Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ostravský mrakodrap od Evy Jiřičné našel investora

Ostravský mrakodrap v Ostrčilově ulici v Ostravě na snímku z 27. března 2022. Budova by měla být přeměněna na bytový dům podle návrhu renomovaného architektonického studia AI Design Evy Jiřičné a Petra Vágnera.
Profimedia
 ČTK

Přestavba mrakodrapu v centru Ostravy podle návrhu studia světoznámé architektky Evy Jiřičné dostala druhou šanci. Pro projekt se našel nový investor, jehož jméno zatím zůstává neveřejné.

Reklama

Ostravští radní vybrali nového zájemce o koupi pozemků s takzvaným Ostravským mrakodrapem v Ostrčilově ulici v centru města. Návrh jeho rekonstrukce připravilo studio světoznámé architektky Evy Jiřičné. Investora přestavby město poprvé vybralo už předloni, ale předchozí zájemce o koupi nemovitostí nakonec nepodepsal příslušné smlouvy, a město tak loni na podzim začalo hledat nového.

Do soutěže se přihlásili dva zájemci, vítěz nabídl kupní cenu 55 milionů korun bez DPH. Souhlasil také s úhradou 6,48 milionu korun za postoupení dokumentace. Sdělila mluvčí ostravského magistrátu Gabriela Pokorná. 

„Chceme zachránit třetí nejvyšší stavbu našeho města, proto jsme upřesnili a de facto zjednodušili některé procesní záležitosti záměru prodeje. Například již není v našich cílech zpětný odkup bytových jednotek a parkovacích stání,“ uvedl náměstek primátora Jiří Vávra (ANO).

Podívejte se na průřez tvorbou Evy Jiřičné:

Město ale stále trvá na základní podmínce, kterou je dodržení návrhu studia AI-DESIGN, který vznikl pod vedením Jiřičné a architekta Petra Vágnera. Návrh řešení věžového domu byl zpracován v letech 2020 až 2021. Dům zachovává a navrhuje jeho rekonstrukci a přístavbu. V objektu by mělo být až 76 nových bytů od jednopokojových až po byty mezonetového typu.

Při rekonstrukci by měla být zachována železobetonová konstrukce. Měl by mít zelenou fasádu včetně centrálního zavlažování, recepci nebo zelenou střechu na parkovacím domě.

Věžový dům o 22 podlažích je od roku 2013 kvůli technickým závadám prázdný. Mezi zásadní problémy patří například nefunkční opláštění objektu nebo nevyhovující bezpečnostní parametry, především protipožární a únikové trasy.

Po Nové radnici a Bolt Tower je budova třetí nejvyšší stavbou krajského města. Téma její rekonstrukce či případné demolice se řešilo opakovaně. Město se nakonec rozhodlo pro záchranu a rekonstrukci objektu, který by měl primárně sloužit k bydlení.

Dům má výšku 68 metrů a je jen několik minut chůze od budovy Nové radnice. Ostravský mrakodrap byl postaven v letech 1965 až 1968 jako součást sídliště Jindřiška. Výšková budova podle návrhu architekta Jana Slezáka byla původně zamýšlena jako obytný dům. K tomuto účelu ale byla využívána jen pár let a pak byla přestavěna na kancelářský objekt.

Parkovací dům pro Ostravu navrhl architekt David Kotek.

Ani Praha, ani Brno. Ostrava je městem, které přitahuje pozornost

Snad žádné tuzemské město neprošlo tak razantní proměnou jako Ostrava. Dávno už není městem uhlí a dolů. Z někdejšího průmyslového centra se během posledních 30 let stalo centrum té nejlepší architektury.

Přečíst článek

Architekt Václav Aulický

Václav Aulický: Československé stavební firmy se nemohly rovnat těm ze Západu

Václav Aulický patří k nepřehlédnutelným postavám české architektury. A jako takový se snažil vytvářet stavby, které přetrvají věky. Jeho nejznámější budova, sídlo Transgasu na pražských Vinohradech, šla k zemi před pár lety, aby na jejím místě mohla vzniknout budova velmi podobná. Jeho další legendou je Žižkovský vysílač, který bývá označován za jednu z nejošklivějších budov nikoli Prahy, ale světa. „V Praze mi mrakodrapy nechybí,“ říká čerstvý osmdesátník Aulický.

Přečíst článek

Čínská města jsou ohrožená hmotností budov

Zrádné mrakodrapy. Velká města se propadají

Téměř polovina velkých čínských měst se propadá kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Některá města se propadají velmi rychle - každé šesté tempem rychlejším než jeden centimetr za rok, uvedli vědci, které citoval zpravodajský server BBC News.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ondřej Chybík, architekt

Mrakodrap může do Ostravy přinést novou energii, říká architekt Chybík

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme