Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

emisní povolenky - informace o tématu

znečištěné ovzduší (ilustrační foto)

Lukáš Kovanda: Rozšíření emisních povolenek představuje další inflační tlak

Evropská unie se dnes nad ránem předběžně dohodla na zpřísnění a rozšíření fungování trhu s emisními povolenkami. Rozšíření systému emisních povolenek ovšem nepřichází ve vhodnou dobu. Představuje totiž další inflační tlak. V řadě příštích let přitom zásadní inflační tlak bude představovat probíhající energetická krize EU a s ní související nutná energetická transformace.

Přečíst článek

Místo válečné daně, která oživuje Marxe, by vláda měla vyjednat pozastavení emisních povolenek

Přečíst článek
Premiér republiky Petr Fiala v Evropském parlamentu

Lukáš Kovanda: EU by mohla pozastavit prodej emisních povolenek. Pomohlo by to i českým krajům

Přečíst článek
Český premiér Petr Fiala (ODS)

Lukáš Kovanda: Má Fiala řešit drahé energie? Spíše příliš drahé emisní povolenky

Emisní povolenky jsou rekordně drahé, dramaticky zvyšují zisk ČEZ. Španělsko volá po jejich zastropování, připojí se Fialova vláda?

Přečíst článek
Záplavy, ilustrační foto

ECB: Evropským bankám hrozí miliardové ztráty. Kvůli dopadům změn klimatu

Náhlý skok cen emisních povolenek v kombinaci se záplavami a suchem způsobí největším bankám z eurozóny ztráty nejméně 70 miliard eur (1,7 bilionu korun). Ve svém prvním velkém klimatickém zátěžovém testu to uvedla Evropská centrální banka (ECB). Zjištění nemají vliv na výši kapitálu, který banky musejí mít v letošním roce.

Přečíst článek
Továrna

Bezplatné povolenky skončí do 10 let. Na druhý pokus to schválili europoslanci

Evropský parlament na druhý pokus schválil reformu systému emisních povolenek, na níž se nezvykle rozdělení zákonodárci neshodli na předchozí červnové schůzi. Podle odsouhlaseného návrhu má bezplatné přidělování povolenek postupně skončit v letech 2027 až 2032.

Přečíst článek
Skot - ilustrační foto

Říhající krávy nutí Nový Zéland zavést radikální novinku: emisní povolenky na dobytek

Většinu skleníkových plynů na Novém Zélandu má na svědomí zemědělství, zejména ovce a skot. Země tak představila návrh zákona, podle něhož by zemědělci kupovali emisní povolenky. Výnosy z jejich prodejů by pak šly na výzkum v této oblasti, upozornila agentura Reuters.

Přečíst článek
České aerolinie, ČSA, Letiště Václava Havla

ČSA loni vydělaly 56 milionů. Pomohly emisní povolenky

České aerolinie (ČSA) se loni v insolvenci dostaly zpět do zisku, vydělaly 55,6 milionu korun před zdaněním. Náklady byly sice vyšší než tržby z prodeje letenek, firmě ale pomohl prodej emisních povolenek.

Přečíst článek
Hnědouhelný polský důl Turów

Akcie majitele dolu Turów se staly největším propadákem varšavské burzy

Majitel dolu Turów, polský podnik PGE, se včera stal největším propadákem varšavské burzy. Akcie podniku, v němž přes 57 procent drží polský stát, se propadly o 5,1 procenta. Tedy nejvíce ze všech titulů, jež jsou zahrnuty do hlavního indexu varšavské burzy, WIG 20. Jedná se o největší propad PGE od loňského listopadu.

Přečíst článek
Vítkovice Steel

Vítkovice Steel nemají nárok na bezplatné emisní povolenky, rozhodl evropský soud

Ostravská hutní společnost Vítkovice Steel nemá nárok na bezplatné emisní povolenky za téměř 400 milionů korun související s produkcí tekutého železa, o které se soudí s českými úřady. Rozhodl o tom dnes soudní dvůr Evropské unie.

Přečíst článek
Karel Havlíček (za ANO), odcházející ministr průmyslu a obchodu a dopravy

Havlíček chce vrátit miliony povolenek na trh, narazí na odpor Německa

Snaha Bruselu o rychlý přechod na zelené zdroje energie se příčí některým zemím EU, včetně Česka. Končící ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček bude po Evropské komisi požadovat, aby „do oběhu“ vrátila 400 milionů emisních povolenek, které dříve stáhla.

Přečíst článek
Santa Claus

Týden tradera: Čekání na Santa Clause akciové rally

Po nástupu volatility spojené s novou mutací omikron jsme se vrátili opět k růstu. Trhy poté, co registrovaly nejistotu ohledně dalšího vývoje koronaviru a pandemie obecně, měly tendenci klesat. Nyní se ale zdá, že prozatím býci zvítězili – omikron se nezdá tak nebezpečný – a bude se hrát opět jejich písnička. Měřeno hlavními indexy se americký SP 500 vrátil k 4700 bodům a německý DAX na dohled 16 tisíc bodů. Nyní, se tak zdá, že nás může čekat i takzvaná „Santa Claus rally“ na akciových trzích. A jaké byly hlavní události na trzích v uplynulém týdnu?

Přečíst článek
Prunéřov, hnědouhelná elektrárna

Lukáš Kovanda: Emisní povolenky živelně zdražují, Evropě hrozí blackouty

Emisní povolenky EU ve středu odpoledne prolomily další rekord, 90 eur za tunu ekvivalentu oxidu uhličitého vypuštěnou do ovzduší. Odpustek za tunu emisí může ještě tento týden stát více než 100 eur. Důvodem je citelný růst poptávky po energiích, jejž způsobují tuhé mrazy, které aktuálně udeřily zejména v severní části Evropy, ve Skandinávii. K růstu cen povolenek ovšem přispívá také poměrně napjatá geopolitická situace. Spojené státy tlačí na Německo, aby v případě invaze Ruska na Ukrajinu zastavilo projekt Nord Stream 2.  

Přečíst článek
Reklama

News box

Německá společnost Thyssenkrupp prodá 🤝 20procentní podíl ve svém ocelářském podniku investiční skupině EP Corporate Group (EPCG) českého miliardáře Daniela Křetínského. Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Číst více
Japonská automobilka Toyota Motor investuje 1,4 miliardy dolarů (32,8 miliardy korun) do svého druhého závodu na výrobu elektromobilů 🔌🚗 ve Spojených státech. Jejich výroba ve státě Indiana má začít v roce 2026, uvedla agentura Kjódó. Číst více
V prvních dvou měsících letošního roku evropské země vyčlenily na pomoc Ukrajině napadené ruskou armádou celkem asi šest miliard eur 💶 (přes 150 miliard korun), téměř celá suma se týká vojenského vybavení. Uvedl to výzkumný Kielský institut pro světové hospodářství. Suma přitom zdaleka nestačila na to, aby zaplnila mezeru, která vznikla kvůli výpadku americké podpory. Číst více
Americká technologická společnost Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google 🌐, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk 💰 meziročně o 57 procent na 23,66 miliardy dolarů (zhruba 554 miliard korun). Firma také oznámila, že svým akcionářům poprvé ve své historii vyplatí dividendu. Akcie podniku na zprávu reagovaly výrazným růstem. Číst více
Microsoft ve třetím finančním čtvrtletí zvýšil 📈 čistý zisk 💰 meziročně o pětinu na 21,9 miliardy dolarů (zhruba 513 miliard korun). Tržby vzrostly o 17 procent na 61,9 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu společnosti LSEG odhadovali v průměru na 60,8 miliardy dolarů. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme