Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Babiš chce postavit stovky bytů v Lublani. Pozemek za 600 milionů k tomu už má

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO
ČTK
 ČTK

Andrej Babiš kupuje v centru Lublaně pozemek pro výstavbu více než 400 bytů. Transakce v odhadované hodnotě 25 milionů eur (613 milionů korun) by z bývalého českého premiéra učinila jednoho z největších hráčů na slovinském realitním trhu, informoval investigativní server Necenzurirano.si.

Reklama

Babiš se podle serveru pustil do nových podnikatelských projektů ihned poté, co loni v říjnu prohrál české parlamentní volby, přičemž Slovinsko, kde tehdy stál v čele vlády jeho blízký politický spojenec Janez Janša, bylo jedním z jeho prvních cílů. Na konci loňského roku Babišův český fond Hartenberg investoval desítky milionů eur do partnerství se slovenskou developerskou firmou Corwin. Jejich cílem je nákup a rozvoj realitních projektů v regionu, uvádí dále portál.

Téměř čtyřhektarový pozemek se nachází v areálu bývalé továrny Kolinska poblíž lublaňského vlakového nádraží. Babiš a Slováci za něj podle zjištění serveru zaplatí slovinskému podnikateli Igoru Lahovi přes 25 milionů eur bez DPH. Lublaňský územní plán umožňuje, aby na pozemku vzniklo až 464 bytů a 145 tisíc metrů čtverečních komerčních prostor.

Kromě zmíněného pozemku mají společnosti Corwin a Hartenberg v současné době v Lublani další tři realitní projekty, píše Necenzurirano.si. Pozemky za osm milionů eur pro jeden z nich získalo konsorcium loni v prosinci na základě smlouvy se slovinskou státní společností, která spravuje pohledávky místních bank. V čele jejího představenstva stál tehdy Franci Matoz, dlouholetý právník expremiéra Janši. Další pozemek pro česko-slovenský realitní projekt v Lublani prodala za 8,2 milionu eur státní firma Triglav, dodal server.

První slovenský mrakodrap - Eurovea Tower v Bratislavě před dokončením.

Slováci trumfují Čechy, mají mrakodrap. V Ostravě už se taky jeden chystá

Na Slovensku se staví první mrakodrap. Hrubá stavba má být hotová do konce roku. Slováci tak předběhnou Čechy, kteří na budovu převyšující limit 150 výškových metrů teprve čekají.

Přečíst článek

Ondřej Chybík, architekt

Chuť stavět v Česku je, finance taky. Projekty ale dusí legislativa, říká architekt

Brněnské architektonické studio Chybík+Kristof vzniklo před 12 lety. Na svém kontě má řadu realizací a také prestižních ocenění. Například za projekt českého pavilonu na EXPO v Miláně získali bronzovou medaili za architekturu. A právě tuto realizaci, stejně jako návrh dřevěného sídla státního podniku Lesy České republiky (LČR), se kterým vyhráli mezinárodní soutěž, považuje jeden ze zakladatelů ateliéru, Ondřej Chybík, za přelomovou. Jeho padesátičlenný tým se nyní podílí například na návrhu ostravského mrakodrapu, soutěží i pražskou filharmonii na Vltavské. Chybík volá nejenom po změně legislativy, ale i po tom, aby česká společnost víc naslouchala názoru architektů.

Přečíst článek

Zprávy ze světa realit. Buďte v obraze s Realitním Clubem

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Petr Palička

Výstavbu v Praze brzdí úředníci a hlavně prudiči, říká Petr Palička z Penty

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme