Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nedávno ještě ruina, na jaře galerie s díly Davida Černého. Smíchovská varna má kolaudaci

Nedávno ještě ruina, na jaře galerie s díly Davida Černého. Smíchovská varna má kolaudaci
Trigema, užito se svolením
Petra Jansová

V bývalé varně Smíchovského lihovaru už za několik měsíců vznikne umělecká galerie, kavárna a vyhlídková terasa. Objekt po náročné rekonstrukci získal kolaudaci.

Reklama

Na jaře 2023 bude v bývalé varně Smíchovského lihovaru otevřena pětipatrová galerie Davida Černého, která dá prostor modernímu umění jak ve stálé expozici, tak v hostujících výstavách. Součástí galerie bude i kavárna či vyhlídková terasa.

„Kompletní rekonstrukce vyžadovala nejenom opravy vnitřku objektu, včetně nových omítek, stropů či schodišť, ale také sanaci nosných konstrukcí,“ přibližuje mluvčí společnosti Trigema Petra Martínková.

Na výsledek rekonstrukce se podívejte do následující galerie:

Původní okna v průčelí západní fasády nebylo možné zachránit kvůli silné korozi, jejich repliky ale dostatečně zdůrazňují původní stavbu. Zachován byl zato střechy včetně nástaveb větráků a dvojice původních střešních vazníků. 

Vzhledem k tomu, že objekt někdejší varny je památkově chráněn, probíhaly kolem rekonstrukce diskuse s dotčenými památkovými úřady - Národní památkový ústav (NPÚ) a Odbor památkové péče Magistrátu hl. m. Prahy (OPP).

„Zástupci OPP a NPÚ se k projektu vyjadřovali několikrát. Původní vlastník počítal s rekonstrukcí objektu a jeho konverzí na polyfunkční objekt s restaurací, kancelářemi a třemi bytovými jednotkami. Toto řešení nám nepřišlo příliš šťastné a s ohledem na významnost stavby jsme se rozhodli pro změnu a z objektu vytvořili galerii. Námi navržené řešení bylo následně zástupci obou institucí přijato jako vhodnější. Památkáři po konzultacích rovněž akceptovali ocelovou přístavbu komunikačního jádra s lehkým obvodovým pláštěm, protože díky ní je původní stavba zachována v pohledově intaktním stavu,“ uzavírá Martínková.

Varna je součástí rezidenčního projektu Lihovar společnosti Trigema.

PODCAST: Jsem kapitalista a umělec ve službách korporátu, říká sochař David Černý

Čtyřiadvacet metrů vysoká socha Lilith od Davida Černého, která je součástí karlínského domu Fragment, vzbudila v Praze bouřlivé debaty. Co na kritiku umělec říká? A baví ho spolupráce s developery? Nejenom o tom David Černý hovořil dalším díle podcastu Realitního Clubu.

Přečíst článek

Brownfield, ilustrační foto

Brownfieldy: Černé díry na mapě Česka. Dřímá v nich potenciál k výstavbě až 40 tisíc bytů

Přes 106 kilometrů čtverečních, což je zhruba rozloha Hradce Králové, do takové plochy se rozprostírají tuzemské brownfieldy. Téměř 30 procent z těchto ploch je vhodných k bydlení, dalších 39 procent pak lze využít pro komerční výstavbu, tvrdí analýza CzechInvestu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Tam kde stával lihovar bude nová čtvrť.

FOTOREPORTÁŽ: Smíchov už nebude černá díra Prahy. Vyroste zde nová čtvrť plná bytů i kultury

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme