Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zelenskyj: Chci jednat s Putinem, musíme využít každou šanci na ukončení války

Volodymyr Zelenskyj, prezident Ukrajiny
ČTK
 ČTK

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je připravený jednat se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Současně varoval, jestliže pokusy o vyjednávání selžou, mohlo by to znamenat "třetí světovou válku". Zelenskyj to prohlásil v rozhovoru s americkou CNN.

Reklama

"Jsem na jednání s ním připravený. Byl jsem připravený poslední dva roky. A myslím si, že bez vyjednávání tuto válku nemůžeme ukončit," řekl Zelenskyj v rozhovoru s americkým novinářem Fareedem Zakariou. "Jestliže by existovala i jen jednoprocentní šance, jak bychom mohli válku zastavit, myslím, že ji musíme využít," dodal.

Ruské jednotky mají podle Zelenského za cíl Ukrajince "zabít a vyhubit": Ukrajinští vojáci sice dokázali, že jsou schopní se Rusům bránit a vracet jim úder, nicméně znamená to ztrátu dalších životů. "Takže si myslím, že musíme využít jakýkoli formát, jakoukoli šanci k tomu, aby se uskutečnila jednání, k tomu, abychom mohli mluvit s Putinem. Jestliže ale tyto pokusy selžou, bude to znamenat třetí světovou válku," dodal ukrajinský prezident.

Ruští a ukrajinští vyjednavači absolvovali již několik kol jednání, zatím bez výraznějších výsledků. V uplynulých dnech přicházely od různých aktérů včetně Zelenského jisté pozitivní signály, pohledy na stav jednání se však různí a například šéfka britské diplomacie Liz Trussová v sobotu obvinila Moskvu, že rozhovory nebere vážně. Souběžně s vyjednáváním pokračují ruské útoky na mnoha místech Ukrajiny, při kterých dál umírají i civilisté.

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Hrozí nejhlubší propad životní úrovně lidí v ČR za třicet let

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok dnes v Otázkách Václava Moravce uvedl, že letos očekává stagnaci české ekonomiky při propadu reálných mezd až o osm procent. Tato kombinace podle něj představuje mimořádný šok, jaký česká ekonomika v podstatě nezažila 30 let. V historii novodobé ČR těžko hledat rok, kdy by životní úroveň lidí poklesla tolik, jak má klesnout letos.

Přečíst článek

Na dotaz ohledně ruských požadavků týkajících se uznání Krymu součástí Ruska, uznání nezávislosti dvou separatistických republik na východě země či záruky, že se Ukrajina nikdy nestane členem NATO, Zelenskyj odvětil, že existují "kompromisy", které Ukrajina ve svých vyjednáváních s Putinem nemůže učinit. Jak dodal, Ukrajinci ruské vojáky "nevítali květinami, vítali je se zbraní v rukou". "Nemůžete si získat přízeň obyvatelstva jiné země silou," řekl.

Kdyby se Ukrajina již dříve stala členem Severoatlantické aliance, Rusko by ji nenapadlo, myslí si Volodymyr Zelenskyj. "Kdybychom byli členem NATO, válka by nezačala. Chtěl bych jen získat bezpečnostní záruky pro svou zemi a svůj lid," prohlásil ukrajinský prezident. Státům NATO zároveň poděkoval za pomoc, kterou Ukrajině od začátku invaze poskytují. "Jestliže jsou členové NATO připravení vidět nás v alianci, udělejte to hned, protože každý den tady umírají lidé," dodal.

jodové tablety

Další vlna panického skupování jódových tablet je na obzoru. Tentokrát jí nastartoval Brusel

Brusel se obává ruského jaderného úderu stále více. Vyzývá členské státy EU k zajištění dostatečných zásob jódových tablet, takže i české lékárny budou mít „žně“

Přečíst článek

Volodymyr Zelenskyj, prezident Ukrajiny

Zelenskyj: Boje o Mauripol vejdou do dějin jako Ruský válečný zločin

Ruské obléhání ukrajinského přístavního města Mariupol je válečný zločin, který se bude připomínat po staletí. Podle agentury AP to ve svém pravidelném nočním videoposelství řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ruské jednotky mezitím podle zpráv z místa po týdnech bombardování postoupily hlouběji do Mariupolu.

Přečíst článek

Burza, ilustrační foto

Moskevská burza se v pondělí otevře. Čeká ji propad dluhopisů a hlavně akcií

Na moskevské burze se v pondělí začne obchodovat s cennými papíry. Stane se tak poprvé od 25. února, kdy došlo k uzavření parketu v důsledku ruské invaze na Ukrajinu a jejích ekonomických a sankčních dopadů.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme