Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vítkova CPIPG prodala za 1,3 miliardy část podílu v rakouské Immofinanz

CPI Group Radovana Vítka
ČTK
 ČTK

Realitní skupina CPI Property Group (CPIPG) českého miliardáře Radovana Vítka prodává malou část svého podílu v rakouské realitní společnosti Immofinanz. Hodnota transakce činí zhruba 51,9 milionu eur (téměř 1,3 miliardy korun). CPIPG uvedla, že transakce posílí její likviditu.

Reklama

CPIPG se dohodla, že britské investiční společnosti Petrus Advisers Investments Fund (PAIF) prodá 2,575 milionu akcií firmy Immofinanz. To představuje 1,86 procenta celkového akciového kapitálu rakouského podniku. Podíl CPIPG ve firmě Immofinanz nadále zůstane nad klíčovou hranicí 75 procent, píše se ve zprávě.

CPIPG získala nad společností Immofinanz kontrolu v loňském roce, kdy svůj podíl v rakouské firmě zvýšila na zhruba 77 procent. CPIPG loni získala většinový podíl také v rakouské firmě s Immo, akvizice však vedly k výraznému růstu její zadluženosti.

Vítek, který je podle letošního žebříčku časopisu Forbes šestým nejbohatším člověkem v Česku, je většinovým vlastníkem CPIPG s podílem kolem 90 procent. CPIPG má sídlo v Lucembursku a s jejími akciemi se obchoduje na burze ve Frankfurtu nad Mohanem. Firma vlastní nemovitosti například v České republice, Německu, Rakousku, Itálii, Polsku či na Slovensku.

Radovan Vítek

Vítek zamířil na Blízký východ. V Abú Zabí založil společnosti se speciálním účelem

Český miliardář Radovan Vítek založil v Abú Zabí společnosti se speciálním účelem (special purpose vehicle; SPV). Stal se tak nejnovějším podnikatelem, který si v emirátu zaregistroval své firmy. Podle záznamů finančního centra Abu Dhabi Global Market (ADGM) je realitní magnát jediným akcionářem společností Rising Falcon Holding Limited a Rising Falcon Number 1 Holding Limited. Společnosti byly založeny 5. prosince, tedy několik dnů poté, co se Vítek stal terčem útoků amerického spekulanta Carsona Blocka, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Realitní společnost CPI Property Group

Vítek vrací úder. Firma CPI Property se ohradila proti obvinění od americké investiční společnosti

Realitní společnost CPI Property Group (CPIPG) českého miliardáře Radovana Vítka dnes zveřejnila reakci na obvinění americké investiční firmy Muddy Waters. Ta tvrdila, že Vítek, který je hlavním akcionářem CPI, lže o skutečné hodnotě firmy. CPI po zveřejnění zprávy fondu Muddy Waters ohlásila interní audit a dnes uvedla, že všechny transakce, na které fond upozornil, byly provedeny řádně a neměly žádné negativní důsledky pro její banky a držitele dluhopisů.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Realitní společnost CPI Property Group

Vítek vrací úder. Firma CPI Property se ohradila proti obvinění od americké investiční společnosti

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme