Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Vše o: Prezidentské volby 2023

Třetí přímá volba prezidenta. Ve finále Pavel porazil Babiše

Šance Andreje Babiše v prezidentských volbách po osvobozujícím rozsudku podle sázkařů rostou.

Šance Babiše po rozsudku rostou, ale favoritem je dál Pavel

Po osvobozujícím rozsudku v kauze Čapí hnízdo stoupají podle sázkařů šance Andreje Babiše v prezidentských volbách. Během pár hodin po rozsudku kurz na vítězství předsedy hnutí ANO klesl ze 4,4:1 na 3,65:1. Necelý týden před volbami je sázkovým favoritem bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel s kurzem okolo 1,6:1.

Přečíst článek
Jana Havligerová: Prezidentský pátek třináctého aneb Nejslabší, máte padáka!

Politický diář Jany Havligerové: Prezidentský pátek třináctého aneb Nejslabší, máte padáka!

Přečíst článek
Pět dnů před prvním kolem volby prezidenta vévodí preferencím Babiš, Pavel a Nerudová

Pět dnů před prvním kolem volby prezidenta vévodí preferencím Babiš, Pavel a Nerudová

První kolo prezidentské volby by nyní vyhrál bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) s 27,9 procenta hlasů. Těsně za ním by skončil generál Petr Pavel s 26,7 procenta následovaný s 24,4 procenta ekonomkou Danuší Nerudovou. Vyplynulo to z lednového volebního modelu agentury STEM pro CNN Prima News. Od prosince se podpora Babiše a Nerudové snížila, zatímco Pavel si polepšil a postoupil na druhé místo, kde koncem roku byla jeho konkurentka Nerudová. Podle modelu by však Babiše ve druhém kole porazili jak Pavel, tak Nerudová.

Přečíst článek
Protestní volební billboard

Dalibor Martínek: Půjde Babiš do vězení, nebo na Hrad? Češi na dotačního lotra sázejí miliony korun

Na Andreje Babiše je v této chvíli vsazeno přes dvacet milionů korun u sázkové společnosti Tipsport. Na vítězství generála Petra Pavla, kterého sázková kancelář poněkud trapně uvádí jako Pavla Petra, asi v duchu čert to vem, Petr nebo Pavel, dali lidé přes šestnáct milionů korun. Třetí nejvyšší sázky jsou na Danuši Nerudovou, šest a půl milionu korun.

Přečíst článek
Trenky místo standarty, členové skupiny Ztohoven je tam umístili v roce 2015.

Na Hrad se vrátí standarta, kterou nahradily trenýrky, domluvil Pavel

Skupina Ztohoven vrátí na Pražský hrad prezidentskou standartu, kterou v roce 2015 vyměnila za rudé trenýrky na protest proti politice prezidenta Miloše Zemana. Podmínkou vrácení je to, že hlavou státu nebude Andrej Babiš.

Přečíst článek
Pražský hrad z Karlova mostu

Stanislav Šulc: Amnestie, vedení ČNB či vyznamenání. Jak prezident ovlivňuje ekonomiku?

Prezidentská volba se blíží a už za deset dní budeme vědět, kdo postoupil do druhého kola. Při naplnění nepravděpodobných scénářů pak možná budeme vědět jméno toho, kdo v březnu na Hradě nahradí Miloše Zemana. Devítka kandidátů odpovídá téměř všude na všemožné otázky včetně toho, jestli na pizzu patří ananas. Ale o reálných ekonomických plánech víme pomálu. Přitom toho prezident může v ekonomice docela dost. Nevěříte? Tady jsou jeho hlavní ekonomické pravomoci. 

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Dravec Babiš proti hrdinovi Pavlovi. Najde se ještě něco ve složkách?

Zbývají necelé dva týdny do prezidentských voleb. Čeká nás v posledních dnech ostré fáze kampaně fair play nebo ještě dojde na nějaké ostré útoky? Zamýšlí se komentátor Newstreamu Dalibor Martínek.

Přečíst článek
Volební urna, ilustrační foto

Pětina voličů stále neví, kterému z kandidátů na prezidenta příští týden hodí hlas

Asi pětina voličů, kteří se chystají jít k volbám, není rozhodnuta, komu dá příští týden v prezidentských volbách hlas. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK. V porovnání s loňským podzimem podíl voličů bez jasného favorita výrazně klesl, na přelomu září a října činil 44 procent.

Přečíst článek
Volební billboard kandidáta na prezidenta generála Petra Pavla v Letovicích na Blanensku.

Dva týdny do voleb. Favority jsou Pavel, Nerudová, Babiš – a pak už nikdo

Dva týdny před prvním kolem přímé volby prezidenta je podle sázkových kanceláří i průzkumů veřejného mínění jasné, že Pražský hrad po Miloši Zemanovi obsadí někdo z trojice Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš. Tomuto pořadí odpovídají kurzy sázkovek i preference v aktuálním průzkumu agentury Median. Dalších šest zaregistrovaných kandidátů má obrovský odstup.

Přečíst článek
Pražský hrad v zimě

Boj o hrad bude bojem milionářů. Pavel od lidí dostal 40 milionů, Babišovi platí kampaň hnutí

Hlavní favorité již utrácejí desítky milionů korun. Za co nejčastěji? Kdo je největším dárcem odborového předáka Josefa Středuly? A kolik peněz do kampaně ze svého nasypal například Karel Diviš?

Přečíst článek

Češka žijící v New Yorku: Volby jsou pro nás mnohem dražší. Pro voličský průkaz si přijela do Prahy

Téměř patnáct tisíc Čechů je podle ministerstva zahraničí odhodláno volit svého prezidenta i z ciziny. Stihli se zapsat na zvláštní seznamy voličů na českých zastupitelských úřadech. Alternativou pak je požádat o voličský průkaz. „Korespondenční volba je pořád v nedohlednu. Nám, kteří žijeme venku, to přitom neuvěřitelně komplikuje život časově i finančně,“ říká Češka žijící v New Yorku Marie T. Zapsat na voličské seznamy se nestihla, dojela si pro voličský průkaz do Prahy.

Přečíst článek
Andrej Babiš by nyní nepostoupil do druhého kola prezidentské volby.

Babiš mimo hru, ukazuje model. O vítězi se rozhodne mezi Nerudovou a Pavlem

Předseda ANO Andrej Babiš by se podle volebního modelu agentury Median poprvé ocitl až na třetím místě, a nedostal by se tak do druhého kola prezidentské volby. Na prvním místě by byl generál Petr Pavel se ziskem 28 procent a druhá bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová s 27,5 procenta.

Přečíst článek

News box

Ve válce 🪖Izraele proti Hamásu v Pásmu Gazy přišlo od 7. října o život nejméně 35 tisíc Palestinců, z toho 83 jen za uplynulý den, a 79 tisíc jich utrpělo zranění. Oznámilo to ministerstvo zdravotnictví ovládané tímto radikálním palestinským hnutím. Izraelská armáda předtím podle webu The Times of Israel uvedla, že její 🛩️letectvo za poslední den udeřilo v celém Pásmu Gazy na více než 70 cílů. Jeden z náletů v Rafáhu podle ní zabil vysoce postaveného příslušníka Palestinského islámského džihádu.
Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu. Uvedla to při dnešním vyjádření pro média ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková. Páteční operace 🩻podle ní přispěla ke zlepšení zdravotního stavu předsedy vlády. Vicepremiér Robert Kaliňák uvedl, že pozitivní prognóza Ficova zdravotního stavu je blízko, ale jeho převoz do Bratislavy zatím možný není. Premiér je při vědomí.
Ropný tanker plující pod panamskou vlajkou 🚢 v Rudém moři zasáhla střela odpálená pravděpodobně z Jemenu. Informovaly o tom agentury Reuters a AP s odvoláním na britskou firmu pro námořní bezpečnost Ambrey, podle níž se incident stal přibližně 18 kilometrů jihozápadně od jemenského přístavu Muchá. Na obchodní lodě na této klíčové námořní trase už půl roku útočí jemenští povstalci podporovaní Íránem.

Povodňová situace v německé spolkové zemi Sársko, kterou v pátek zasáhly vydatné deště, se pomalu uklidňuje. Vodočty přestaly dnes po půlnoci stoupat. Úřady nyní vyhodnocují rozsah škod, informovala agentura DPA s odvoláním na policii. Podle úřadů zasáhla západ Německa v pátek povodeň, která se statisticky opakuje jednou za 20 až 50 let

Od zahájení 🪖ruského pozemního útoku v ukrajinské Charkovské oblasti v minulém týdnu bylo evakuováno už téměř 10 tisíc lidí. Uvedl to šéf charkovské správy Oleh Syněhubov. 
Severní Korea provedla zkoušku odpalu taktické balistické střely a severokorejský vůdce Kim Čong-un zároveň slíbil posílit jadernou sílu země. Informovala o tom severokorejská oficiální agentura KCNA.
Silný vítr zastavil horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Spodní úsek lanovky z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu zůstal v provozu. Lanovka na Sněžku může jezdit 🍃 do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině, uvedli vlekaři na webu lanovky. Provoz ostatních lanovek v Krkonoších vítr neomezil. Na hřebenech hor byla silná mlha a slabě pršelo.
Regionální bezpečnostní rada iráckého Kurdistánu uvedla, že zatkla vysoce postaveného představitele teroristické skupiny Islámský stát (IS) Socratese Chalíla. Informuje o tom agentura Reuters, podle níž byl Chalíl důvěrníkem šéfa IS abú Bakra Bagdádího, který se zabil v říjnu 2019 při operaci amerického komanda na severozápadě Sýrie.
Reklama
Reklama
Doporučujeme