Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Od začátku války našlo v Česku práci sedm tisíc Ukrajinců. Nejčastěji nastoupili na méně kvalifikované pozice

Úřad práce, ilustrační foto
ČTK
Petra Jansová

Pracovní úřad aktuálně eviduje téměř 30 tisíc volných míst vhodných pro ukrajinské občany prchající před válkou. Dalších minimálně deset tisíc jich může nabídnout i gastronomický sektor, který ale zpravidla zaměstnance hledá mimo úřady práce.

Reklama

Už delší dobu tuzemští restauratéři upozorňují na nedostatek personálu. „Aktuálně nám chybí až dvacet tisíc lidí,“ upozorňuje Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Upozorňuje na to i v souvislosti s tím, že gastro provoz může nabídnout flexibilní pracovní úvazky pro uprchlíky z Ukrajiny. 

„Gastro je velmi dynamický obor, potřebujeme rychle reagovat, lidi proto nejčastěji hledáme po vlastní ose: třeba na sociálních sítích,“ říká Kastner a dodává: „A také flexibilní obor. Pracovní úvazky lze snadno přizpůsobit individuálním potřebám.“ 

Hlavní budova České národní banky

ČNB krotí „inflační vír“, zvýšila základní úrokovou sazbu na pět procent

Bankovní rada České národní banky zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,50 procentního bodu na pět procent. Navýšení je v souladu s očekáváním trhu. Rizika a nejistoty odhadovaného vývoje jsou však podle guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka znatelně proinflační. „To oproti stávající prognóze vyvolává potřebu výrazně přísnější měnové politiky, a to zřejmě po delší dobu,“ uvedl Rusnok.

Přečíst článek

Desetitisíce Ukrajinců můžou mít práci hned

Provozovatelé gastro podniků zpravidla inzerují pozice přes sociální sítě, minimum pak přes pracovní úřady. Ty už ale v Česku od začátku války udělily přes sedm tisíc pracovních povolení. „To znamená, že tito lidé tedy byli úspěšní při hledání zaměstnání. Nejčastěji nastoupili jako montážní dělníci, obsluha pojízdných zařízení (např. ve skladu), pomocníci ve výrobě, dopravě a skladování nebo třeba jako uklízeči či ve výrobě potravin,“ dodává mluvčí úřadu Kateřina Beránková.

Stále podle ní platí, že do Česka přicházejí především matky s dětmi, řeší na prvním místě to, jak se postarat o děti a kde se ubytovat. „Už nyní se ale značná část zajímá o možnosti pracovního uplatnění. Jejich vůle pracovat je opravdu velká, zároveň ale věří, že se v brzké době vrátí zpět do své vlasti,“ dodává Beránková.

Vladimir Putin

Báli se ho, tak mu lhali. Američtí špioni odtajnili zákulisí jednání Putina s jeho generály

Nejbližší spolupracovnicí Vladimira Putina ho ze strachu mystifikovali nejen ohledně úspěchu vojenského tažení, ale i o skutečných dopadech sankcí, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

V současné době eviduje Úřad práce v rámci celé ČR přes 29 tisíc volných pozic vhodných pro cizince.

Nabídku pracovních pozic upravují i personální agentury. „Protože mezi uprchlíky jsou především ženy s dětmi, snažíme se ve spolupráci s klienty zajišťovat pracovní nabídky, které zahrnují kromě zaměstnání i ubytování pro dané ženy i jejich děti,“ přibližuje Jitka Součková, marketingová ředitelka Grafton Recruitment. 

Aktuálně takových pozic nabízí zhruba pět set. „Zažíváme velmi turbulentní dobu, trh práce bude ve střednědobém období schopen absorbovat obrovské množství zaměstnanců. Ale válka s sebou přináší i problémy na straně zaměstnavatelů,“ dodává Součková. Zmiňuje přitom odstávky v automobilovém průmyslu. „Tyto firmy v současnosti řeší budoucí výhled a teprve poté, budou řešit zaměstnance,“ uzavírá.

VTB

Zmrazí Brusel majetek ruské banky VTB? EU ladí pátý balík sankcí proti Rusku

Evropská unie připravuje v pořadí již pátý balík sankcí proti Rusku za jeho agresi na Ukrajině. Zahrnout by měl dosud nepotrestané banky nebo rodiny oligarchů, píše list The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na nejmenované unijní činitele a diplomaty.

Přečíst článek

Vladimir Putin, prezident Ruska

Lukáš Kovanda: Putin hraje vabank. Češi na to doplatí bez ohledu na výsledek

Ruský prezident Vladimir Putin stupňuje svoji hru vabank vůči Evropské unii a obecně Západu. Pravděpodobně totiž rozšíří okruh zboží, které Rusko bude ochotno „nepřátelským zemím“, včetně Česka, prodávat pouze za rubly.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Uprchlice z Ukrajiny se stále nevrací. Ekonomiku to může stát miliardy

Ukrajina z návratu uprchlých žen získá více miliard než z obří pomoci od EU

Přečíst článek
Nezaměstnanost v Česku dál klesá.

Nezaměstnanost poklesla, Česko je premiantem EU. Ale na Karvinsku je na jedno volné místo 11 uchazečů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme