Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

dolar - informace o tématu

Evropská centrální banka, ilustrační foto

ECB řeší úrokové sazby. Volí mezi rostoucí inflací a hrozbou krachu Itálie

Zvýší Evropská centrální banka úroky? A pokud ano, bude to o čtvrt procentního bodu, nebo dokonce o půl? A zvládnou zadlužené jižní státy eurozóny zvýšené nároky na obsluhu svých dluhů?

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin (na snímku z 5. května 2022)

Potvrzeno. Rusko je podle Moody's v platební neschopnosti

Rusko je v platební neschopnosti, potvrdila to mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service, která je jednou z autorit, která může takové prohlášení učinit. Věřitelé podle ní nedostali na účet platbu úroků.

Přečíst článek
Bankovka ze Zimbabwe z roku 2008 v hodnotě 20 milliard zimbabwských dolarů byla jedním ze symbolů tehdejší megainflace.

Zimbabwe hrozí návrat hyperinflace. Tamní centrální banka zvedá sazby nejagresivněji na světě

Evropské země včetně Česka či Spojené státy s nervozitou a napětím čekají na každé zasedání národních centrálních bank, jestli a hlavně o kolik jednotek či zlomků procenta zvednou v boji proti inflaci základní úrokovou sazbu. V Zimbabwe se pohybují ve zcela jiných číslech – v rámci snahy vyhnout se návratu obří hyperinflace v řádech milionů procent z konce prvního desetiletí nyní centrální banka zvedla základní sazbu z 80 na 200 procent, nejvíce na světě, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Andrej Babiš

Studie: Klub českých dolarových milionářů se rozrůstá, loni už měl přes 32 tisíc členů

Počet dolarových milionářů v Česku loni díky oživení ekonomiky v Evropě stoupl o 6,9 procenta na 32 200. Jejich majetek meziročně vzrostl o 7,7 procenta na 79 miliard dolarů (1,857 bilionu korun). Vyplývá ze Zprávy o světovém bohatství, kterou zveřejnila společnost Capgemini.

Přečíst článek
ukrajinský krize

Lukáš Kovanda: Dolar i rubl jsou měnoví šampioni

Rubl za posledních dvanáct měsíců zpevnil vůči koruně o více než 35 procent. To se žádné jiné měně světa za dané období nepovedlo. Dokonce ani dolaru ne. Ten vůči koruně zpevnil za stejnou dobu „jen“ o jedenáct procent.

Přečíst článek
Viktor Orbán

Orbán chce látat díry v rozpočtu eurobondy

Maďarsko plánuje nabídnout na trhu dluhopisy v eurech a dolarech. Vláda premiéra Viktora Orbána totiž hledá alternativy k zablokovaným miliardám eur z fondů Evropské unie, píše agentura Bloomberg s odvoláním na informovaný zdroj.

Přečíst článek
ukrajinský krize

Rusko opět hledá cestu, jak se vyhnout bankrotu. U dolarových dluhopisů zkouší stejnou fintu jako u plynu

Rusko zdá se našlo způsob, jak obejít jedno z nejvíce bolestných sankčních opatření americké vlády. Zkoumá fintu, jak provést splátky dolarových dluhopisů v rublech. Mechanismus by byl podobný jako u plateb za plyn členských zemí EU. Pokud to projde, Rusko se tak opět vyhne možnosti prvního bankrotu kvůli nesplácení dluhů od roku 1917. Ochota zahraničních investorů k novému způsobu plateb ale nebude příliš velká, píše server CNBC.

Přečíst článek

Týden tradera: Zuřivé propady akcií ustaly. Asi jen na chvíli

Kupci se pomalu vracejí na trh. Akcie se po několika týdnech propadů postupně stabilizují na vyšších hodnotách. Uvidíme, jak dlouho bude pozitivní nálada trvat, píše ve svém pravidelném komentáři z trhů Kryštof Míšek, hlavní ekonom společnosti Colosseum. Důvodů, proč by měl mít nastolený optimismus investorů jen jepičí život, vidí hned několik.

Přečíst článek
Peníze

Lukáš Kovanda: Příliš silný dolar zavaří globální ekonomice

Prudké zpevňování americké měny, jehož jsme poslední dobou svědky, začíná být pro svět vážným problémem. Vrací dokonce v úvahách mnohé do roku 1985. Tehdy se v newyorském hotelu Plaza ministři financí vedoucích světových ekonomik – USA, Velké Británie, Japonska, Západního Německa a Francie – dohodli na koordinované akci za účelem oslabení dolaru.

Přečíst článek
Dolary, ilustrační foto

Dolary? Máte dolary? Rusové se po nich pídí na černém trhu

Rubl je v současné době o čtvrtinu silnější vůči dolaru než před začátkem Putinovy invaze na Ukrajinu. Omezení na ruském bankovním trhu a nedostatek dolarů v zemi ale způsobují, že řada Rusů začala shánět dolary jak za komunismu – na černém trhu a za nevýhodnější kurz, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Bílý dům

Bidenovi za první rok v Bílem domě vydělali více než půl milionu dolarů

Americký prezident Joe Biden a jeho žena Jill vydělali během prvního roku v Bílém domě 610 702 dolarů (přes 13,7 milionu korun), z toho na federální daně šlo v minulém roce 24,6 procenta jejich příjmů, tedy 150 439 dolarů. V průměru Američané odvádějí zhruba 14 procent příjmů, uvedla agentura AP.

Přečíst článek
Reklama

News box

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se  ohradil proti článku magazínu Der Spiegel, že v kauze možných úplatků od proruské sítě přijímal balíčky. Ve vyjádření, které dnes poskytl ČTK, Bystroň uvedl, že magazín se zapojil do kampaně, jejímž cílem je zdiskreditovat všechny strany usilující o ukončení vojenského konfliktu na Ukrajině, a ovlivnit tak volby do Evropského parlamentu.
Díky klesajícím cenám Češi podle prodejců letenek na jaře kupují letenky do vzdálenějších 🛬 destinací než loni. Ze vzdálených míst nejčastěji létají do Asie a Severní Ameriky. Oblíbený thajský Bangkok čeští turisté postupně mění za Japonsko. 
Plzeňská teplárenská, největší dodavatel tepla na západě Čech, prodala zatím v topné sezoně 2023/24 zhruba o pět procent 📉 méně tepla než v té předcházející. Jde o údaj za září 2023 až konec letošního března. Duben a květen však mohou tento výsledek ještě pozměnit, řekla Petra Siegerová, mluvčí podniku, který produkuje teplo a elektřinu z uhlí a biomasy. 
Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) ponechala rating Slovenska beze změny na úrovni A+ se 👍 stabilním výhledem. Její hodnocení úvěrové spolehlivosti Slovenska je tak o dva stupně vyšší než rating agentury Fitch Ratings a o stupeň vyšší než rating agentury Moody's. 
Americký prezident Joe Biden dnes řekl, že by se rád střetl v 🤝 debatě se svým předchůdcem Donaldem Trumpem, s nímž se v listopadových volbách pravděpodobně utká o další čtyři roky v Bílém domě. Trump reagoval prohlášením, že je připraven „kdekoli, kdykoli“.
Reklama
Reklama
Doporučujeme