Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zelenský: Situace v Doněcké oblasti je krajně obtížná

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
ČTK
 ČTK

Za krajně obtížnou označil dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj situaci na bojišti v Doněcké oblasti na východě země. Armádní velení uvedlo, že v některých místech musejí ukrajinské jednotky v důsledku ruských útoků manévrovat.

Reklama

Nejprudší boje vedou ukrajinští obránci momentálně na kramatorském, kurachovském a pokrovském frontovém úseku, uvedl podle agentury Interfax-Ukrajina Zelenskyj ve svém večerním videoposelství.

Ukrajinský generální štáb uvedl, že boje u Pokrovska jsou z celé fronty v současnosti nejprudší, ruské síly tu jen za dnešek provedly na 37 útoků.

„V některých oblastech situace vyžaduje manévrování našich jednotek. Obranné síly přijímají opatření k odražení nepřítele a stabilizaci situace,“ uvedl štáb bez bližších podrobností ve své pravidelné svodce.

Reklama

Oproti tomu v Charkovské oblasti, kde ruské síly začátkem tohoto května otevřely nový úsek fronty, dosáhly ukrajinské jednotky podle Zelenského „hmatatelných výsledků“ a daří je jim zde „ničit nepřítele“. Generální štáb uvedl, že zde odrážejí ruské útoky, místy však provádějí protiútoky a přijímají opatření k posílení své obrany.

Ruské okupační úřady chtějí zabavit 13 300 bytů, tvrdí ruský nezávislý list

Ruský recept na realitní krizi. Úřady v okupovaných územích hodlají zabavit tisíce bytů

Ruské úřady chtějí v okupovaných ukrajinských územích zabavit více než 13 tisíc bytů a domů, které jsou podle nich bez vlastníka. Jejich skutečnými majiteli jsou ale mnohdy lidé, kteří z domovů museli utéct kvůli válce, kterou Moskva už přes dva roky vede proti Ukrajině. Okupační úřady se tak dostanou k cenným nemovitostem v lukrativních oblastech, píše ruský nezávislý list Novaja gazeta Europe.

Přečíst článek

Rusko spouští výrobu raket středního a krátkého doletu, uvedla Moskva

Dohodnuto. Za zmrazená Ruská aktiva v Evropě se nakoupí zbraně pro Ukrajinu

Státy EU potvrdily shodu na tom, že výnosy z ruských aktiv zmrazených v Evropě budou využity k nákupu zbraní pro Ukrajinu a na rekonstrukci země, která se už více než dva roky brání ruské vojenské agresi. Na sociální síti X o tom informovalo Stálé zastoupení ČR při EU. Roční výnosy mají činit až tři miliardy eur (zhruba 74 miliard korun).

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme