Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na Kulaťáku vyroste největší „kulturák“ v Praze. Budou v něm byty, pivovar i vysoká škola

Po 100 letech bude dostavěno Vítězné náměstí. Vítězem se stal holandsko-český tým Benthem Crouwel Architects a Opočenský Valouch Architekti a jejich návrh
Benthem Crouwel Architects a Opočenský Valouch Architekti

Vítězné náměstí se dočká po sto letech dostavby. Vítězem mezinárodní architektonické soutěže na jeho dostavbu se stal holandsko-český tým Benthem Crouwel Architects a Opočenský Valouch Architekti. Architektonické soutěže se celkově zúčastnilo 44 týmů. Na druhém místě se umístil návrh studií Cityförster (NL) a Perspektiv (ČR). Bronzovou příčku obsadilo tuzemské studio A69 - architekti.

Reklama

Na místě dosavadního parkoviště a volného prostranství, které nyní slouží především pro pořádání farmářských trhů, vyroste projekt, který bude největším multifunkčním centrem Prahy. Dokončen by měl být na přelomu let 2028/2029. Investorem projektu je společnost Fourth Quadrant, kterou spoluvlastní Sekyra Group, Penta a Kaprain.

FOTOGALERIE: Podívejte se, jak bude v budoucnu vypadat Vízězné náměstí

„Prostor 4. kvadrantu v budoucnu zaplní multifunkční centrum, které co do rozlohy bude největším v Praze. Těší nás, že jeho podoba vzešla z mezinárodní architektonické soutěže. Důležité slovo při formování konečné podoby projektu mělo také hlavní město Praha, městská část Praha 6, IPR, ale i široká veřejnost,“ řekl Leoš Anderle, výkonný ředitel Sekyra Group. 

Dostavba čtvrtého kvadrantu by měla vést k tomu, aby se Vítězné náměstí a jeho bezprostřední okolí proměnilo z rušného dopravního uzlu na místo, kde lidé budou rádi trávit čas. Multifunkční projekt, který má celopražský význam, bude zahrnovat až 100 tisíc metrů čtverečních pro občanskou vybavenost, byty a kanceláře. Součástí bude také nové kulturní centrum Prahy 6 o rozloze tři tisíce metrů čtverečních sestávající ze dvou sálů pro více než tisíc diváků, komunitních prostor a kavárny. Nový rektorát zde postaví také VŠCHT. Kromě učeben a zázemí pro studenty vzniknou i prostory pro veřejnost či minipivovar. „První budova by mohla stát v roce 2028 nebo 2029, záleží na povolovacích procesech," uvedl Petr Palička, šéf Penta Real Estate. 

Uzavřená smlouva zavazuje vítězný tým k dopracování návrhu do podoby urbanistické studie s regulačními prvky na celé řešené území. 

Holandsko-česká spolupráce

Holandská kancelář Benthem Crouwel Architects má ve svém portfoliu širokou paletu projektů, včetně komerčních a rezidenčních, hotelů, návrhů letišť (například Shipool Plaza na amsterdamském letišti, Terminál 4 na letišti v Chang-čou), muzeí (například Amsterdam Museum, Anne Frank House). V Praze již navrhli spolu s RA15 rezidenční projekt Nádraží Žižkov.

FOTOGALERIE: Podívejte se na vizualizace všech finalistů architektonické soutěže

Opočenský Valouch Architekti mají též bohaté portfolio úspěšných realizací. V roce 2020 zvítězili v soutěži Česká cena za architekturu s realizací sídla firmy Lasvit, za níž posléze získali nominaci na evropskou cenu za architekturu Miese van der Rohe.

Zadavatelem soutěže byla společnost Fourth Quadrant, tvořená investory Sekyra Group, Penta a Kaprain. Na pořádání soutěže se podílela také Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT), hlavní město Praha, městská část Prahy 6 a IPR Praha. Organizátorem soutěže byla kancelář ONplan. 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

V Revoluční ulici v Praze vznikne nový dům s pasáží

Praha získá novou dominantu. V Revoluční ulici vyroste levitující dům s pasáží

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme