Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Z Masaryčky na Florenc. Penta kupuje ČSAD Praha Holding, který vlastní autobusové nádraží

Z Masaryčky na Florenc. Penta kupuje ČSAD Praha Holding, který vlastní autobusové nádraží
iStock

Investiční skupina Penta kupuje prostřednictvím Penta Real Estate firmu ČSAD Praha Holding, která vlastní autobusové nádraží Florenc a přilehlé pozemky. Spojení firem posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který o tom informoval na svých internetových stránkách. Transakci antimonopolní úřad posuzuje v takzvaném zjednodušeném řízení, rozhodnutí tedy vydá do 20 dnů.

Reklama

Penta Real Estate kupuje mateřskou společnost ČSAD Praha Holding, Rextim Holding. „K navrhovanému spojení soutěžitelů dochází zejména v oblastech pronájmu nebytových prostor v Praze, developerské činnosti v Praze, poskytování parkovacích míst v Praze, služeb, které poskytují autobusová nádraží subjektům provozujícím veřejnou osobní autobusovou dopravu v Praze, maloobchodního prodeje pohonných hmot na čerpacích stanicích v Praze, provozování hotelů v Praze a provozování směnárenské činnosti ve směnárnách v Praze," uvedl úřad v oznámení.

Marek Dospiva, spoluzakladatel a spolumajitel středoevropské investiční skupiny Penta Investments

Penta loni vydělala 11,6 miliardy korun, hodně investovala do pozemků, lekáren a nemocnice

Investiční skupině Penta loni meziročně klesl čistý zisk o 15 procent na 11,6 miliardy korun. Je to druhý nejlepší výsledek v historii firmy od jejího založení v roce 1994. Tržby firem v portfoliu skupiny stouply o deset procent na 192 miliard korun. K celkovým výsledkům skupiny přispěly podle ní zejména firmy Dr.Max, Slovalco a Empik. Pozitivní vývoj zaznamenaly také společnosti Penta Real Estate, Primabanka, Privatbanka a polský Iglotex.

Přečíst článek

Penta Real Estate a ČSAD Praha holding už spolupracovaly na budoucím rozvoji území před dvěma lety, když vyhlásily urbanistickou soutěž pro oblast kolem dopravního uzlu na Florenci a Masarykově nádraží. Vítězem soutěže se staly ateliéry UNIT architekti a studio A69 spolu s londýnskou firmou se slovenskými kořeny Marko and Placemakers. Ta se specializuje na regeneraci měst a udržitelné plánování. Nová Florenc v podání vítězného návrhu by měla propojit různorodé urbanistické světy okolních pražských částí – Nového Města, Karlína a Žižkova. 

Firma ČSAD Praha Holding vznikla v roce 2004 a je nástupcem zaniklé společnosti ČSAD ÚAN Praha Florenc a ČSAD Praha Pankrác. V roce 2006 vznikla společnost Rextim Holding. Za rok 2022 vykázala celkový obrat 423 milionů korun, zisk po zdanění byl 358 milionů korun. Třiatřicet procent v Rextim Holding vlastní společně Roman Šplíchal a Ivana Šplíchalová.

Novinky na trhu nemovitostí sledujte v Realitním Clubu zde:

FOTOGALERIE: Za architekturou i gastrem na Masaryčku

Masaryčka nabízí nejenom skvělou architekturu, ale i výtečnou gastronomii. Kromě cukrářského butiku Ollies nebo kavárny Loka nabídne kancelářská budova na Florenci co nevidět i francouzskou nebo japonskou gastronomii.

Přečíst článek

Místo recepce kavárna či bar. Penta zkouší nový koncept vstupu do kancelářských budov

Místo klasické recepce kavárna. Penta boří zavedená pravidla vstupu do kancelářských budov

Provoz recepce je nákladný na personál, vstupní lobby zase na metry čtvereční. Jak využít prostory lépe a ekonomičtěji teď zkouší developer Penta Real Estate v právě dokončené budově Metalica na Nové Waltrovce v Praze 5. Klasickou recepci nahradila kavárna a moderní technologie. A pokud je třeba lidský kontakt, například pro lepší orientaci v budově, mohou se příchozí obrátit pro radu na vyškoleného baristu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Marek Dospiva z Penty

FOTOGALERIE: Podívejte se na nejdražší kanceláře v Česku. Na Masaryčce sedí i Marek Dospiva z Penty

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme