Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hypotéky dál dramaticky zdražují. Průměrná splátka výrazně přeskočila 20 tisíc korun

Nemovitosti
Pexels
 ČTK

Velký problém mohou mít zejména klienti, kteří si hypotéku sjednali před pěti lety a zvolili pětiletou fixaci. Těm se může měsíční splátka zvýšit o sedm tisíc korun, upozorňuje hypoteční analytik Fincentrum & Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Reklama

Průměrná úroková sazba hypoték počátkem července činila 6,24 procenta a za poslední měsíc stoupla o 0,53 procentního bodu. Tempo růstu zrychlilo. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Ten je od jara zpracováván podle nové metodiky na základě údajů k pátému pracovnímu dni každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti.

Vše o nemovitostech v Česku i zahraničí nově sledujte v Realitním Clubu na newstream.cz

Po červnovém skokovém zvýšení základních úrokových sazeb ze strany ČNB reagovala již většina bank zvýšením hypotečních úrokových sazeb. I když toto zvýšení nebylo stejné jako to ze strany ČNB, i tak se úrokové sazby vyšplhaly na rekordní hodnoty,“ uvedl hypoteční analytik Fincentrum & Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Česká národní banka s platností od 23. června opět zvýšila základní úrokové sazby. Dvoutýdenní repo sazba vzrostla o 1,25procentního bodu na sedm procent. Většina bank v reakci na růst základní sazby zvýšila sazby u hypotečních úvěrů.

Ilustrační foto

Petr Dufek: Růst cen bytů příliš nepolevil. Splasknutí bubliny je v nedohlednu

Česká národní banka sice hovoří o výrazném nadhodnocení nemovitostí v ČR a spekuluje se o splasknutí bubliny na realitním trhu, avšak tvrdá čísla zatím nic takového – alespoň pro začátek roku – ještě nenaznačují, komentuje hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Přečíst článek

Hypotéky jsou již moc drahé, pokles přijde později

„Myslím, že pro další měsíce můžeme očekávat alespoň stagnaci sazeb, a ne jejich další zvyšování. Otázkou i nadále zůstává, zda zásadnější obrat ve vývoji sazeb hypoték, které se očekával podle původních předpovědí na počátku příštího roku, se nám spíše neposouvá minimálně do druhé poloviny roku 2023 či spíše na jeho konec,“ upozornil Sýkora.

Nejvýraznější nárůst sazeb zaznamenaly hypotéky s fixací na jeden rok. V průměru za poslední měsíc vzrostly o 0,61 procentního bodu na 6,53 procenta. Sazba hypoték s fixací na tři roky se zvýšila průměrně o 0,53 bodu na 6,41 procenta, s fixací na pět let o 0,49 procentního bodu na šest procent a s fixací na deset let o 0,51 procentního bodu na 6,04 procenta.

Problém se splácením hypoték hlásí první průzkumy

Dalibor Martínek: Je to tady. Problém se splácením hypoték hlásí první průzkumy

Sazby hypoték vzrostly v posledních měsících až k šesti procentům. V roce 2017 byly sazby dvě procenta, teď jsou na šesti.

Přečíst článek

Nejdražší zůstávají hypotéky nad 80 procent odhadní ceny nemovitosti s fixací na tři roky. Ty banky zdražily za poslední měsíc o 0,69 procentního bodu a v průměru je nabízejí za 6,79 procenta.

Běžná splátka přes 23 tisíc měsíčně

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 procent odhadní ceny nemovitosti při fixaci na tři roky, splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 6,24 procenta činí v červenci 23 074 korun. Klienti, kteří chtěli uzavřít ať už novou či prodloužení smlouvy na další fixační období, tak musí opět sáhnout hlouběji do kapsy. Například na průměrné hypotéce na 3,5 milionu korun se splatností 25 let je to o 8100 korun více při refixaci hypotéky z června 2017, vypočetl Sýkora.

V červnu 2017 byla průměrná úroková sazba hypoték 2,04 procenta. Podobné úrovně dosahovaly úrokové sazby hypoték ještě v první polovině loňského roku. Jen za poslední rok se měsíční splátka průměrné hypotéky zvýšila o více než 7000 korun. Nejvýrazněji podražila měsíční splátka za poslední měsíc, a to o 1148 korun.

Ilustrační foto

Cenová spirála u bytů nekončí. Česko je v tempu růstu cen premiantem Evropy

Ceny obytných nemovitostí v Evropské unii se v letošním prvním čtvrtletí meziročně zvýšily o 10,5 procenta. Nejvýraznější růst v rámci EU zaznamenaly v České republice, kde stouply o 24,7 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

Přečíst článek

generál Petr Pavel, kandidát na prezidenta ČR
video

Petr Pavel: Vraťme Česku řád a klid. Chci být prezidentem, který mírní vášně

Bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel v úterý oficiálně potvrdil kandidaturu na prezidenta republiky. Do voleb jde s heslem „Vraťme Česku řád a klid“. U příležitosti zahájení jeho volební kampaně připomínáme rozhovor, který Pavel poskytl Newstreamu v rámci letního speciálu Kafe s prezidentem.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

O tom, jaký bude rok 2024, diskutovali členové a přátelé Realitního Clubu newstream.cz v hotelu Falkensteiner.

Češi dražší hypotéky zvládli. Někde pomáhají celé rodiny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme