Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jana Havligerová: Vyjednávání o vládě? Kdy bude prezident schopen vykonávat funkci je nejisté

Miloš Zeman
ČTK
Jana Havligerová

Referendum o Babišovi skončilo, premiér a šéf ANO nemá šanci složit kabinet, který by v dolní komoře parlamentu disponoval většinou. Výsledek hnutí ve sněmovních volbách přesto označil za skvělý a nevzdává se. 

Reklama

Pokud bude pověřen vyjednáváním o vládě, hodlá ho klidně až osm měsíců. Jak připomněl, takovou dobu to trvalo po sněmovních volbách v roce 2017. Oslovit hodlá koalici SPOLU. 

Kardinální otázka teď tedy je, jestli prezident Zeman dokáže překročit vlastní stín, a konečně ctít demokratická pravidla a Ústavu. Anebo trvat na tom, že koalice jsou podvod na voliče, a proto dá přednost předsedovi nejúspěšnější partaje a podrží ve hře Babiše. 

Andrej Babiš s manželkou Monikou přichází do štábu ANO

Babiš: Nepočítali jsme, že prohrajeme

Rozhovory o sestavování vlády podle Andreje Babiše mají začít ve středu. Zda bude kandidovat na prezidenta, odmítl. "Nyní o tom neuvažuji, teď jde o to, kdo sestaví vládu," prohlásil stávající premiér.

Přečíst článek

Dosavadní počínání prezidenta mluví spíš pro druhou variantu. Zeman se cítí být nad ústavou, v tom jsou s Babišem stejní. Parlamentní demokracie je obtěžuje. Babiš spoléhá na prezidenta a také na to, že čas bude hrát v jeho prospěch. Že bude mít možnost vrážet klíny mezi koalici SPOLU a Pir/STAN, a samozřejmě i mezi občanské demokraty, TOP09 a lidovce. 

Pro Česko je nejistá politická situace nebezpečná

Pro zemi, která má rozvrácené finance, dusí ji inflace a kvůli krizi automobilek jí hrozí útlum exportu, je nejistá politická situace mimořádně nebezpečná. Česko se má také napřesrok v červenci ujmout historicky druhého předsednictví EU, unie přitom na současného českého premiéra obtíženého skandály pohlíží s despektem. Aby toho nebylo málo, až na úzký okruh lidí nikdo neví, v jaké formě je hlava státu. A nevíme to ani po té, co šéf ÚVN Zavoral oznámil, že Zeman je hospitalizován a převzali ho do péče intenzivisté. Jestli prezident bude vůbec a případně kdy schopen vykonávat svěřený úřad, je naprosto nejisté.

Babiš ale hraje o zachování svého postavení, všechno ostatní považuje za podružné. Když sliboval, že se bude rvát do roztrhání těla, myslel to vážně. Tu šanci mu může zhatit jedině prezident. Babiš jede za Zemanem do Lán, o oficiální povolební vyjednávání prý ale ještě nepůjde. Na první, ale možná ani na druhou dobrou osmileté vládnutí šéfa ANO asi neskončí.

Československé dukáty z let 1923 - 1938

Milionové dukáty. Kvůli inflaci je o staré mince mimořádný zájem

Na aukci Antium Aurum se prodaly staré mince za desítky milionů korun. Jsou staré peníze dobrým nástrojem na ochranu před inflací?

Přečíst článek

ODS, KDU-ČSL, TOP09, Česká pirátské strana, Starostové a nezávislí už deklarovali, že hodlají společně vytvořit vládu a nevstoupí do jednání s žádným dalším politickým subjektem. Prezidenta požádá o schůzku předseda ODS Fiala. 

Obě koalice budou ve sněmovně disponovat vcelku pohodlnou většinou 108 hlasů, na premiérské křeslo mají legitimní nárok. Babiš nechce být v opozici, ale také nechce z politiky. Třeba už uvažuje o prezidentské kandidatuře, třeba čeká, jak by na takový záměr reagoval Zeman. Ale to už jsou jenom dohady. Fakt je, že na tahu je teď prezident.  

Miloš Zeman volí v Lánech

Jana Havligerová: Země nemocných prezidentů

Tápí vás zdraví prezidenta Miloše Zemana? Jana Havligerová připomíná, že nemocné hlavy státu jsou tak trochu česká klasika.

Přečíst článek

zavřené restaurace

Lockdown bude v pět aneb Co vláda může po volbách udělat proti koronaviru

Šíří se spekulace, že v pondělí dojde k výraznému zpřísnění protipandemických opatření. Co za současné situace může udělat vláda? A k čemu by potřebovala parlament?

Přečíst článek

 

Reklama

Související

Český premiér Petr Fiala (ODS)

Lukáš Kovanda: Fialova vláda si vylepšila rozpočet laciným trikem. Pomáhá jí inflace

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme