Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Země G7 hodlají stupňovat sankce proti Rusku, mohou se týkat zlata i cen energií

Země G7 hodlají stupňovat sankce proti Rusku, mohou se týkat zlata i cen energií
ČTK
 ČTK

Státy ze skupiny velkých světových ekonomik G7 chtějí udržet a rozšířit sankce proti Rusku za jeho invazi na Ukrajinu. Šéfové států a vlád zemí G7 v dnešním závěrečném prohlášení po summitu v bavorském alpském zámku Elmau uvedli, že chtějí ve vzájemném souladu dále snižovat ruské příjmy včetně těch z prodeje zlata. Chtějí také zvážit možné stanovení cenového stropu na ruské energie.

Reklama

„Budeme stát za Ukrajinou tak dlouho, dokud to bude třeba. Poskytneme jí potřebnou finanční, humanitární, vojenskou a diplomatickou podporu v její statečné obraně suverenity a územní celistvosti,” uvedli představitelé Británie, Francie, Itálie, Japonska, Kanady, Německa a USA, jejichž země skupinu tvoří.

„Budeme pokračovat v uvalování tvrdých a dlouhodobých opatření proti Rusku, abychom tuto válku pomohli ukončit,” konstatovali státníci. „Zůstáváme pevně odhodláni dále koordinovat bezprecedentní sankce, dokud to bude třeba. Budeme postupovat jednotně v každé fázi a budeme snižovat ruské příjmy včetně těch ze zlata,” dodali.

Spojené státy, Británie, Kanada a Japonsko na summitu oznámily, že zakážou dovoz ruského zlata. Evropská unie, která se vrcholné schůzky rovněž zúčastnila, chce o tomto odvetném opatření jednat, přičemž její představitelé se k takovému kroku staví vstřícně.

Vladimir Putin

Protiruské sankce: Od koho a proti komu a čemu? Podívejte se na jejich přehled

Evropská unie na svém mimořádném summitu na začátku června přijala již šestý balík protiruských sankcí jako odvetu za vpád Moskvy na Ukrajinu. Klíčovou otázkou bylo embargo na ruskou ropu, z jejíhož prodeje Kreml výrazně financuje agresi vůči Ukrajině. Jak vypadají dosavadní sankce? Podívejte se na jejich přehled včetně ruské reakce, jak jej sestavila BBC a server newstream.cz.

Přečíst článek

Spojené státy hodlají také zavést cenový strop na ruskou ropu, aby znemožnily Rusku vydělávat na vysokých cenách energií. EU má vůči tomu výhrady, v závěrečném komuniké se nicméně země G7 zavázaly, že prověří možnosti „dodatečných opatření, jako jsou cenové stropy”.

„Ujišťujeme, že naším závazkem je postupně se zbavit závislosti na ruských energiích, a to bez kompromisů vůči našim klimatických cílům,” dodali představitelé G7.

Určení horní hranice cen ruské ropy, za kterou by musela Moskva svým odběratelům surovinu prodávat, na tiskové konferenci podpořil francouzský prezident Emmanuel Macron. „Někteří producenti a spekulanti na válce vydělávají velké peníze,” prohlásil. Uvedl, že se vstřícně staví i k zastropování cen ruského plynu, což by podle něj bylo snadněji uskutečnitelné opatření. Pro fungující stanovení maximálních cen ruské ropy je potřeba rozšířit alianci kupujících, dodal.

Scholz zastropování cen ruské ropy označil za velice náročný projekt, který je potřeba nejdříve dobře připravit včetně nezbytných mechanismů, aby mohl vůbec fungovat.

Scholz na tiskové konferenci hovořil také o roli Číny, na jejíž podporu Moskva spoléhá. „Očekáváme, že Čína nebude sankce obcházet,” řekl.

Čína byla jedním z témat skončeného summitu G7. Skupina mimo jiné vyzvala Peking, aby si nečinil expanzivní územní nároky v Jihočínském moři a aby ve sporu s Tchaj-wanem udržoval mír a stabilitu. G7 rovněž chtějí, aby Čína respektovala svobody a práva nejen v Hongkongu.

americký prezident Joe Biden

Moskva doplnila sankční seznam o 25 Američanů, včetně Bidenovy ženy a dcery

Rusko zavedlo nové sankce vůči 25 Američanům, včetně manželky a dcery prezidenta USA Joea Bidena a dalších prominentních osobností, píše agentura TASS podle níž jsou mezi sankcionovanými Američany lidé „zodpovědní za formování rusofobního kurzu“.

Přečíst článek

superjachta

Lukáš Kovanda: Část věřitelů Ruska se chce „zahojit“ ze zmrazeného majetku oligarchů

Světově významná ratingová agentura Moody’s v noci na dnešek středoevropského času oficiálně potvrdila, že Rusko se ocitlo v platební neschopnosti – tedy v bankrotu – vůči svým zahraničním věřitelům.

Přečíst článek

Reklama

Související

Skončí Češi v zimě se dvěma svetry? Evropský trh s plynem zůstává stále napjatý

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Čína a další země závratně vydělávají na „praní špinavé ruské ropy“ a jejím přeprodeji na Západ

Lukáš Kovanda: Čína a další země závratně vydělávají na „praní špinavé ruské ropy“ a jejím přeprodeji na Západ

Přečíst článek

Lekce z ruské agrese. Potřebujeme odolnější energetiku i propojení trhů EU a Ukrajiny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme