Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

dolar - informace o tématu

Australská pětidolarovka s vyobrazením loni zesnulé královny Alžběty II. Její portrét nebude nahrazen následníkem Karlem III., ale domorodými obyvateli Austrálie.

Austrálie jde proti tradicím. Alžbětu II. na pětidolarovce nestřídá Karel III., ale domorodci

Další kousek dlouhé koloniální historie zmizí z australské současnosti. Země, kde je formální hlavou státu stále britský panovník, se vzbouřila proti tradicím. Portrét loni zesnulé anglické královny Alžběty II. nenahradí její syn a nástupce na trůnu Karel III., ale budou na ni zobrazeni australští domorodci. Pětidolarovka byla přitom jedinou australskou bankovkou, která nesla portrét britského panovníka, napsal server BBC.

Přečíst článek
zlato, zlaté slitky

Obavy investorů tlačí zlato nahoru. Jeho cena vzrostla za tři měsíce o 18 procent

Přečíst článek
Přichází čas hodnotových akcií

Lukáš Kovanda: Armagedon letos nečekejme, ale na investování do akcií je ještě příliš brzy

Přečíst článek
České bankovky, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Potlesk pro korunu. Drží silná vůči euru i dolaru a vyhlídky hrají v její prospěch

Koruna v pondělí ráno zpevnila vůči euru na nejsilnější úroveň od roku 2008, citelně sílí i vůči dolaru. Pomáhá ji post-covidový boom čínských a asijských trhů a slábnoucí vyhlídky dolaru, píše ve svém komentáři ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Česká koruna patří ke světovým vítězům let pandemie a války

Česká koruna patří ke světovým vítězům let pandemie a války

Česká koruna patří ke světovým vítězům let pandemie a války. Za uplynulé tři roky posílila vůči dolaru, spolu s měnami Švýcarska a Singapuru – a to už ČNB ani neintervenuje, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Svatý Václav, dvacetikoruna, česká koruna, Praha

Koruna drží silná. Vůči euru se dnes dostala na nejsilnější úroveň za 11 let

Koruna se v úterý dostala na nejsilnější úroveň k euru za více než 11 let. Obchodovala se za méně než 24,20 koruny za euro. Zpevnila i vůči dolaru.

Přečíst článek
analytik Saxo Bank Steen Jakobsen

Globalizace skončila, říká analytik Saxo Bank Steen Jakobsen

Hlavní analytik Saxo Bank Steen Jakobsen upozorňuje, že svět míří k větší deglobalizaci. „Stačí se podívat na Čínu a Spojené státy. Tyto země se snaží stát nezávislé na zbytku světa,“ říká. Západ by měl také zapomenout, že obchodováním s nějakou zemí v ní vybuduje demokracii. „Většina zemí na světě je nedemokratických a lidem je to tam jedno,“ říká pro Newstream Jakobsen.

Přečíst článek
Airbus A380

Silný dolar a oživení trhu vytáhly zisk Airbusu o čtvrtinu

Evropskému výrobci letadel Airbus vzrostl ve třetím čtvrtletí provozní zisk bez mimořádných položek o 26 procent na 836 milionů eur (20,5 miliardy korun). Hlavními pohony růstu byly silný dolar a oživení výroby letadel. Vyplývá to z prohlášení společnosti.

Přečíst článek

Investiční masakr portfolií. Vydělat letos nejde na ničem

Čestnou výjimku tvoří dolar, na jehož růstu mohli investoři vydělat téměř 20 procent. Kolísavě se dařilo také komoditám. Jinak tradiční investiční nástroje letos selhávají a prvních devět měsíců roku představovalo čtvrtý nejhorší vstup do roku za sto let, uvedli správci majetku na konferenci Investiční výhledy. 

Přečíst článek
japonský jen

Japonci si zvykají na inflaci i drahý dovoz. Jen spadl vůči dolaru na úroveň z roku 1990

Kurz japonské měny ve čtvrtek na devizových trzích poprvé od roku 1990 spadl na 150 jenů za dolar. To je psychologická hranice, která by podle analytiků mohla úřady donutit jednat.

Přečíst článek
Walmart

Inflační tlaky v USA zůstávají silné. Fed bude sazby dál zvyšovat

Meziroční inflace ve Spojených státech v září dosáhla 8,2 procenta, čímž lehce překonala tržní konsenzus, který činil 8,1 procenta. Inflační tlaky v USA zůstávají výrazné. 

Přečíst článek
Wall Street, ilustrační foto

Týden tradera: Trhy se mírně otřepaly a windfall tax toho moc nevyřeší

Září bylo pro akcie vyloženě špatné, nový měsíc však začal mnohem lépe. Globální trhy se zotavují, když se začalo hovořit o změně politiky Fedu v návaznosti na příliš silný dolar. Ten už poměrně výrazně škodí světové ekonomice. Hlavní americký akciový index S&P 500 „zpevnil" z 3550 na téměř 3800 bodů.

Přečíst článek
Libra je ve volném pádu, míří k historicky první paritě s dolarem

Libra je ve volném pádu, míří k historicky první paritě s dolarem

Britská libra se dnes ocitá po mohutným výprodejním tlakem, doslova ve volném pádu. Mezinárodní investoři se jí zbavují, neboť je vyděsil záměr kabinetu nové premiérky Liv Trussové „nakopnout“ ekonomiku razantními daňovými škrty. Britská vláda hodlá daně snižovat jak z mezd pracovníků, tak z příjmu firem. Škrty totiž na ostrovech dále prohloubí deficit a urychlí inflaci. Inflace je v Británii zhruba desetiprocentní, nejvyšší za čtyřicet let.

Přečíst článek
Reklama

News box

Čínská technologická společnost Huawei Technologies loni zaznamenala největší 📈 růst za poslední čtyři roky. Čistý zisk meziročně zvýšila o 144,5 procenta na 87 miliard jüanů (282,5 miliardy korun). Firma se zotavuje z amerických sankcí, dařilo se hlavně spotřebitelskému segmentu a vyšší byl i příjem z nových činností, jako jsou komponenty pro chytrá auta, uvedla dnes firma.
Japonský akciový index Nikkei 225 za uplynulý fiskální rok zpevnil o rekordních 12.328 bodů, a 📈 posílil tak o 44 procent. Japonským akciím pomáhá zájem ze strany zahraničních investorů, který umocňuje slabý kurz jenu a také očekávání, že japonská centrální banka bude pokračovat v uvolněné měnové politice. Fiskální rok v Japonsku končí v březnu.
Tádžické bezpečnostní složky tento týden zadržely 9️⃣ lidí, kteří podle nich mají vazby na podezřelé z teroristického útoku v koncertní síni u Moskvy a na Islámský stát-Chorásán, tedy afghánskou odnož tohoto teroristického uskupení. S odvoláním na bezpečnostní zdroj v této středoasijské zemi to dnes uvedla agentura Reuters.
Japonsko  obnoví finanční pomoc úřadu OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA, kterou v lednu spolu s více než desítkou zemí pozastavilo kvůli tomu, že Izrael obvinil několik zaměstnanců tohoto úřadu z terorismu.
Realitní společnost CPI Property Group loni 📈 zvýšila konsolidovaný hrubý provozní zisk (EBITDA) o 28,1 procenta na 778 milionů eur (19,7 miliardy korun). Celkové příjmy pak vzrostly o 32,1 procenta na 1,69 miliardy eur. Firma, jejímž většinovým vlastníkem je český miliardář Radovan Vítek.
Při leteckých úderech na severozápadě Sýrie dnes brzy ráno zahynulo nejméně 4️⃣2️⃣ lidí, informovala exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Podle ní jsou mezi oběťmi syrští vojáci a nejméně šest členů libanonského hnutí Hizballáh. 
Rusko v noci na dnešek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, která hlásí poškození  energetické infrastruktury v různých částech země. Odstávky v dodávkách elektřiny hlásí Dněpropetrovská a Charkovská oblast, píše na svém ruskojazyčném webu stanice BBC. 
V oblíbené počítačové 🎮 hře Fortnite je nově možné navštívit kyjevské náměstí Nezávislosti, zvané Majdan. Na speciálně vytvořené mapě se nebojuje, ale setrváním na ní hráči přispívají na obnovu nemocnice u Mykolajivu na jihu Ukrajiny, kterou zničily ruské útoky ve více než dva roky trvající válce. 
Při izraelských úderech mířených na oblast nedaleko Halabu (Aleppa) na severu Sýrie zahynulo podle agentury AFP nejméně 3️⃣6️⃣ syrských vojáků. Izrael podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) cílil na sklady zbraní poblíž mezinárodního letiště.
Reklama
Reklama
Doporučujeme