Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Boj o Kunratický zámek začíná. Místní dorovnali cenu

Zámek v Kunraticích je na prodej.
Se svolením poznejdomy.cz/Radomír Kočí

Městská část Kunratice nevzdala boj o koupi místního zámku. Plánuje dorovnat částku 106 260 000 korun z elektronické aukce Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZVMP). Podle úřadu ale vítěz aukce nabídl zvýšení ceny o 20 milionů korun.

Reklama

„Cena za zámek a přilehlou zahradu je pro nás samozřejmě velkým břemenem. Jsou to naše úspory, které jsme si dlouhodobě ukládali právě na rekonstrukci zámku. Od hl. m. Prahy máme informaci, ať s žádnou finanční pomocí na nákup a opravu zámku ze strany města nepočítáme,“ uvedla starostka Lenka Alinčová (Hnutí Praha-Kunratice) na webu obce.

Návrh na dorovnání nabídky elektronické aukce, která byla vyhlášena ve čtvrtek 18. ledna a trvala čtyřiadvacet hodin, schválilo v úterý večer na mimořádném jednání zastupitelstvo městské části. 

Podle ÚZSVM ale vítěz aukce nabídl zvýšení ceny o 20 milionů korun. Majetkový úřad počká na písemnou reakci Kunratic, o dalším postupu rozhodne potom. Vítěz aukce z veřejných zdrojů dozvěděl o možném prodeji zámku městské části a s ohledem na to nabídl zvýšení ceny. 

Jak vypadá barokní areál v současné době se můžete podívat do násldující galerie.

Obyvatelé Kunratic bojovali proti prodeji tamního zámku

Starostka rovněž na internetových stránkách městské části uvedla, že jednala s vedením ÚZSVM o možném odkupu zámku. Dostala nabídku, že pokud Kunratice dorovnají vítěznou cenu z aukce a dostatečně zdůvodní veřejný zájem Kunratic na převzetí zámku, bude moct městská část nemovitost přednostně odkoupit. 

Památkově chráněný barokní zámek a přilehlý park do roku 2014 sloužily Národnímu muzeu. V roce 2021 ho převzal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) a vzhledem k tomu, že žádná ze státních institucí neprojevila zájem, hledal pro něj úřad majitele v dražbě. Ta byla kritizována občany Kunratic, tamními spolky a také vedením obce. Proti aukci tak vznikla dokonce petice.

Zámecký komplex v Dolních Kounicích je stále na prodej.

Fotogalerie: Výprodej zámků v Česku. Některé stojí jako pražský byt

Ty alespoň částečně zrekonstruované u velkých měst nebo hranic s Německem stojí stovky milionů. Ty menší v horším stavu vyjdou i na méně než 20 milionů. Podívejte se na aktuální nabídku zámků na prodej.

Přečíst článek

„Takto narychlo vyhlášená aukce vzbuzuje mnoho otázek a rozhodně nenahrává seriózním kupcům se zájmem o zachování budovy. Máme naopak vážné důvody se obávat, že se může objekt dostat do rukou spekulantů, kteří se budovy „zbaví” a získají tak přístup k lukrativním pozemkům,“ píše s v petici, kterou zatím podepsaly čtyři stovky lidí.

Trojkřídlý barokní zámek, na který se vztahuje památková ochrana, nechal postavit František Václav Čabelický ze Soutic v roce 1688 na místě středověké tvrze, která v minulosti patřila i králi Václavu IV. K jižní straně přiléhá rozsáhlý zámecký park o rozloze přes 1,4 hektaru s bažantnicí vytvořený v 18. století. Později byl zámek přestavěn v klasicistním stylu a doplněn o hodinovou věž na severním průčelí. Ve vnitřních prostorách se zachovala kvalitní štukatérská a malířská výzdoba.

Barokní zámek v Mirošově je na prodej.

Zámek u Rokycan je na prodej. Jde o jednu z nejdražších nemovitostí na tuzemském trhu

Barokní zámek nedaleko Rokycan je na prodej. Před téměř 10 lety za něj současný majitel zaplatil 100 milionů korun, po rekonstrukci za něj chce 130 milionů korun. Historický komplex je tak suverénně jednou z nejdražších nemovitostí na tuzemském trhu.

Přečíst článek

Zámek v Kunraticích je na prodej.

Zámek v Kunraticích se prodal v aukci. Nový majitel za něj dal přes 106 milionů korun

Chátrající barokní zámek v Kunraticích se prodal. V elektronické aukci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) za něj nový majitel zaplatil částku 106 260 000 korun.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Zámek v Kunraticích je na prodej.

Zámek v Kunraticích jde do dražby s cenovkou 106 milionů. Prodej přitáhne spekulanty, bouří se místní

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme