Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Aukce překonala očekávání. Jeden z prvních počítačů Apple se v USA vydražil za pět milionů

Apple, ilustrační foto
Andrew / Creative Commons / CC BY 2.0
 ČTK

Jeden z prvních osobních počítačů vyrobených společností Apple a podepsaný spoluzakladatelem firmy Stevem Wozniakem se prodal v aukci ve Spojených státech za více než 223 tisíc dolarů (bezmála pět milionů korun). Informovala o tom agentura AP s odvoláním na aukční síň RR Auction. Ta počítač Apple-1 uvedla do plně funkčního stavu a dodala k němu na míru vyrobený kryt se zabudovanou klávesnicí.

Reklama

Aukce překonala očekávání

V garáži spoluzakladatele společnosti Apple Steva Jobse v kalifornském Los Altos vznikly v letech 1976 a 1977 asi dvě stovky těchto přístrojů. Původně počítač stál 666 dolarů a prodalo se kolem 175 kusů.

Tyto přístroje pomohly nastartovat společnost, která se letos v červnu stala první veřejně obchodovanou firmou, jež uzavřela obchodování na burze s tržní hodnotou tři biliony dolarů. Očekávalo se, že se počítač vydraží za přibližně 200 tisíc dolarů, uvedla aukční síň.

Bývalý majitel přístroj získal použitý na výstavě počítačových amatérů ve městě Framinghamu ve státě Massachusetts a používal jej po celá 80. léta. Do provozuschopného stavu jej počátkem letošního roku uvedl odborník na společnost Apple Corey Cohen. Nynější majitel si přeje zachovat anonymitu.

Výrobce mikročipů Arm míří na burzu

Je to oficiální. Výrobce čipů Arm jde na burzu, doufá v ocenění až 70 miliard dolarů

Britský vývojář čipů Arm, který spadá pod japonskou firmu Softbank a jehož technologie se nacházejí prakticky ve všech chytrých telefonech, oficiálně požádal o vstup na burzu ve Spojených státech. Firma k tomu v pondělí zveřejnila burzovní prospekt. Bližší informace o objemu a ceně akcií, které se budou obchodovat na trhu Nasdaq, ale podnik neuvedl. Očekává se, že to bude letos největší primární veřejná nabídka akcií (IPO).

Přečíst článek

Originál ručně psané reklamy na počítač Apple-1, kterou napsal Jobs, se na stejné aukci prodal za téměř 176 tisíc dolarů, uvedla aukční síň. Druhý šek vystavený společností Apple, podepsaný Jobsem a Wozniakem a datovaný 19. března 1976 se prodal za více než 135 tisíc dolarů.

Apple, ilustrační foto

Apple přišel o 3,5 bilionu korun. Za necelých sedm hodin

Aktuální výsledková sezona zatím nepřináší technologickým firmám mnoho radosti. Kromě Meta Platforms, které se podařilo zlomit negativní sentiment loňského roku, většina velkých firem zklamala očekávání investorů. A ti trestají. Apple kvůli masivnímu výprodeji akcií přišel během pátečního obchodování na burze o 160 miliard dolarů hodnoty, v přepočtu tři a půl bilionu korun.

Přečíst článek

Nový iPhone 15 bude v prodeji 22. září

46 dní. Tolik zbývá do uvedení iPhonu, který má zachránit Apple

Zahájení prodeje iPhone 15 je plánováno na 22. září, uvádí agentura Bloomberg. Debut bude následovat týden po jeho uvedení na trh v polovině září.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Apple iPad první generace podepsaný Stevem Jobsem míří do aukce

Jak Steve Jobs obdaroval zubaře. Unikátní a podepsaný iPad první generace míří do aukce

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme