Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

dolar - informace o tématu

Libra je ve volném pádu, míří k historicky první paritě s dolarem

Libra je ve volném pádu, míří k historicky první paritě s dolarem

Britská libra se dnes ocitá po mohutným výprodejním tlakem, doslova ve volném pádu. Mezinárodní investoři se jí zbavují, neboť je vyděsil záměr kabinetu nové premiérky Liv Trussové „nakopnout“ ekonomiku razantními daňovými škrty. Britská vláda hodlá daně snižovat jak z mezd pracovníků, tak z příjmu firem. Škrty totiž na ostrovech dále prohloubí deficit a urychlí inflaci. Inflace je v Británii zhruba desetiprocentní, nejvyšší za čtyřicet let.

Přečíst článek
Peníze, ilustrační foto

Jen padá, dolar roste, koruna na steroidech. Co se to s těmi měnami děje?

Přečíst článek
Rafinérie v USA

David Havrlant z J&T: Hluboká a táhlá recese? Tak ta se USA určitě vyhne

Sázky na hlubokou a vleklou ekonomickou recesi v USA jsou liché, jelikož střednědobé i dlouhodobé faktory začínají hrát největší ekonomice opět do karet, a to jak v relativní, tak v absolutní perspektivě, píše v komentáři pro Newstream David Havrlant z J&T. Co rozhodne, že americká ekonomika bude rychle zpátky ve hře?

Přečíst článek
Šéfka ECB Christine Lagardeová

ECB čeká historické rozhodnutí. Jak moc zvýší sazby?

0,5, nebo 0,75 procentního bodu? Čtvrt procentního bodu dělí dva klíčové scénáře Evropské centrální banky, která již za pár dní bude rozhodovat o zvýšení úrokových sazeb pro eurozónu. Že sazby porostou, je téměř jisté. Inflace v zemích platících eurech vystoupala na další rekord.

Přečíst článek
Členové Fedu Esther Georgeová, John Williams a Jerome Powell na zasedání v Jackson Hole v roce 2018

Velký problém pro euro. Fed chystá razantní zvednutí sazeb

Ačkoli k zásadnímu vystoupení šéfa americké centrální banky Jeroma Powella dojde až zítra, nálada centrálních bankéřů je podle agentury Bloomberg jasná: sazby musejí růst, a to klidně výrazně. Důvod? Inflační tlaky se zatím nepodařilo dostatečně zkrotit.

Přečíst článek
Euro se zřítilo pod úroveň dolaru, kvůli cenám plynu i německému exportu

Euro se zřítilo pod úroveň dolaru

Spekulace na další růst sazeb v USA i slabé výsledky německé ekonomiky jsou důvodem opětovného oslabení eura. 

Přečíst článek
Budova Wall Street 1 se mění v luxusní byty

Prestižní adresa Wall Street 1 se mění na byty. Stojí o fous víc než v Praze

Ikonická budova na adrese Wall Street 1, New York se proměňuje v luxusní rezidenční dům. Nabídne výhledy na New York Stock Exchange, Sochu svobody, obří bazén, fitness a wellness i unikátní soukromý klub. Ceny bytů startují na 1,3 milionu dolarů.

Přečíst článek
Warren Buffett

Buffettova firma prodělala 43 miliard dolarů. Může za to pokles akcií Applu

Investiční firma Berkshire amerického miliardáře Warrena Buffetta vykázala za druhé čtvrtletí kvůli propadu akciových trhů čistou ztrátu 43,8 miliard dolarů. Minulý rok měla firma ve stejném období čistý zisk 28,1 miliardy dolarů. Informovala o tom agentura Reuters.

Přečíst článek
Facebook, ilustrační foto

Facebook drtí konkurence TikToku. Sociální síť vydělala podstatně méně

Inflace, nižší poptávka po reklamě a také drtivá konkurence z Číny. Výsledky společnosti Meta Platforms, která provozuje Facebook či Instagram, zklamaly. Akcie padají.

Přečíst článek
Microsoft

Microsoft má problém. Kvůli silnému dolaru Bill Gates vydělává méně

Microsoftu se nadále daří vydělávat na cloudových službách. Tam roste o 40 procent. V dalších segmentech však jeho tržby i zisky padají.

Přečíst článek
Itálie (ilustrační foto)

USA už nejsou zemí zaslíbenou, Američané se houfně stěhují do Evropy

Stále více Američanů se stěhuje do Evropy, hnáno přes Atlantik rostoucími životními náklady, přemrštěnými cenami domů, stále silnějším dolarem a tamní politikou plnou nevraživosti až nenávisti. Novým „domovem zaslíbeným“ je zejména jižní a západní Evropa s relativně levnějšími domy ve srovnání s USA a mnohem běžnější prací na dálku, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek
hřivny

Ukrajina devalvovala měnu o 25 procent, pomůže to exportérům

Ukrajina devalvovala měnu o 25 procent, kvůli válce s Ruskem se chce soustředit na ochranu svých devizových rezerv. Centrální uvedla, že kurz vůči dolaru oficiálně stanovila na 36,5686 hřivny. Dosavadní kurz činil 29,25 hřivny, kde jej banka držela posledních pět měsíců.

Přečíst článek
Reklama

News box

Itálie si dnes předvolala ruského velvyslance v reakci na oznámení Moskvy, že ruskou pobočku firmy Ariston Thermo Group nyní převezme dceřiná společnost ruského 🏭 plynárenského podniku Gazprom. S odkazem na sdělení šéfa italské diplomacie Antonia Tajaniho to uvedla agentura AFP.
Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank si vytvoří rezervu až 1️⃣,3️⃣ miliardy eur (zhruba 33 miliard korun) na krytí nákladů souvisejících s vleklým právním sporem ohledně převzetí konkurenta Postbank. Banka dnes upozornila, že tento krok bude mít dopad na její výsledky za čtvrté čtvrtletí i za celý letošní rok.
Tchaj-wan dnes zaznamenal obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti. Tchajwanské ministerstvo obrany oznámilo, že 1️⃣2️⃣ čínských letadel překročilo střední linii dělící Tchajwanský průliv, kterou Tchaj-pej považuje za neoficiální hranici mezi oběma zeměmi. Zpráva přichází den poté, co americký ministr zahraničí Antony Blinken ukončil návštěvu Číny, upozornila agentura Reuters.
Důvodem nižšího než předpokládaného výběru daně z neočekávaných zisků od bank byly 📈 vyšší úroky vyplacené střadatelům. Uvedl to premiér Petr Fiala v odpovědi na písemnou interpelaci předsedkyně poslaneckého klubu opozičního hnutí ANO a bývalé ministryně financí Aleny Schillerové. Stát na této dani od bank vybral asi 700 milionů korun, zatímco předpoklad byl asi 33 miliard.
Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se  ohradil proti článku magazínu Der Spiegel, že v kauze možných úplatků od proruské sítě přijímal balíčky. Ve vyjádření, které dnes poskytl ČTK, Bystroň uvedl, že magazín se zapojil do kampaně, jejímž cílem je zdiskreditovat všechny strany usilující o ukončení vojenského konfliktu na Ukrajině, a ovlivnit tak volby do Evropského parlamentu.
Díky klesajícím cenám Češi podle prodejců letenek na jaře kupují letenky do vzdálenějších 🛬 destinací než loni. Ze vzdálených míst nejčastěji létají do Asie a Severní Ameriky. Oblíbený thajský Bangkok čeští turisté postupně mění za Japonsko. 
Plzeňská teplárenská, největší dodavatel tepla na západě Čech, prodala zatím v topné sezoně 2023/24 zhruba o pět procent 📉 méně tepla než v té předcházející. Jde o údaj za září 2023 až konec letošního března. Duben a květen však mohou tento výsledek ještě pozměnit, řekla Petra Siegerová, mluvčí podniku, který produkuje teplo a elektřinu z uhlí a biomasy. 
Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) ponechala rating Slovenska beze změny na úrovni A+ se 👍 stabilním výhledem. Její hodnocení úvěrové spolehlivosti Slovenska je tak o dva stupně vyšší než rating agentury Fitch Ratings a o stupeň vyšší než rating agentury Moody's. 
Americký prezident Joe Biden dnes řekl, že by se rád střetl v 🤝 debatě se svým předchůdcem Donaldem Trumpem, s nímž se v listopadových volbách pravděpodobně utká o další čtyři roky v Bílém domě. Trump reagoval prohlášením, že je připraven „kdekoli, kdykoli“.
Reklama
Reklama
Doporučujeme