Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Volby rozhodne nemalá masa lidí, která ještě neví, komu dá hlas

Češi v karanténě odvolili
ČTK
Jana Havligerová

Zlomek hlasů už je odevzdán, hlavní nápor na volební místnosti ale začne zítra. Ve vzduchu tak stále visí otázka, jak parlamentní volby dopadnou, a co o jejich výsledku rozhodne.

Reklama

 Předem se dá nejspíš říct, že to nakonec přeci jen bude přes milion voličů, nemalá masa lidí, kteří ještě neví, komu dají hlas a jestli vůbec k urnám dorazí. Podle zkušeností expertů se takoví lidé nezřídka rozhodují teprve pár dnů před volbami, mnozí dokonce až první den jejich konání.

Nový zákon

Na nerozhodnuté voliče cílili finále kampaně všechny strany a hnutí, která chtějí překročit zákonem daný práh pro vstup do dolní komory parlamentu. Že zasednou ve sněmovních lavicích, mají jisté obě opoziční koalice – SPOLU a Pir/STAN. Totéž platí o ANO a Okamurově SPD. Na volební zisk ovšem budou napjatě čekat především ti menší. Komunisté, ČSSD a Přísaha. Kolik hlasů dostanou, podstatně ovlivní konečné skóre voleb. A jsme znovu u nerozhodnutých. Bude záležet na tom, jestli na poslední chvíli dostali na svou stranu zavedení politici, anebo se rozhodnou pro protestní volbu. To bude důležité.

Koalice Spolu

Koalice SPOLU přidala do kroku

Koalice ODS, TOP09 a KDU-ČSL v boji o sněmovní lavice posiluje, podle výsledků nejnovějšího šetření agentury Kantar by dokonce součet jejího volebního zisku s hlasy pro Piráty a STAN znamenal obsazení 102 křesel v dolní komoře parlamentu.

Přečíst článek

Novelizovaný volební zákon je postavený na takzvané Imperialiho kvótě. Ta má zaručit větší proporcionalitu volebního systému. Zjednodušeně řečeno, oslabí pozice velkých stran a uskupení, které překročí dvacetiprocentní hranici hlasů. A zvýhodní malé subjekty, pohybující se mezi pěti až deseti procenty. Ty získají větší zastoupení, než tomu bylo dosud. Zkrátka, konečný volební výsledek bude záviset na poměru sil mezi SPOLU, Pir/STAN, ANO a SPD a zisku ministran potácejících se okolo pěti procent. To nejvíc ovlivní zisk mandátů.

Důležité kraje

Že je Česko rozpolcené na dvě vzájemně si odporující části, skoro není nutné připomínat. Víme to od první přímé prezidentské volby, a nic se na tom nemění. Je to vidět, ve všech volbách, vyčíst se to dalo i z nyní zveřejňovaných volebních preferencí. Začněme Prahou a Středočeským krajem, které ve sněmovních volbách teoreticky disponují skoro čtvrtinou voličských hlasů.

V Praze už dávno neplatí, že ji má „pod palcem“ ODS. Při sněmovních volbách před čtyřmi lety byla v metropoli dominantní TOP09, a tak není divu, že koalice SPOLU do čela kandidátky postavila právě předsedkyni zmíněné strany, Markétu Pekarovou Adamovou. Bez šancí nejsou ani Piráti. Obtížnější pozici mají v tom, že Starostové a nezávislí nejsou v Praze zavedení. Své může sehrát i fakt, že z „pirátského magistrátu“ už je dosti velká část Pražanů dosti otrávená. Olga Richterová, místopředsedkyně Pirátské strany a jednička na kandidátce to nemá jednoduché. V každém případě souboj obou dam bude zajímavý.

Bartoš a Rakušan

Piráti a starostové potřebují nabrat dech

Koalice Pirátů a STAN, do níž oba subjekty investovaly hodně politického kapitálu, v podzimních předvolebních průzkumech pravidelně obsazuje třetí příčku. Srazilo ji na ni protipirátské tažení Andreje Babiše. Horká fáze kampaně se ale právě rozjíždí, výsledek voleb je stále otevřený.

Přečíst článek

Středočeský kraj je a není Praze podobný. Bývalé okresy Praha-východ a Praha-západ jsou podle politologů převážně protibabišovské. V některých místech na západě, severu či východě lidé preferují ANO, a hlas dávali také SPD a komunistům. Sněmovní volby 2017 vyhrálo ANO vedené Andrejem Babišem, nyní je v čele kandidátky anoistů dvojministr. Karel Havlíček.

Druhá byla před čtyřmi lety ODS, třetí Piráti.

Dvojí Morava

Moravskoslezský kraj je doménou ANO, boduje tam i SPD. Je tedy otázkou, jestli se Okamurovi podařilo některé voliče od anoistů odlákat. S jakou tedy převahou Babišovo hnutí vyhraje, a kolik získá mandátů. Do boje nasadilo dvě těžké váhy – populárního hejtmana Ivo Vondráka a ministra obrany Lubomíra Metnara. Proti nim se postavil sám Okamura. Kandidaturu na severu Moravy odůvodňuje tím, že je po předcích poloviční Moravák, a rozhodně je Moravák celým srdcem. Vysvětlení nejspíš bude prozaičtější. Silnou kandidátku má v Moravskoslezském kraji Volný blok, vedený poslancem Lubomírem Volným. SPD by mohl ubrat dost hlasů.

Jihomoravský kraj o dost jiný. Podporovatelů ANO tu není málo, na první místo ale může díky pevnému postavení ODS a KDU-ČSL dosáhnout koalice SPOLU: Tu vede šéf občanských demokratů Petr Fiala, jeho největší soupeřkou je ANO ministryně financí Alena Schillerová.

Robert Šlachta, Přísaha

Překročit volební práh, to je oč tu běží

Jak bude vypadat příští vláda, mohou rozhodnout menší strany, které se derou do sněmovny.  Pro dominantní ANO platí, že případného koaličního partnera bude muset hledat právě mezi nimi. Pokud se nespokojí s Okamurovou SPD.

Přečíst článek

Andrej Babiš (ANO) a Jana Maláčová (ČSSD)

Přehledně: Penze. Horké téma, které může prohrát volby

Když jste politická strana a blíží se volby, není těžší úkol než formulovat program pro důchodce. Je to jako tanec v místnosti plné střepů. Ještě horší. A přesto se to po vás chce. Což je pochopitelné, jde o půl bilionu veřejných výdajů ročně, a dva a půl milionu voličů. Takže, co s tím?

Přečíst článek

Volební urna, ilustrační foto

Přehledně: Co před volbami slibují politici podnikatelům

Snížení administrativy, zrušení zbytečných kontrol nebo zvýšení limitu u paušální daně. Nejen těmito sliby si politické strany a koalice chtějí v říjnových volbách naklonit podnikatele.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme