Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceny pronájmů narazily na strop, ukazují nová data

Ceny pronájmů narazily na strop, ukazují nová data
iStock
 ČTK

Růst cen pronájmů v meziročním srovnání zpomalil a mezičtvrtletně ceny i klesly, v Praze u bytu 2+1 o pět procent a v Olomouci u dispozice 3+1 o osm procent. Vyplývá to z dat společnosti UlovDomov.cz. Asociace nájemního bydlení nicméně odhaduje, že letos nájemné zdraží o méně než 15 procent.

Reklama

Loni v Praze vzrostlo nájemné podle inzertního portálu UlovDomov.cz zaměřeného na pronájmy meziročně až o 22 procent. Za letošní první čtvrtletí to bylo meziročně průměrně o 14 procent, nejvíce u bytů 2+kk o 18 procent. Ve srovnání s koncem loňského roku ale v metropoli některé pronájmy mírně klesly, například u bytu 2+1 o 944 korun na 18 814 korun za měsíc. 

Data společnosti UlovDomov.cz, která se prostřednictvím služby Ideální nájemce stará soukromým majitelům o více než 2100 nemovitostí v hodnotě přesahující 12 miliard korun, ukazují, že nejvíce za první čtvrtletí meziročně zdražila o 25 procent dispozice 3+kk v Olomouci. V krajských městech byl meziroční růst v řádu jednotek procent a v Ostravě u bytu 2+kk klesl o čtyři procenta.

„Růst cen nájmů probíhal v období inflace. Nešlo tedy o izolované zdražování konkrétní služby. Inflace, která dosáhla v lednu až 17,5 procenta, byla naopak znatelně vyšší než pohyb cen nájmů v mnoha krajských městech,“ uvedl Michal Hrbatý, ředitel společnosti UlovDomov.cz.

Mezičtvrtletně ceny v krajských městech kolísaly. „Březen nepřinesl zásadní změnu ve výši nájemného. Ta narazila na strop a výrazně se nezvyšuje,“ uvedla Asociace nájemního bydlení ve svém zpravodaji za březen 2023. Třeba v Brně šly ceny dolů u menších dispozic od dvou do čtyř procent a u větších rostly o čtyři až pět procent. V Olomouci u nejmenšího bytu 1+1 vzrostly o šest procent a ty největší (3+1 a 3+kk) zaznamenaly pokles o sedm až osm procent.

Výstavba polyfunkční budovy s obchodními prostory v blízkosti Masarykova nádraží v Praze, Budova je součástí stavebního projektu Masaryčka společnosti Penta Real Estate.

Pavel Kliment: Nájmy porostou. U bytů, kanceláří i hal

Vyšel 16. ročník Trend Reportu, nejucelenější studie o vývoji na českém realitním trhu. Pavel Kliment, partner KPMG a expert na nemovitostní trh ve svém příspěvku shrnul důležité poznatky studie. A jaký hlavní závěr z nich vyvodil? Ceny realit výrazně neklesnou a nájmy čeká růst.

Přečíst článek

V Ostravě sice pronájem za byt 2+kk meziročně klesl, ale mezičtvrtletě ceny u všech dispozic vzrostly o tři až deset procent. Důvodem je podle portálu UlovDomov.cz to, že Ostrava odolávala ekonomickým vlivům déle a pronájmy tam zdražily asi o čtvrtletí později.

Asociace nájemního bydlení uvedla, že pokles cen v některých lokalitách je spíše krátkodobý výkyv. Dodala, že podle veřejných zdrojů letos nájemné zdraží maximálně o míru meziroční inflace, nejvíce o 15 procent. „Troufáme si odhadnout, že ve výsledku to bude spíše méně,“ píše ANB.

„Nečekáme letos skokové změny. Nemáme ale křišťálovou kouli a nevíme, co všechno se opravdu v roce 2023 stane,“ konstatoval viceprezident nájemního bydlení Jan Rafaj.

Byt, nájemníci

Dalibor Martínek: Nájmy jsou aktuální trend. Ale také nebezpečná past

Na nájemníky se v Praze nyní všichni těší. Soukromníci se starým bytem, developeři, investiční fondy, správcovské firmy. Dokonce i církev svatá. Netěší se na ně z lásky, pomýšlejí na jejich peníze. Nájemníci se stávají lovnou zvěří. Pardon, investičně zajímavou skupinou.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Prokop Svoboda, majitel realitky

Lidé nahromadili peníze, teď je zase vrhnou do nemovitostí. Ceny neklesnou, říká Prokop Svoboda

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme