Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Živě: Kam kráčí EU v otázce migrace? Studenti se dotazují expertů

 nst
nst

Kam směřuje Evropská unie? O aktuálních problémech nadnárodního uskupení debatují v Akademii ČTK studenti vysokých škol s odborníky na evropské záležitosti, diplomaty a členy Evropského parlamentu.

Reklama

Premiérová debata (z celkem čtyř plánovaných) se zaměřuje na migraci, která je aktuální především s ohledem na dění na polsko-běloruské hranici. Diskuse se účastní náměstek ministra zahraniční pro evropské záležitosti Aleš Chmelař a europoslanec Tomáš Zdechovský. Své zkušenosti do debaty přináší také novinářka Tereza Šupová, které nedávno vyšla kniha Bělorusko na cestě ke svobodě. Nechybí ani studenti žurnalistiky Fakulty sociálních věd UK i budoucí ekonomové z VŠE.

Diskuzní akce jsou součástí projektu Konference o budoucnosti Evropy a jsou financovány z grantu EU. Témata debat kopírují okruhy, jež diskutují v konferenci čtyři panely občanů EU.

Jsou to:

  • Silnější ekonomika, sociální spravedlnost a zaměstnanost / mládež, sport, kultura a vzdělávání / digitální transformace
  • Evropská demokracie / hodnoty, práva, právní stát, bezpečnost
  • Změna klimatu, životní prostředí / zdraví
  • EU ve světě / migrace

Dělník, ilustrační foto

Politici kritizují migraci, firmy ale cizince potřebují

Programy politických stran před říjnovými sněmovními volbami hýří slovem migrace. Některá hnutí a strany ji odmítají či kritizují, ale realita je diametrálně odlišná: Cizinců v České republice léta přibývá a ve firmách a službách je jich potřeba dokonce ještě daleko víc.

Přečíst článek

Kříže na Staroměstském náměstí

Česko vymírá. K pandemické nadúmrtnosti se přidala slabá imigrace

Za první tři čtvrtletí letošního roku zemřelo v Česku téměř 103 tisíc lidí, meziročně o pětinu více, uvádí statistiky ČSÚ. Počet obyvatel země se od začátku roku snížil o téměř 20 tisíc. Pandemická nadúmrtnost je ale na vině jen zčásti.

Přečíst článek

Reklama

Související

Šéfka ECB Christine Lagardeová

Lukáš Kovanda: Evropští a američtí centrální bankéři se dostali do křížku. Kvůli klimatu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme