Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Skanska za loňský rok zvýšila v Česku a na Slovensku čistý zisk o 21 procent

Skanska loni v Česku a Slovensku zvýšila čistý zisk o 21 procent
ČTK
 ČTK

Švédská stavební společnost Skanska v roce 2022 vykázala v České republice a na Slovensku čistý zisk 487,4 milionu korun, tedy meziročně o 21 procent více. Provozní výnosy společnosti se meziročně zvedly o 20,6 procenta na 9,1 miliardy korun.

Reklama

Rok 2022 byl podle prezidenta obchodní jednotky Skanska Central Europe a generálního ředitele Skanska a.s. Michala Jurky na stavebním trhu především ve znamení důsledků popandemické situace a konfliktu na Ukrajině.

"Zatímco vliv vládních opatření proti šíření nemoci covid-19 prakticky dozněl již v únoru, napadení Ukrajiny Ruskem znamenalo okamžité změny na pracovním trhu, další nárůst cen energií, další zhoršení dostupnosti a predikovatelnosti cen stavebních materiálů a v důsledku všech těchto vlivů postupně i dvoucifernou inflaci," uvedl Jurka.

Sekundárně pak tyto důsledky vedly k větší opatrnosti investorů v pozemním a částečně inženýrském stavitelství, dodal.

Největší dřevěné město má vzniknout ve Švédsku.

Ve Švédsku postaví ze dřeva celé město. V Česku si o tom můžeme nechat jen zdát

Dva tisíce domů, 250 tisíc metrů čtverečních ploch k bydlení a přes sedm tisíc metrů čtverečních kanceláří se chystají postavit ve Švédsku ze dřeva. Na projekt upozornil server Dezeen.

Přečíst článek

Podle dat Českého statistického úřadu provedly stavební společnosti v ČR loni meziročně o 18 procent více stavebních prací v celkové hodnotě přes 680 miliard korun. Více než tři čtvrtiny z celkového objemu stavebních prací připadaly na novou výstavbu, rekonstrukci a modernizaci.

V minulém roce Skanska dokončila v segmentu rezidenční výstavby například 15. etapu Britské čtvrti v Praze 13, druhou etapu čtvrti Emila Kolbena v Praze 9 nebo projekt Nová Waltrovka v Praze 5. Z komerčních prostor se jednalo o finalizaci projektu PORT7 v pražských Holešovicích.

V dopravním inženýrském stavitelství byly nejvýznamnějšími projekty společnosti most na dálnici D10, modernizace tratí Brno-Zastávka a Pardubice-Stéblová či dostavba úseků dálnic D49 a D55.

Ilustrační foto

Dříve za miliony, teď se slevou. Chaty a chalupy zlevňují i v atraktivních lokalitách

Chaty a chalupy dále zlevňují, a to i tam, kde to dříve bylo nemyslitelné.

Přečíst článek

Skanska je jednou z největších stavebních a developerských společností v České republice. V ČR je zastupována několika dceřinými firmami spadající pod skupinu Skanska Central Europe. Ta funguje kromě Česka a Slovenska ještě v Maďarsku, Polsku a Rumunsku.

Skanska se zaměřuje hlavně na budování dopravní infrastruktury, rezidenčních a komerčních prostor. Kromě betonových prací se v poslední době soustředí mimo jiné na výstavbu dřevostaveb.

Skanska je součástí stejnojmenného světového koncernu se sídlem ve Švédsku. V minulém roce společnost utržila 8,3 miliardy švédských korun (16,7 miliardy českých korun), což je meziročně o 20,3 procenta více.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Petr Michálek, šéf představenstva Skanska Residential

Chytří nakupují ve špatných časech. A horší časy pro bytový trh skončily, říká šéf Skansky Michálek

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme