Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zeman zrušil program. Odvolil v Lánech

Miloš Zeman
ČTK

Veřejnost dnes neuvidí volit prezidenta. Miloš Zeman bude na doporučení svého ošetřujícího lékaře Miroslava Zavorala volit na zámku v Lánech. Zeman se nezúčastní ani nedělní povolební debaty na CNN Prima News.

Reklama

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček nevyloučil ani odložení avizované nedělní schůzky s předsedou hnutí ANO a premiérem Andrejem Babišem. Mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke řekla, že Zeman je léčen ambulantně a součástí léčby jsou pravidelné lékařské kontroly.

„Pana prezidenta navštívil profesor Miroslav Zavoral, který je ošetřujícím lékařem pana prezidenta. Pan profesor doporučil panu prezidentovi, aby omezil pracovní aktivity, které má naplánovány. Pana prezidenta to nesmírně mrzí, musí zrušit účast v nedělní Partii na Primě,” citovala televize Ovčáčka. Poznamenal, že zdraví je v současné době přednější než vysílání. Zavoral navštívil Zemana v Lánech ve čtvrtek, na jeho doporučení se prezident rozhodl volit dnes na zámku v Lánech, nikoli ve volební místnosti.

Prezident Zeman je stabilizovaný. V nemocnici může strávit týdny

Současná hospitalizace prezidenta Miloše Zemana neohrožuje povolební vyjednávání a ústavní situaci, uvedl jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Přečíst článek

V neděli večer se měl do Lán vypravit předseda vlády Babiš, podle něj mělo jít o neformální setkání. O osudu této schůzky ještě nebylo rozhodnuto, sdělil Ovčáček.

Zdravotní stav prezidenta se stal v posledních dnech jedním z hlavních mediálních témat, a to kvůli spekulacím o jeho zhoršení. V září strávil Zeman osm nocí v ÚVN, podle Pražského hradu šlo o rekondiční pobyt, během něhož prezident podstoupil několik vyšetření a dostával infuze. Od té doby je Zeman v Lánech, kde absolvoval několik pracovních schůzek se zástupci vlády a opozice, přijal také maďarského premiéra Viktora Orbána.

Pražský hrad opakovaně odmítl, že by měl prezident vážné zdravotní potíže. Ovčáček dnes Rádiu Z řekl, že je Zeman 14 dnů ve stavu nemocných a současný stav ho neomezuje ve výkonu ústavních povinností. Zeman podle něj nyní na zámku v Lánech nabírá síly a pravidelně k němu jezdí jeho ošetřující lékař Zavoral. Spekulace o vážném stavu prezidenta označil za fámy a dezinformace. Bližší informace o zdravotních komplikacích mluvčí nezveřejnil.

Češi v karanténě odvolili

Volby rozhodne nemalá masa lidí, která ještě neví, komu dá hlas

Zlomek hlasů už je odevzdán, hlavní nápor na volební místnosti ale začne zítra. Ve vzduchu tak stále visí otázka, jak parlamentní volby dopadnou, a co o jejich výsledku rozhodne.

Přečíst článek

Zemanovým ošetřujícím lékařem je ředitel ÚVN Zavoral, jehož specializací je gastroenterologie.

Bývalý prezident Václav Klaus tento týden řekl, že Zeman má potíže s játry. Deník N a Český rozhlas-Radiožurnál ve středu s odvoláním na sedm důvěryhodných zdrojů uvedly, že Zeman trpí ascitem, tedy hromaděním vody v břiše kvůli problémům s játry.

Prezident hraje důležitou roli při vzniku vlády. Pověřuje kandidáta na premiéra sestavením vlády, jeho kabinet také následně jmenuje. K dispozici má dva pokusy, třetí pak získá předseda sněmovny.

Miloš Zeman

Letošní kampaň byla více konfrontační než ty v minulosti, míní politolog

Prezident Miloš Zeman, jenž rozhodne o tom, který politik bude po volbách sestavovat nový kabinet, by měl vystupovat nadstranicky a realisticky vyhodnotit situaci, říká politický analytik Grigorij Mesežnikov z bratislavského Institutu pro veřejné otázky.

Přečíst článek

>>>>>>Vše k volbám čtěte v zde<<<<<<

Reklama

Související

Miloš Zeman

Jana Havligerová: Vyjednávání o vládě? Kdy bude prezident schopen vykonávat funkci je nejisté

Přečíst článek
Končící prezident Miloš Zeman udělil milost firmě, které prominul zbytek trestu zákazu plnění veřejných zakázek a účasti na veřejné soutěži.

Zeman omilostnil firmu Energie - stavební a báňská z kauzy ovlivnění zakázky v Lánské oboře

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme