Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V Praze podalo kandidátky 21 stran a hnutí, méně než minulé volby

Volební urna, ilustrační foto
ČTK
 ČTK

V Praze podalo na magistrát kandidátku do podzimních voleb do sněmovny 21 stran, z toho dvě koalice. Uvedl to mluvčí magistrátu Vít Hofman. Lhůta pro podávání kandidátních listin uplynula dnes v 16.00 h.

Reklama

Před čtyřmi lety se o hlasy voličů ucházelo 29 politických subjektů. „Nyní následuje fáze přezkumu kandidátních listin a prostor na opravy. Do pondělí 9. srpna do 16.00 h mohou kandidující subjekty ještě doplňovat další kandidáty do kandidátních listin a měnit jejich pořadí,” uvedl Hofman. Sněmovní volby se konají 8. a 9. října 2021. 

Většina politických stran zaslala své listiny do konce minulého týdne. Našla se však čtveřice těch, které je zaslaly až dnes. Také před čtyřmi roky podávaly některé strany na magistrát kandidátky těsně před vypršením limitu.

Společnou kandidátku Pirátů a STAN povede v Praze pirátská poslankyně a první místopředsedkyně strany Olga Richterová a dvojkou bude předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Třetí místo připadne STAN a obsadí ho místostarosta Prahy 6 Jan Lacina. Na čtvrtém a pátém budou pirátští poslanci Ondřej Profant a Jan Lipavský.

Jahodový nanuk, ilustrační foto

Politický zápisník Jany Havligerové: Na Babiše s nanukem

Síly v předvolebním klání se podle nejnovějších průzkumů volebních preferencí vyrovnávají, a tak se Piráti a Starostové rozhodli osvěžit vlastní kampaň cucem na špejli.

Přečíst článek

Na kandidátce koalice Spolu je po Markétě Pekarové Adamové (TOP 09) na druhém místě starostka Prahy 2 a poslankyně Jana Černochová (ODS). Třetí je poslanec Marek Benda (ODS) a čtvrtý starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09). Ten měl být původně na listině níže, pořadí kandidátů TOP 09 se však posunulo po odstoupení Dominika Feriho kvůli obvinění ze sexuálního obtěžování několika dívek, o kterém napsaly servery Alarm a Deník N. Na pátém místě je za KDU-ČSL lékař a zastupitel Prahy 12 Tom Phillip.

Kandidátky schválily krajské sněmy vládních ANO a ČSSD. Kandidáty ANO povede poslanec a pražský zastupitel Patrik Nacher. V případě ČSSD krajská konference nahradila původního lídra, bývalého ministra zahraničí Tomáše Petříčka, ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou. Trojici v čele kandidátky doplnili bývalý předseda Zelených Matěj Stropnický a někdejší předseda vlády Vladimír Špidla.

SPD má ve svém čele v Praze pracovníka Arcibiskupství pražského Josefa Nerušila. Uskupení Trikolora, Svobodní a Soukromníci pak podle jeho webu vede podnikatel Radomil Bábek. Hnutí Přísaha, které založil bývalý policista Robert Šlachta, povede jako nezávislý kandidát Jiří Hynek.

Andrej Babiš a Ivan Bartoš se utkají na Ústecku

Dalibor Martínek: Zádumčivý Bartoš vs. stoprocentní Babiš. Lidé volí „očima”

Bylo by zajímavé číst výsledky ankety: Kdo z politiků je nejkrásnější? Divím se, že ji ještě žádné médium neuspořádalo.

Přečíst článek

Jako první podaly kandidátky již minulé úterý Volte Pravý Blok www.cibulka.net a KSČM, kterou do voleb povede bývalá pražská zastupitelka a poslankyně Marta Semelová. V roce 2017 ji ve volbách díky preferenčním hlasům přeskočil poslanec Jiří Dolejš. Volte Pravý Blok www.cibulka.net vede bývalý disident a publicista Petr Cibulka, který je známý například zveřejněním seznamu spolupracovníků komunistické Státní bezpečnosti. Volný blok poslance Lubomíra Volného by měla vést bývalá politička a novinářka Jana Bobošíková.

V Praze vyhrálo v roce 2017 volby hnutí ANO s 20,35 procenta hlasů. Druzí skončili Piráti, pro které hlasovalo 17,59 procenta pražských voličů, a třetí ODS, pro kterou hlasovalo 16,22 procenta voličů. Čtvrtou pozici obsadila TOP 09, která získala 12,64 procenta hlasů. Pátá SPD měla 5,81 procenta, šestá ČSSD 5,57 procenta a sedmý STAN dostal 5,05 procenta hlasů.

Andrej Babiš a Ivan Bartoš se utkají na Ústecku

Viliam Buchert: Epická bitva na Ústecku. Babiš má proti Bartošovi víc nabito

Říjnové volby do Poslanecké sněmovny bude provázet přímý souboj šéfů dvou nejsilnějších volebních formací a možných budoucích premiérů Andreje Babiše a Ivana Bartoše v Ústeckém kraji. Navrch by zde ale měl mít Babiš.

Přečíst článek

Reklama

Související

Sledování výsledků komunálních a senátních voleb ve volebním štábu koalice Spolu, 24. září 2022, Praha. Uprostřed lídr pražské kandidátky Bohuslav Svoboda (ODS).

Dalibor Martínek: Tanec kolem pražského magistrátu. Napínavý příběh zakázané lásky mezi ODS a ANO

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme