Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vláda přitvrzuje. Hospody zavřou dříve, vánoční trhy ani svařák na náměstí nebudou

Andrej Babiš, premiér v demisi
ČTK

V Česku bude kvůli sílící epidemii covidu-19 znovu platit nouzový stav. Restaurace a bary budou muset zavřít dříve, pořádat se nesmějí ani adventní trhy či hromadné akce nad tisíc, respektive sto osob v případě těch soukromých.

Reklama

Vláda v demisi na dnešním jednání vyhlásila nouzový stav na 30 dní s platností od dnešní půlnoci, uvedl po jednání vlády premiér Andrej Babiš (ANO). Kabinet kvůli negativnímu vývoji epidemie covidu rozhodl také o zpřísnění některých opatření. Nově budou muset být restaurace, kluby a bary zavřeny v nočních hodinách, konkrétně mezi 22.00 a 5.00 s platností od tohoto pátku.

Omezeno je také konání hromadných akcí, nově se na ně vztahuje limit 1000 návštěvníků, v případě soukromých oslav je to pak maximálně 100 lidí. Na pohřby se limit nevztahuje. Pro návštěvníky všech hromadných akcí i restaurací bude nadále platit povinnost prokázat se kompletním očkováním proti covidu-19 nebo dokladem o prodělání nemoci v posledních šesti měsících.

Konat se nesmí ani vánoční trhy vyjma prodeje stromků a vánočních kaprů. Zakázána je také konzumace alkoholu na veřejnosti. V obchodních centrech se zavřou food court, návštěvníci si budou moci vzít jen jídlo s sebou. Toto nařízení však neplatí to pro oddělené prostory restaurací v nákupních centrech.

Všechna výše zmíněná opatření platí od pátečních 18.00, uvedl po jednání vlády ministr zdravotnctví Adam Vojtěch (za ANO).

Restauracím klesají tržby. Z kopýtka si ale Češi vyhodili předvečer svátku 17. listopadu

Listopadové zpřísnění protipandemických opatření přineslo gastro provozům citelný propad tržeb. Vyplývá to z údajů společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá víc než čtvrtina tuzemských gastro podniků. Výjimku ovšem představovaly ve třetím listopadovém týdnu noční kluby a bary, kde tržby překvapivě vyskočily až k říjnové úrovni.

Přečíst článek

Jan Sadil

Hypotéky jsou pořád levné, i když sazby vzrostly, říká „táta hypoték“ Sadil

Sazby hypoték letí rychle vzhůru. Už se pohybují kolem čtyř procent. A přestože i nové byty stále zdražují, a k tomu dál řádí covid, je letošní rok z pohledu objemu hypoték rekordní. Jak to však bude v době rostoucích sazeb dál? „Refinancování hypoték hodně oslabí,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz Jan Sadil, člen představenstva ČSOB a bývalý dlouholetý šéf Hypoteční banky, která je největším poskytovatelem půjček na bydlení v zemi.

Přečíst článek

Hamé, paštiky, Májka, potraviny, výroba
video

K vlně zdražování potravin se od ledna přidá i Orkla s Hamé

K trendu zdražování své produkce se k největším tuzemským výrobcům potravin v čele s Agrofertem či Madetou přidá i skupina Orkla včetně značek spadajících pod dřívější společnosti Hamé a Vitana. Učiní tak od ledna. „Cenové úpravy se budou lišit podle jednotlivých produktových kategorií,“ řekl serveru newstream.cz mluvčí Orkly Milan Linka. „Důvodem je bezprecedentní nárůst cen potravinářských komodit, obalových materiálů, nákladů na dopravu, logistiku, energie a dalších nákladů na lokální výrobu,“ dodal.

Přečíst článek

Reklama

Související

WHO odpískala globální stav nouze kvůli koronavirové pandemii. Na covid se ale přitom stále umírá

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme