Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Změna ve vedení ukrajinské armády. Zalužnyj, jeden z hlavních mužů války, končí

Oleksandr Syrskyj
ČTK
 ČTK

Dosavadního hlavního velitele ukrajinských ozbrojených sil Valerije Zalužného vystřídal ve funkci nynější velitel pozemních sil Oleksandr Syrskyj, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který se předtím se Zalužným sešel.

Reklama

„Rok 2024 může být pro Ukrajinu úspěšný pouze tehdy, pokud dojde k účinným změnám v základu naší obrany, kterým jsou ozbrojené síly,“ zdůraznil prezident.

Zelenskyj uvedl, že ukrajinská armáda potřebuje změny a nový přístup k mobilizaci a získávání nových vojáků. Ukrajinské síly podle šéfa státu prokázaly, že mohou získat zpět kontrolu nad děním ve vzduchu, ale v loňském roce nedokázaly dosáhnout svých cílů na pozemním bojišti.

Prezidentově rozhodnutí předcházely měsíce spekulací v médiích o neshodách mezi šéfem státu a velitelem armády ohledně dalšího vedení války proti Rusku, která trvá už téměř dva roky.

Bývalý moderátor televizní stanice Fox News Tucker Carlson

Tucker Carlson opustil Rusko. Měl zájem i o rozhovor se Zelenským, Kyjev však mlčí

Bývalý moderátor televizní stanice Fox News Tucker Carlson opustil Rusko, kde se setkal s prezidentem Vladimirem Putinem, se kterým udělal rozhovor. Podle serveru CNBC měl kontroverzní Američan zájem i o rozhovor s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Kyjev však v této otázce neposkytl žádné stanovisko.

Přečíst článek

Lídr senátních demokratů Chuck Schumer

Měsíce vyjednávání k ničemu. Americký Senát zablokoval finanční pomoc pro Ukrajinu a Izrael

Americkým Senátem neprošel návrh, který spojoval zpřísnění imigrační politiky s penězi na podporu Ukrajiny i Izraele. Podle agentury Reuters republikáni zablokovali kompromis, který vyjednavači obou hlavních stran domlouvali celé měsíce. Demokraté se nyní pokusí zajistit pomoc pro Ukrajinu a Izrael tím, že o ní nechají senátory hlasovat zvlášť.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme