Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

dolar - informace o tématu

dolar

Lukáš Kovanda: Ohrožuje zhoršení ratingu USA jejich „dolarové priviliegium“?

Warren Buffett dále bezmezně věří dlužnické spolehlivosti vlády USA. Legendární investor, resp. jeho společnost Berkshire Hathaway, napůjčovala v tomto a minulém týdnu americké vládě v přepočtu zhruba 450 miliard korun, dalších více než 200 miliard jí půjčí v pondělí. Přitom toto úterý renomovaná ratingová agentura Fitch historicky vůbec poprvé Spojeným státům zhoršila hodnocení spolehlivosti coby dlužníka.

Přečíst článek

Umělá inteligence prokáže své schopnosti, až sama vydělá milion dolarů, tvrdí výzkumník a podnikatel

Přečíst článek

Koruna má za sebou solidní první pololetí, porazila dolar, euro i švýcarský frank

Přečíst článek
Americký dolar

Konec dominance amerického dolaru se blíží ke konci, uvedl šéf ruské banky VTB Andrej Kostin

Konec dominance amerického dolaru se blíží, protože čínský jüan je na vzestupu a řada zemí vidí rizika v souvislosti s neúspěšnou snahou Západu dostat Rusko na kolena kvůli Ukrajině. V rozhovoru s agenturou Reuters to řekl šéf druhé největší ruské banky VTB Andrej Kostin, který patří mezi nejmocnější bankéře v Rusku.

Přečíst článek
Jestliže se teď rozhodnete vyměnit koruny za eura nebo dolary, nebudete toho na dovolené litovat.

Teď je ta pravá chvíle. Na směně korun před dovolenou nyní neproděláte, uvádějí analytici

Jestliže se teď rozhodnete vyměnit koruny za eura nebo dolary, nebudete toho na dovolené litovat. Analytici se shodují, že do prázdnin se kurz už více nezlepší, takže není důvod směnu odkládat. Česká měna se v úterý odpoledne obchodovala za 23,70 koruny za euro a 21,98 koruny za dolar.

Přečíst článek
Dolary, ilustrační foto

Soumrak dolaru? Ale kdeže. To spíš eura, plyne z dat Banky pro mezinárodní platby

Rostoucí aktivita Číny na mezinárodní scéně, nedávná návštěva prezidenta Si Ťin-pchinga v Moskvě či naopak návštěva francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v Číně, zintenzivňují debatu i přeskupování geopolitických sil. Tu podtrhuje i aktuální návštěva ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova v Brazílii. Ta pro změnu oživuje fenomén BRICS, tedy svého času rychle se rozvíjejících ekonomik Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jižní Afriky, které prý mohou představovat ekonomického vyzyvatele Západu a otřást globálním postavením amerického dolaru coby rezervní měny číslo jedna.

Přečíst článek
Česká koruna je evropský šampion. Jako jediná od začátku ruské invaze posílila vůči dolaru, euru a švýcarskému franku

Koruna je evropský šampion. Vylepšila 15letý rekord k euru, jako jediná od invaze posílila vůči dolaru, euru i franku

Ve světě je pouze pět význačnějších měn, které od předvečera ruské invaze na Ukrajinu (tedy od 23. února 2022) až do včerejšího večera posílily jak vůči dolaru, tak euru. Jen dvě z těchto měn jsou měny evropských zemí: česká koruna a švýcarský frank.

Přečíst článek
Kurz koruny vůči euru

Česká měna dál posiluje, euro stojí méně než 23,30 koruny

Koruna ve čtvrtek vylepšila své téměř patnáctileté maximum vůči euru a poprvé od léta 2008 uzavřela pod hranicí 23,30 koruny za euro. České měně se dařilo i ve vztahu k dolaru, ke kterému uzavřela obchodování s nejsilnějším kurzem od června 2021. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Přečíst článek
Peníze, ilustrační foto

Koruna je nejsilnější k euru od roku 2008, k dolaru za více než rok

Česká měna je aktuálně nejsilnější k euru téměř za 15 let a k dolaru za více než rok. Vůči euru dnes zpevnila oproti předchozímu závěru o 15 haléřů na 23,34 koruny za euro, což je nejnižší kurz od konce července roku 2008. K dolaru si koruna polepšila o 27 haléřů na 21,26 koruny za dolar. Silnější byla k měně USA naposledy loni v únoru. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Přečíst článek
Těžba ropy, ilustrační foto

Obavy z bankovní nákazy tlačí cenu ropy hluboko pod předválečnou úroveň

Ceny ropy ve středu na světových trzích sestoupily na nejnižší úrovně za rok a čtvrt, dolů je tlačí propad na finančních trzích vyvolaný obavami kolem situace druhé největší švýcarské banky Credit Suisse. Severomořská ropa Brent kolem 15:30 SEČ ztrácela asi 3,5 procenta zhruba na 74,70 dolaru za barel. Předtím sestoupila až na 74,01 dolaru, nejníže od prosince 2021.

Přečíst článek
Krach SVB je největším bankrotem banky v USA od roku 2008, kdy vrcholila finanční krize.

SVB zkrachovala, je to největší bankovní krach v USA od roku 2008

Kalifornské bankovní regulační orgány uzavřely SVB Financial Group, mateřskou společnost Silicon Valley Bank. Krach SVB je největším bankrotem banky v USA od roku 2008, kdy vrcholila finanční krize, uvedla agentura AP. Správcem banky byla jmenována Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC). Ta uvedla, že aktiva banky činí 209 miliard dolarů (4,6 bilionu korun) a vklady 175,4 miliardy dolarů.

Přečíst článek

Na trhy se po euforickém lednu vrátily obavy a pokles hodnot

Zkušenost ze 70. let, kdy růst cen trápil řadu vyspělých ekonomik, nás učí, že zrychlující inflace se může po určitém zklidnění vracet a způsobovat znovu komplikace v ekonomice. V současné době již vidíme známky toho, že ústup inflačních tlaků byl pouze dočasný a restriktivní měnová politika ze strany centrálních bank tu s námi bude muset být podstatně déle. Tento fakt začíná odrážet i vývoj na finančních trzích.

Přečíst článek
Kurz koruny vůči euru

Koruna je k euru nejsilnější za 15 let. Daří se i pražským akciím

Pražská burza ve čtvrtek uzavřela na nejvyšší hodnotě za téměř rok. Dařilo se i koruně. K euru je nejpevnější za téměř 15 let.

Přečíst článek
Reklama

News box

Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského v loňském roce snížil svůj provozní zisk (EBITDA) na 3️⃣,6️⃣ miliardy eur (zhruba 90,7 miliardy korun). Meziročně jde o pokles o 17 procent. Do hospodaření se promítl pokles cen energií na trhu. Kompletní energetická divize Křetínského skupiny EP Corporate Group (EPCG) pak zaznamenal provozní zisk 7,3 miliardy eur (skoro 184 miliard korun).
Případné zdražení 🍇 ovoce a zeleniny závisí podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy také na tom, jak dopadne úroda v dalších evropských zemích. Výkyvy počasí budou ale podle něj v budoucnu nejspíš čím dál častější, a je tak potřeba hledat cesty, jak jim české zemědělství přizpůsobit, řekl.
Americká polovodičová společnost Micron Technology získá od vlády až 6️⃣,1️⃣4️⃣ miliardy dolarů (144,2 miliardy korun) na výstavbu dvou továren na výrobu čipů v USA. Dohoda má pomoci financovat továrny ve státech New York a Idaho. Peníze budou vyplaceny na základě zákona o čipech a vědě z roku 2022, jehož cílem je podpořit domácí výrobu čipů a snížit závislost na dodávkách z Číny a Tchaj-wanu.
Elektromobily a digitální konektivita jsou hlavním tématem největšího čínského autosalonu, který začal v Pekingu. Přední světové automobilky a začínající výrobci 🚗 elektromobilů tam představují nové modely a koncepční vozy se zaměřením na přeměnu Číny v hlavní trh a výrobní základnu digitálně propojených elektromobilů, uvedla agentura AP.
Tržby dopravce RegioJet loni přesáhly 3,4 miliardy korun, což je meziročně o 600 milionů víc. Vlaky a autobusy převezly téměř 12 milionů cestujících, což je 📈 růst o víc než milion. Rekordní by měl být zisk před zdaněním. Podle předběžných neauditovaných výsledků se očekává, že přesáhne půl miliardy korun, sdělila mluvčí společnosti Alexandra Janoušek Kostřicová.
Skupina České dráhy (ČD) loni hospodařila se ziskem 3️⃣,8️⃣ miliardy korun. Oproti předchozímu roku je to výsledek o 3,4 miliardy korun lepší. Zároveň se jedná o nejlepší hospodářský výsledek skupiny od roku 2008. Zisková byla kromě nákladní dopravy loni po třech ztrátových letech také osobní doprava. 
Finanční ústav Deutsche Bank v prvním čtvrtletí 📈 zvýšil zisk po zdanění o osm procent na 1,3 miliardy eur (32,8 miliardy korun). Výsledky překonaly očekávání hlavně díky divizi investičního bankovnictví, uvedla dnes největší německá banka v tiskové zprávě.
Opoziční hnutí ANO napadlo u 👨‍⚖️ Ústavního soudu změny ve stavebním spoření, které byly součástí vládního konsolidačního balíčku. Ustanovení jsou platná od začátku letošního roku. Straně vadí mimo jiné retroaktivní ustanovení u spoření, kdy se snížení příspěvku dotýká i smluv uzavřených před lednem 2024. 
Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat  demisi. Podrobnosti sdělí Langšádlová společně s předsedkyní strany Markétou Pekarovou Adamovou a prvním místopředsedou TOP 09 Vlastimilem Válkem na briefingu, který se uskuteční ve 13:30 v Poslanecké sněmovně. 
Americká společnost International Business Machines (IBM) koupí za 6️⃣,4️⃣ miliardy dolarů (150,8 miliardy korun) firmu HashiCorp, která se specializuje na vývoj nástrojů pro správu cloudové infrastruktury a automatizaci procesů. Informovala o tom společnost IBM v noci na dnešek. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme