Češi jsou na špici hned za USA

Český výrobce bezpilotních letounů Primoco UAV v roce 2023 vytvořil čistý zisk přes 228 milionů korun, o rok dřív vydělal téměř 30 milionů korun. Tržby společnosti stouply meziročně šestinásobně na téměř 600 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou zveřejnil generální ředitel a majoritní akcionář Primoco UAV Ladislav Semetkovský.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

centrum Moskvy

Česko skrytě zásobuje sankcionované Rusko. Zboží tam dodává přes třetí země

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme