Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ukrajina světovým lídrům na G7 představila svůj mírový plán. Má širokou podporu, tvrdí Zelenskyj

prezident Ukrajiny Zelenskyj dostal na summitu G7 možnost jednat s premiérem Indie Nárendrou Módím
profimedia.cz
 ČTK

Ukrajina předložila světu svůj mírový plán a podporu pro něj nachází v Asii, v arabském světě, v Evropě i v Latinské Americe. Na twitteru to uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poté, co v Hirošimě vystoupil před lídry zemí skupiny G7 a představiteli dalších zemí přizvanými na víkendový summit. Schůzka mu dala příležitost přesvědčovat například Brazílii a Indii, které se k ruské agresi proti Ukrajině staví vlažněji, píše agentura Reuters.

Reklama

S indickým premiérem Naréndrou Módím se Zelenskyj setkal už v sobotu, když po příletu do Japonska absolvoval sérii bilaterálních rozhovorů. V neděli pak bylo na programu společné jednání s prezidenty a premiéry Spojených států, Kanady, Japonska, Německa, Francie, Británie a Itálie, jakož i s lídry osmi zemí pozvaných na summit.

"Ukrajina navrhla světu svůj mírový model," uvedl Zelenskyj v odkaze na sadu principů pro ukončení války, s níž přišel už loni na summitu skupiny G20. "Od Japonska po arabské země, od Evropy po Latinskou Ameriku, nacházíme podporu. A pokračujeme v této práci," napsal na twitteru.

Jeho příspěvek zahrnoval i video se záběry z jednání, které mimo jiné ukazovaly, že ukrajinský prezident seděl vedle Módího a jihokorejského prezidenta Jun Sok-jola. Deník The New York Times poznamenal, že Indie se v OSN nepřipojila k odsouzení ruské agrese, zatímco Soul se zatím zdráhal poskytovat Kyjevu útočné vybavení.

Velká diplomatická cesta

Zelenskyj v Hirošimě navazoval na několikadenní sérii zahraničních cest, která jej zavedla i na summit Ligy arabských států v Saúdské Arábii. Ukrajinský prezident se snaží posílit podporu od mezinárodního společenství v době, kdy se jeho země připravuje na protiofenzívu s cílem získat zpět oblasti zabrané ruskými silami.

"Kolonizátor musí jít pryč. A svět má dostatečnou moc na to donutit Rusko krok za krokem obnovit mír," uvedl.

Lídři G7 dnes při ranním bloku jednání se Zelenským zopakovali, že hodlají Ukrajinu podporovat tak dlouho, jak bude třeba. Podle prohlášení japonského předsednictví ukrajinskému prezidentovi slíbili "neochvějné odhodlání poskytovat diplomatickou, finanční, humanitární a vojenskou podporu".

Krvavé peníze pro Putina. Řečtí rejdaři vydělávají na ruské ropě

Krvavé peníze pro Putina. Řečtí rejdaři vydělávají na ruské ropě

Přední řečtí námořní dopravci přepravují více ruské ropy než státní moskevské tankery. Řečtí rejdaři pomáhají ruskému státnímu rozpočtu, ale zároveň drží světové ceny ropy pod kontrolou, což je zase v zájmu Spojených států a jejich spojenců.

Přečíst článek

Ve druhé části programu posledního dne summitu se pak připojili zástupci Indie, Brazílie, Jižní Koreje a dalších zemí. Právě tato schůzka byla médii označována za klíčový bod Zelenského účasti na summitu, neboť mu poskytla příležitost osobně apelovat na méně nakloněné lídry. Japonský premiér Fumio Kišida ve svém úvodním projevu účastníky vyzval, aby uvedli, jak mohou reagovat na aktuální ohrožení "míru a stability".

Podle britského premiéra Rishiho Sunaka při jednání jasně zaznělo, že mír na Ukrajině musí být založený na Chartě OSN a na respektu k suverenitě států. "Myslím, že ti, kdo volají po míru, ovšem ve skutečnosti myslí klid zbraní, by měli uznat, že to není spravedlivý a trvalý mír," řekl na tiskové konferenci.

Sunak nejmenoval konkrétní země, jeho vyjádření se však může vztahovat i na brazilského prezidenta Luize Inácia Lulu da Silva, který letos mimo jiné prohlásil, že USA a Evropská unie musí začít mluvit o míru místo toho, aby podporovaly konflikt. Lula se v sobotu samostatně se Zelenským nesetkal a podle informací agentury Bloomberg do poslední chvíle utajovaná účast ukrajinského prezidenta brazilskou delegaci "vyvedla z míry".

Reklama

Související

Spojenci Kyjeva zajistili téměř všechny finance na českou iniciativu

Další posun české iniciativy. Spojenci Kyjeva zajistili téměř všechny finance na koupi munice

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme