Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vláda přidá učitelům, ale odbory mluví o stávce

Školské odbory mluví o stávce, protože vláda neslíbila, že navýšení platů půjde do tarifu.
ČTK
 ČTK

Někteří členové Českomoravského odborového svazu pracovníků ve školství vyzývají ke stávce učitelů. Důvodem je to, že vláda neschválila odborářský návrh, aby do základní složky platu neboli tarifu pedagogických pracovníků šlo 80 procent z částky, o kterou se v roce 2023 navýší platy.

Reklama

Vedení svazu osloví své členy ohledně případné stávkové pohotovosti na začátku nového roku, řekl předseda školských odborů František Dobšík. Státní rozpočet na rok 2023 počítá s navýšením na platy pedagogů o čtyři procenta. Vláda ve středu rozhodla, že celá částka by měla putovat do odměn.

„Oslovíme organizace, potažmo naše funkcionáře, ihned po Novém roce. Konečné rozhodnutí (zda odbory vyhlásí stávkovou pohotovost) je na kolektivním orgánu, tedy na předsednictvu,” informoval Dobšík.

Učitelé dostanou přidáno, Sněmovna schválila nové platy.

Lukáš Kovanda: Poslanci schválili vyšší platy učitelům. Pokud neřeknou, kde na to vezmou, jde o populismus

Učitelé mají už brzy brát průměrně přes 60 tisíc korun měsíčně, schválili poslanci. Pokud ale neřeknou, kde na to vezmou, jde o populismus na účet daňového poplatníka.

Přečíst článek

Přes 60 tisíc měsíčně. Sněmovna schválila nové platy pro učitele

Přes 60 tisíc měsíčně. Sněmovna schválila nové platy pro učitele

Průměrný plat učitele asi bude zákonem stanoven od roku 2024 na nejméně 1,404násobku průměrné hrubé měsíční nominální mzdy v ČR za předminulý rok. Konkrétní výše tarifů by stejně jako dosud určovala vláda nařízením. Počítá s tím novela školského zákona, kterou sněmovna v prvním kole schvalování podpořila.

Přečíst článek

Předseda odborářů ve školství označil středeční rozhodnutí vlády za zklamání. Kabinet podle něj nerespektoval doporučení tripartity, rozhodl v rozporu se svým prohlášením a ignoroval petici odborářů, kterou odbory vládě adresovaly. Odboráři proto chtějí navrhovat jimi preferované rozdělení peněz znovu v roce 2023.

Peníze na splnění požadavků jsou

Petici na jednání zástupců ministerstva školství, odborů a zaměstnavatelů v pátek 9. prosince převzal ministr školství Vladimír Balaš (STAN), který tehdy vyslovil požadavkům odborů předběžnou podporu. Podle Dobšíka s rozdělením navýšení platů mezi tarif a odměny souhlasili na jednání tripartity také zaměstnavatelé. Vládní koalice ale následně návrh nepodpořila. Vedení odborového svazu proto petici s asi 19 tisíci podpisy v pondělí 19. prosince předalo na Úřad vlády ČR.

Nyní odboráři podle svého předsedy čekají, jak se vláda k petici vyjádří. „Peníze na splnění našich požadavků jsou. Je to jen o tom, najít tu politickou vůli. Tarify by se tak mohly zvednout třeba k prvnímu březnu (roku 2023),” řekl.

Další komentáře Lukáše Kovandy čtěte zde

Už dříve odboráři uváděli, že jimi navrhované rozdělení peněz je adekvátní současné situaci se zvyšováním cen spotřebního zboží. Pouze nárokové tarify podle nich zaručí, že tuto část peněz nebude možné použít na zaplacení jiných výdajů.

Tabulkové platy pedagogických i nepedagogických pracovníků letos rostly, ale zvyšovaly se méně, než bylo plánováno v návrhu rozpočtu na rok 2022 připraveném vládou Andreje Babiše (ANO). Platové tabulky pro pedagogické pracovníky se zvýšily od ledna 2022 o dvě procenta, tabulkové platy pro nepedagogy se navýšily o deset procent od září.

Reklama

Související

Dalibor Martínek: Jaký je vlastně český zájem? Dálnice, vzdělanost? Jediným viditelným jsou důchody.

Dalibor Martínek: Jaký je vlastně český zájem? Dálnice, vzdělanost? Jediným patrným jsou důchody

Přečíst článek
Lék na tristní způsob přijímání studentů do škol. Teenageři budou moci podat více přihlášek

Lék na tristní způsob přijímání studentů do škol. Teenageři budou moci podat více přihlášek

Přečíst článek
Odbory dál přitvrzují. Ne sto tisíc, ale téměř dvě stě zaplatí rodina s dítětem kvůli vládnímu balíčku, tvrdí

Další počty odborů. Ne sto tisíc, ale téměř dvojnásobek zaplatí rodina s dítětem kvůli vládnímu balíčku, tvrdí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme