Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Elektromobilita. Budoucnost dopravy

Škoda Auto, ilustrační foto
video

Škoda Auto se řítí do elektrické budoucnosti. A investuje do ní horentní sumu

Škoda Auto se plnou rychlostí řítí do elektrické budoucnosti. Během příštích pěti let investuje do elektromobility 138 miliard korun. To je čtyřnásobně víc, než s čím počítal původní plán. Podíl čistě elektrických vozů na prodejích značky má v Evropě do roku 2030 vzrůst na více než 70 procent.

Přečíst článek
Elon Musk

Musk rozjel plán B pro případ soudní prohry. Prodal akcie Tesly za sedm miliard dolarů

Přečíst článek

Měď zažívá volný pád. Výrobci po celém světě už počítají s recesí

Přečíst článek
Větrné elektrárny (ilustrační foto)

Nedostatek mědi ve světě ohrožuje klimatické cíle. A poptávka půjde prudce nahoru

Přečíst článek
Panasonic v Silicon Valley

Panasonic bude pro Teslu vyrábět baterie v Kansasu. Do závodu investuje sto miliard

Panasonic vidí obří příležitost ve výrobě baterií do elektromobilů. Hodlá kvůli tomu postavit za miliardy zcela nový závod na jejich výrobu v americkém Kansasu. Bude tak blíž svému hlavnímu odběrateli, americké Tesle, která otevřela fabriku v texaském Austinu.

Přečíst článek
Prodej aut v Číně v roce 2022 vzroste podle červencového odhadu asociace výrobců aut o tři procenta na 27 milionů vozů.

O nová auta v Číně klesá zájem. Stát i samospráva chystají podporu prodejů

Prodej aut v Číně letos vzroste o tři procenta na 27 milionů vozů. Osobních aut by se mohlo prodat meziročně o sedm procent více, tedy 23 milionů. Vyplývá to z výhledu, který podle agentury Reuters zveřejnil čínský svaz výrobců aut CAAM na základě informací od největších automobilových společností v zemi. Svaz tak snížil svůj odhad z prosince, kdy ještě očekával růst celkového prodeje o 5,4 procenta na 27,5 milionu vozů.

Přečíst článek
Elektromobily VW

Volkswagen investuje půl bilionu do byznysu s bateriemi. Vybaví jimi půl milionu elektroaut ročně

Výrobce automobilů Volkswagen chce s partnery investovat přes 20 miliard eur (496 miliard korun) do podnikání s automobilovými bateriemi. Chce tak vytvořit 20 tisíc pracovních míst a do roku 2030 dosáhnout ročního prodeje nad 20 miliard eur, aby měl vedoucí postavení na tomto rostoucím trhu. Firma to podle agentury Reuters uvedla při slavnostním položení základního kamene své první evropské továrny na baterie v Salzgitteru.

Přečíst článek
Automobilka Volvo má výrobní závod na jihozápadě Číny v městě Čcheng-tu.

Volvo postaví gigafactory u Košic. Vyrábět začne v roce 2026

Švédska automobilka Volvo Cars postaví na východě Slovenska závod na výrobu elektromobilů za 1,2 miliardy eur (29,6 miliardy korun), z toho pětinu tvoří předpokládaná podpora státu, uvedlo slovenské ministerstvo hospodářství.

Přečíst článek
Problémem budoucnosti budou baterie do elektroaut

Jestli se bojíme zákazu spalovacích motorů? Problémem budou baterie pro elektrovozy, varuje manažer VW

V současnosti chybí celá řada primárních surovin nutných na výrobu baterií do elektrovozů, jako jsou nikl, kobalt či nikl. To může přechod k čistší mobilitě výrazně prodražit a zpomalit, míní finanční ředitel Volkswagenu.

Přečíst článek
Prodej aut s klasickým spalovacím motorem v EU skončí v roce 2035

Hotovo. Prodej vozů s dnešními spalovacími motory v EU končí v roce 2035

Nejpozději po roce 2035 opadnou problémy s cenou benzinu a nafty. Od toho roku se totiž v Evropské unii nebudou smět prodávat nové vozy se spalovacím motorem dnešního typu, odsouhlasili ministři členských států EU. Jde o součást balíku nových opatření, která mají Evropu dovést ke splnění klimatických cílů. Detaily budou projednávat jednotlivé členské státy s Unií během českého předsednictví.

Přečíst článek
Model Polestar 1 na autosalonu v Ženevě v roce 2018.

Výrobce elektromobilů Polestar na burze neoslnil. Je to varováním pro Teslu a spol.

Nejnovější společností vyrábějící elektromobily, která vstoupila na burzu, se v pátek stal švédský Polestar. Jenže po počátečním nárůstu v první den obchodování o 16 procent klesla hned v pondělí cena zpět o 15 procent. Vlažné přijetí jednoho z vážných konkurentů Tesly je tak varováním pro výrobce aut s elektrickým pohonem, neboť podle expertů je trh s elektromobily nadhodnocený a pád ceny akcií zaznamenávají i další relativně noví výrobci uvedení na burze, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Elektromobil, ilustační foto

Studie: Do šesti let budou elektromobily tvořit třetinu trhu

Podíl elektromobilů na globálním prodeji aut by se díky růstu poptávky na většině velkých trhů mohl do roku 2028 vyšplhat na 33 procent.

Přečíst článek
Nabíjecí stanice

AAA: Ojeté elektroauto se prodává nejčastěji za 800 tisíc korun

Během šesti let počet ročně prodaných ojetých automobilů s elektrickým motorem stoupl osmkrát, podíl na trhu ale stále mají mizivých 0,11 procenta. Největší hráč na trhu použitých automobilů Aures a její síť AAA auto proto očekává další růst zájmu – a to i přes zvyšující se ceny elektrických ojetin –, záležet bude zejména na tom, jak dopadne plán EU na zákaz spalovacích motorů od roku 2035, vůči kterému se v úterý negativně postavilo Německo.

Přečíst článek
Tesla Model 3

Dva roky s modelem 3 od Tesly: Úspora sto tisíc korun a nulová potřeba servisu

Úspora desítek tisíc korun za rok oproti standardním vozům, více her, Netflix a také neustálá aktualizace vozu. To uživatel modelu 3 od Tesly Jan Shejbal řadí k pozitivům. Negativa? Moc jich není, ale i ta se najdou.

Přečíst článek
Reklama

News box

Čína je mezi zhruba stovkou delegací, které zatím  nepotvrdily účast na mírové konferenci o Ukrajině, kterou pořádá v polovině června Švýcarsko. Dnes to podle agentury Reuters řekla švýcarská prezidentka Viola Amherdová. Švýcarsko pozvalo na 160 delegací. Rusko, které válku na Ukrajině vede, podle dřívějších informací pozvánku na jednání nedostalo. Konference by se měl zúčastnit i český prezident Petr Pavel.
Ruský prezident 👴 Vladimir Putin dnes představil velitelům vojenských okruhů nového ministra obrany Andreje Belousova. Podle serveru BBC News to bylo poprvé od začátku války na Ukrajině, co Putin ukázal všechny velitele okruhů. 
Prodejce oděvů Esprit se dostal do finančních potíží. Skupina podala u 👨‍⚖️ soudu v Düsseldorfu návrh na vyhlášení insolvence na mateřskou společnost Esprit Europe a na šest německých dceřiných společností. S odvoláním na sdělení skupiny Esprit Holdings Limited to dnes uvedla agentura DPA. Firma bude v obchodní činnosti zatím pokračovat.
Pražská burza dnes posílila. Index PX 📈 zpevnil o 0,49 procenta na 1563,43 bodu. Vzhůru mu pomohly především akcie polostátní energetické skupiny ČEZ. Opačný vliv na index měla hlavně banka Moneta. Vyplývá to z údajů na webu burzy.
Téměř šest měsíců po parlamentních volbách v Nizozemsku se uskupení čtyř stran včetně krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) vítěze voleb Geerta Wilderse 🤝 dohodlo na vytvoření vlády. Podle agentury Reuters to dnes v Haagu oznámil Wilders, který se ale nestane premiérem. 
Německá finanční společnost Commerzbank má za sebou nejlepší kvartál od začátku roku 2011. Čistý zisk 📈 zvýšila v prvních třech měsících roku o 29 procent na 747 milionů eur (18,5 miliardy korun), což je více, než se čekalo. Banka to uvedla dnes na svém webu. Zvýšila zároveň výhled čistých úrokových výnosů na celý rok.
⚠️ Slovenský premiér Robert Fico byl dnes po výjezdním zasedání vlády v Handlové několikrát postřelen a jeho život je ohrožen. Informoval o tom Ficův facebookový profil s tím, že premiéra převáží vrtulník z Handlové do nemocnice v Banské Bystrici. Agentura Reuters uvedla, že podle mluvčí nemocnice v Handlové byl Fico při vědomí a jeho životní funkce byly stabilizovány. Číst více
Za atentát označil mluvčí slovenského ministra vnitra Matej Neumann útok na premiéra 👨 Roberta Fica, kterého dnes postřelil útočník, jehož policie zadržela. Informovala o tom slovenská média. 
⚠️ Slovenský premiér Robert Fico byl dnes podle listu Denník N postřelen, když po výjezdním jednání vlády ve městě Handlová vyšel mezi mezi lidi. Pravděpodobného útočníka policisté zadrželi, napsal list. Podle slovenské televize ministerského předsedu převážejí do nemocnice v Banské Bystrici. Číst více
Vláda dnes  přerušila projednávání zákona o podpoře bydlení. Po jednání kabinetu to novinářům řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Podle něj je třeba vyřešit rozpory, které kolem zákona přetrvávají, bude to vyžadovat mimo jiné jednání se samosprávami. Zákon by měl vytvořit systémovou podporu pro osoby ohrožené bytovou nouzí.
Reklama
Reklama
Doporučujeme