Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zelenskyj v Knesetu: Izrael má nejlepší protiraketový systém. Proč jste nám ho ještě neposlali?

Volodymyr Zelenskyj
čtk
 ČTK

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se ve videoprojevu k izraelskému parlamentu tázal, proč Izrael není ochoten dodat Ukrajině protiraketový systém a proč nezavedl proti Rusku tvrdé sankce. Ruský útok na Ukrajinu Zelenskyj přirovnal k nacistickému plánu vyhladit Židy.

Reklama

"Všichni vědí, že vaše protiraketové systémy jsou nejlepší.... a že rozhodně můžete pomoci našim lidem, zachránit životy Ukrajinců, ukrajinských Židů," řekl Zelenskyj k neochotě Izraele prodat Ukrajině obranný systém Iron Dome. "Můžeme se ptát, proč od vás nemůžeme přijímat zbraně, proč Izrael neuvalil na Rusko silné sankce nebo nevyvíjí tlak na ruský byznys. Ať tak či onak, rozhodnutí je na vás, bratři a sestry, a vy, lidé Izraele, pak budete se svou odpovědí muset žít," řekl.

Zelenskyj uvedl, že ruská invaze na Ukrajinu 24. února přišla ve stejné datum, kdy byla v Německu v roce 1920 založena nacistická strana. Kreml podle ukrajinského prezidenta mluví o konečném řešení ukrajinské otázky jako nacisté hovořili o konečném řešení židovské otázky. "Sto dva let po nacistech byl vydán rozkaz zahájit ruskou invazi na Ukrajinu, při níž již byly zabity tisíce lidí a miliony lidí přišly o domov," uvedl. "Toto je totální a neopodstatněná válka, která má zničit náš národ, naše města, naši kulturu, naše děti, " řekl. "Naši lidé nyní bloudí světem a hledají si místo, stejně jako jste jednou bloudili vy," uvedl s odkazem na ukrajinské a židovské uprchlíky.

Zelenskyj také připomněl, že ruské bomby dopadly i u památníku v Babím Jaru, kde nacisté zavraždili během dvou dnů skoro 34 tisíc Židů. "Jsem si jistý, že cítíte naši bolest, ale můžete vysvětlit, proč stále žádáme o pomoc?," řekl. "Ukrajina se před 80 lety rozhodla a zachránila Židy. Lidé Izraele, také máte na výběr," dodal.

Volodymyr Zelenskyj, prezident Ukrajiny

Zelenskyj: Chci jednat s Putinem, musíme využít každou šanci na ukončení války

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je připravený jednat se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Současně varoval, jestliže pokusy o vyjednávání selžou, mohlo by to znamenat "třetí světovou válku". Zelenskyj to prohlásil v rozhovoru s americkou CNN.

Přečíst článek

V projevu Zelenskyj hovořil také o historických vazbách Ukrajiny a Izraele a o podpoře, kterou Ukrajina dostává ze zahraničí. Jmenovitě zmínil i Českou republiku. Rusko svou invazi na Ukrajinu označuje za "speciální vojenskou operaci" a popírá, že by cílilo na civilisty.

jodové tablety

Další vlna panického skupování jódových tablet je na obzoru. Tentokrát jí nastartoval Brusel

Brusel se obává ruského jaderného úderu stále více. Vyzývá členské státy EU k zajištění dostatečných zásob jódových tablet, takže i české lékárny budou mít „žně“

Přečíst článek

Plyn, nebo válka? V Eropě probíhají demonstrace proti krvavému obchodu

Kde se vzala závislost Evropy na ruském plynu? V suezské krizi padesátých let, tvrdí profesorka ekonomie z Cambridge

Putin umně využívá geopolitických rozporů uvnitř Evropské unie a Unie s USA, domnívá se profesorka politické ekonomie na University of Cambridge Helen Thompsonová. „Původně se snažil snížit význam Ukrajiny při přenosu plynu. To se mu sice nepovedlo, ale Evropu se mu podařilo rozdělit,“ vysvětluje Thompsonová v rozhovoru pro Bloomberg.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme