Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Trumpovi vrátí účet na Facebooku a Instagramu. Jak s nimi naloží před americkými volbami prezidenta?

Lídr republikánské většiny Kevin McCarthy s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem
Kevin McCarthy
 ČTK

Společnost Meta v příštích týdnech umožní bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, aby se vrátil na sociální sítě Facebook a Instagram, které tato firma provozuje. Uvedl to vysoký manažer společnosti Nick Clegg. Facebook v souvislosti s útoky na sídlo amerického Kongresu z 6. ledna roku 2021 Trumpovi zakázal účet na neurčito, později opatření zmírnil na nejméně dva roky.

Reklama

„Dospěli jsme k závěru, že nebezpečí (pro bezpečnost veřejnosti) se dostatečně snížilo," uvedl Clegg, šéfy Mety pro globální záležitosti. „V příštích týdnech obnovíme účty pana Trumpa na Facebooku a na Instagramu. Nicméně uděláme to s novými bezpečnostními pojistkami, abychom zabránili opakovanému porušení pravidel," dodal.

Kanye West

Twitter zablokoval účet rapperovi Ye kvůli jeho lásce k Hitlerovi a svastice

Americký rapper Ye, dříve známý jako Kanye West, upustil od převzetí internetové sociální sítě Parler, která je populární hlavně mezi americkými konzervativci. Ye ve čtvrtek v rozhovoru s dezinformátorem Alexem Jonesem řekl, že „má rád (Adolfa) Hitlera" a v jiné části, že „má rád i nacisty". Podle společnosti Parlement Technologies, která síť vlastní, rozhodnutí o neuskutečnění prodeje padlo už v listopadu a nesouvisí s rapperovými nejnovějšími výroky, které nepřímo odsoudil i americký prezident Joe Biden.

Přečíst článek

Facebook, který od vyloučení vašeho oblíbeného prezidenta, tedy mě, ztratil na hodnotě miliardy dolarů, zrovna oznámil, že obnovuje můj účet. Taková věc by se úřadujícímu prezidentovi a ani nikomu jinému, kdo si nezaslouží pomstu, nikdy neměla stát," cituje Trumpa agentura AP.

Americké volby se blíží

Po změně vlastníka vyjádřila ochotu obnovit účet Trumpovi i sociální síť Twitter. Bývalý prezident ale dal najevo, že o návrat na tuto platformu vlastněnou miliardářem Elonem Muskem nestojí. Po vyloučení z mainstreamových sociálních sítí používá Trump jako komunikační nástroj platformu Truth Social, kterou založil poté, co mu byl zablokován účet na Twitteru.

Televize CNN na svých internetových stránkách uvádí, že případný návrat na Facebook a Instagram by pro Trumpa znamenal přístup k významným platformám, které by mohl použít pro získávání podpory a peněz před prezidentskými volbami v roce 2024. Trump už před časem oznámil, že se bude ucházet o republikánskou nominaci.

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku

Spletl jsem se, napsal Zuckerberg a propustil tisíce lidí

Ve stopách Twitteru Elona Muska kráčí i další z amerických miliardářů, Mark Zuckerberg. Ve společnosti Meta Platforms chystá obří propouštění. Matku Facebooku musí opustit 11 tisíc lidí, což představuje asi 13 procent její pracovní síly.

Přečíst článek

Reklama

Související

Jeden z vůdců útoku na Kongres Joseph Biggs stráví 17 let za mřížemi, řekl soud

Další exemplární trest za útok na Kapitol. Jeden z vůdců Joe Biggs stráví 17 let ve vězení

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme