Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Varování šlo do ztracena. Erdogan se raději chlubil amnestiemi pro domy, které se nyní zřítily

Ukazuje se, že úřady v Turecku věděly, že některé domy nejsou postavené správně.
ČTK/AP
 ČTK

Na sociálních sítích koluje video z roku 2019, na němž se turecký prezident Recep Tayyip Erdogan před tehdejšími místními volbami chlubí tím, že takzvanými stavebními amnestiemi „vyřešil problém” více než stovky tisíc obyvatel provincie Kahramanmaraş. Právě tato oblast je jednou z nejhůře postižených zemětřesením, při němž se před týdnem zřítilo či bylo vážně poškozeno podle dosavadních údajů na 25.000 budov. Informoval o tom opoziční server Duvar.

Reklama

„Vyřešili jsme problém 144 556 obyvatel Kahramanmaraşe (stavební) amnestií,” hlásal na mítinku před místními volbami v roce 2019 Erdogan. Podle serveru Duvar se tehdy podobně chlubil i v provinciích Malatya a Hatay. I tyto provincie byly nyní zemětřesením výrazně postiženy. Turecké „stavební amnestie” znamenají, že místní úřady povolí pokračovat ve výstavbě domů po zaplacení pokuty, navzdory tomu, že na ní naleznou nedostatky.

Počet obětí zemětřesení v Turecku a Sýrii je přes 23 tisíc.

Věda dobře ví, kde bude zemětřesení. Jenom neví kdy

Zní to krutě: ničivé zemětřesení, které v pondělí zasáhlo jižní Turecko a severní Sýrii, bylo nevyhnutelné. Věda ví, že v tamním regionu velká zemětřesení byla a budou. Jenom neví, kdy k nim dojde. A kdy přijde na řadu třeba Istanbul.

Přečíst článek

Urbanista z vedení města Istanbul Bugra Gökçe minulý týden na twitteru napsal, že v deseti provinciích, které 6. února zasáhlo zemětřesení, dostalo před minulými prezidentskými a parlamentními volbami v roce 2018 „stavební amnestii” téměř 300 tisíc budov. V celém Turecku to podle něj bylo 3,1 milionu budov.

Server Duvar v neděli napsal, že Erdoganova Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) plánovala další stavební amnestii i před letošními parlamentními a prezidentskými volbami, které se mají konat v polovině května. Minulý týden se ale už v médiích objevily zprávy, že volby by mohly být kvůli zemětřesení posunuty. Mnozí obyvatelé postižené oblasti kritizují vládu za nedostatečnou a pomalou pomoc.

Vážné nebezpečí, které nikdo nebral vážně

Podle serveru Duvar také už v roce 2020 akademik Ali Utku Şahin z hatayské univerzity ve své zprávě varoval, že v případě zemětřesení o síle 7,5 stupně hrozí v provincii Hatay zřícení 52 133 domů a smrt asi 30 tisíc lidí. Rovněž úřad pro řešení následků katastrof (AFAD) v roce 2020 upozornil, že v provincii Kahramanmaraş hrozí vážné nebezpečí v případě zemětřesení. AFAD tehdy vyzval k okamžité evakuaci obyvatel z některých budov v nebezpečných zónách.

Počet obětí v Turecku překročil 30 tísíc. ČTK/AP

O víkendu turecký viceprezident Fuat Oktay oznámil, že byly vydány zatykače už na 113 lidí, kteří jsou podezřelí, že svým chováním přispěli ke zřícení některých budov v důsledku zemětřesení.

Otřesy o síle 7,8 stupně, které nad ránem 6. února postihly pohraniční oblast Turecka a Sýrii, si vyžádaly jen v Turecku zhruba 32 tisíc obětí a přes 80 tisíc zraněných. Na 4500 lidí podle dosavadních informací zemřelo kvůli zemětřesení na severozápadě Sýrie.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme