Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

česká ekonomika - informace o tématu

David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny

Ekonom Navrátil z České spořitelny: Ženy potáhnou rodinné příjmy i ekonomiku

Vysokoškolské vzdělání má mnohem víc žen než mužů. Ale podmínky na trhu ženy nesmyslně brzdí, tvrdí hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil. Až společnost přijme částečné úvazky, ekonomika poroste mnohem výrazněji, říká muž, který je známý svými originálními a podloženými postoji. Češi jsou podle něj maniodepresivní. Když nyní poslouchají řadu negativních zpráv o zdražování či zvyšování sazeb, mohli by podle něj upadnout do depresivní fáze. A to by byl problém.

Přečíst článek
Inflace, ilustrační foto

Covid dál dusí českou ekonomiku, letos stoupne o čtyři procenta, tvrdí analýza Deloitte

Přečíst článek
Alena Schillerová, ministryně financí

Lukáš Kovanda: Schillerová by měla zahájit ozdravení veřejných financí

Ministerstvo financí si pesimistickou prognózou připravuje půdu pro hájení hlubokého deficitu. Mělo by usilovněji zapracovat na strategii ozdravení veřejných financí, jinak Česku draze „ujede vlak“.

Přečíst článek
průmyslová výroba, ilustrační foto

Inflace letos vystřelí na tři procenta, shodují se banky

Hlavní ekonomové bank zastoupení v prognostickém panelu České bankovní asociace očekávají letos růst tuzemské ekonomiky o 3,4 procenta. Odhad pro rok 2022 mírně upravili směrem vzhůru na 4,5 procenta.

Přečíst článek
Solární panely, ilustrační foto

Snižování emisí bude stát Česko dva biliony

Splnění cílů evropského programu na snížení emisí bude Česko stát stamiliardy ročně. Největší výzvy leží v energetice, dopravě a renovaci budov.

Přečíst článek
Ohýbání kovu, ilustrační foto

Česká ekonomika meziročně vzrostla o 7,8 procenta. Zklamání, říkají analytici

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí meziročně stoupla o 7,8 procenta a proti předchozímu čtvrtletí se zvýšila o 0,6 procenta. Vyplynulo to z prvního odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Přečíst článek
peníze, ilustrační foto

Česko se po Kypru zadlužuje nejrychleji ze zemí EU. Dluh má ale šestý nejnižší

Vládní dluh České republiky v poměru k hrubému domácímu produktu (HDP) stoupl v prvním čtvrtletí o 6,3 procentního bodu na 44,1 procenta. Šlo tak po Kypru o druhý největší růst mezi zeměmi EU.

Přečíst článek
Škoda Auto, ilustrační foto

Důvěra v ekonomiku klesla. Průmysl trápí chybějící díly, spotřebitele inflace

Důvěra v českou ekonomiku v červenci po třech měsících růstu otočila. Proti červnu se snížila o 4,3 bodu na 99,7 bodu, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Pokles byl vyvolán nedostatkem a zdražováním materiálů a zařízení v průmyslu.

Přečíst článek
Nezaměstnaní (ilustrační foto)

Lukáš Kovanda: Češi zpohodlněli, v některých odvětvích je nahrazují cizinci

Stavebnictví, pohostinství, hotelnictví. V těchto a v řadě dalších segmentů české ekonomiky se firmy stále palčivěji potýkají s nedostatkem vhodné pracovní síly. Nejsou lidi.

Přečíst článek
Pásová výroba v Škoda Auto, ilustrační foto

Česká ekonomika ožívá. Růst HDP se přiblíží čtyřem procentům

Česká ekonomika i přes tvrdé dopady jarních koronavirových opatření letos poroste o téměř čtyři procenta. Uvádí to nejnovější odhad Evropské komise, která původně počítala s růstem jen o 3,4 procenta.

Přečíst článek
Reklama

News box

Spojené státy jednají s blízkými partnery o poskytnutí pomoci Ukrajině až 5️⃣0️⃣ miliard dolarů (1,2 bilionu korun). Tyto peníze by pak byly spláceny z neočekávaných zisků ze státních ruských aktiv zmrazených převážně v Evropě, ze kterých stále plynou úroky. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje. Číst více
Ceny komodit na světových trzích letos spíše 📈 rostou, jejich pokles z počátku roku vystřídalo v březnu a v dubnu zdražování. Výrazně zdražila ropa, měď, nikl, zlato, stříbro a hlavně kakao. Naopak zlevnilo uhlí, cukr nebo obiloviny. Hlavní komoditní index agentury Bloomberg od začátku roku do konce dubna vykazoval nárůst 2,5 procenta.
Výsledky nedávné cesty do Spojených států jsou podle premiéra Petra Fialy (ODS) 👍 vynikající. Mezi státy je hluboká vzájemná důvěra, řekl Fiala. K uskutečnění návštěvy podle něj přispělo, že Česko je pod současnou vládou aktivním hráčem na mezinárodní scéně a má jasné postoje k bezpečnostním hrozbám.
Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy (ODS) mohlo uskutečnit další 🤝 společné jednání české a ukrajinské vlády. Poslední se konalo koncem října 2022 v Kyjevě. Česko s Ukrajinou jedná průběžně na všech úrovních, země napadená Ruskem potřebuje především zbraně a munici, řekl Fiala v rozhovoru s ČTK.
Ukrajina zmírnila některé válečné kapitálové kontroly pro podniky. 🏛️ Centrální banka krok označila za největší liberalizaci měnového trhu od ruské invaze v roce 2022. S odkazem na páteční sdělení centrální banky o tom píše zpravodajský server CNBC. Většina opatření vstupuje v platnost dnes.
Rusko přechodně  zakázalo vývoz cukru ze země. S odkazem na vládní nařízení o tom píší ruské tiskové agentury. Moskva tak chce zajistit stabilitu na domácím trhu s potravinami, citovala z nařízení agentura TASS. Zákaz platí do konce srpna a týká se vývozu třtinového nebo řepného cukru a chemicky čisté sacharózy.
Reklama
Reklama
Doporučujeme