Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Když se nenajdou vlastníci, propadnou státu. Jde o desítky tisíc nemovitostí

Ilustrační foto
Profimedia.cz
Petra Jansová

Ke sta tisícům majitelů pozemků a staveb se hledají majitelé, kteří mají už jen několik týdnů se o svoje nemovitosti přihlásit. Pokud tak neučiní v lednu propadnou státu.

Reklama

V katastru nemovitostí je přes 100 tisíc nedostatečně identifikovaných osob, kteří jsou majiteli téměř 140 tisíc pozemků a více než dvou tisíců staveb, upozorňuje Úřad pro zastupování Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Nejčastěji se jedná o ornou půdu, lesní pozemky a louky. V případě staveb se pak nejčastěji jedné o garáže nebo zemědělské usedlosti. 

Jejich přesnou hodnotu ale zatím podle Alena Mühl z ÚZSVM nelze vyčíslit.

Dalibor Martínek: Miliarda korun na výběh pro ledního medvěda? Symbol dekadence české společnosti

Pražská zoologická zahrada pobere 1,2 miliardy korun dotací z rozpočtu hlavního města Prahy na vytvoření nového výběhu pro ledního medvěda. Magistrát potvrdil podle médií navýšení dotace na výstavbu areálu pro ledního medvěda v pražské zoo o tři sta milionů korun z původních víc než osmi set milionů korun na 1,2 miliardy. Prý si to žádá nová dispozice.

Přečíst článek

Chyby se v katastru nemovitostí se sbíraly hlavně v druhé polovině 20. století kvůli neúplnému zápisu do pozemkových knih, v 50. letech se registru zapisovat nesmělo. Často se chybovalo při ručním přepisu jmen, počešťování německých jmen, foneticky nepřesně přepisovaných jmen nebo nenahlášení změny příjmení po sňatku.

Nejčastějším důvodem toho, že se k nemovitostem nikdo nehlásí je podle úřadu, úmrtí vlastníků. Jde zhruba o 62 procent ze všech případů.

Vlastníky se úřad snaží dohledávat posledních deset let a podařilo se mu dohledat vlastníka k téměř 60 tisícům nemovitostí.

Rekordní počty

„Jen letos se zatím podařilo vyřešit přes 8 200 nemovitostí s neznámými vlastníky, což je rekordní počet. I nadále se zaměřujeme ve velké míře na nemovitosti, které komplikují městům a obcím jejich rozvoj,“ dodává generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

ilustrační foto

Zdeněk Pečený: Platit hypotéku nebylo nikdy dražší

Splátka hypotéky v Praze vyjde klidně na více než dvojnásobek nájmu.

Přečíst článek

Vlastníkem může být prakticky kdokoliv. Podařilo se například dohledat pozůstalé po českém legionáři Františkovi Moravcovi, který je považován za autora operace Antropoid a dům se zahradou na Plzeňsku se vrátí jeho dědicům.

Desetiletá lhůta, během níž se mohou vlastníci nemovitostí přihlásit o svá práva, uběhne na konci letošního roku.  

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ilustrační foto

Dříve za miliony, teď se slevou. Chaty a chalupy zlevňují i v atraktivních lokalitách

Přečíst článek

Axa se svezla na boomu investic do alternativních nemovitostí. Koupila pozemek s filmovým studiem ve Francii

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme