Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biden zkritizoval Trumpa za schůzku s Orbánem. Chce nastolit diktaturu, řekl americký prezident

Americký prezident Joe Biden
ČTK
 ČTK

Americký prezident Joe Biden kritizoval svého předchůdce ve funkci Donalda Trumpa za schůzku s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, který podle něj usiluje o nastolení diktatury. Napsala to agentura AFP.

Reklama

„Víte, s kým se setká v Mar-a-Lago?“ ptal se Biden na předvolebním shromáždění ve Filadelfii. „S Orbánem z Maďarska, který prostě a jednoduše řekl, že si myslí, že demokracie nefunguje, a chce (nastolit) diktaturu,“ dodal.

„Vidím budoucnost, kdy budeme demokracii bránit, ne ji oslabovat,“ prohlásil také 81letý demokratický politik, který se podle všeho s republikánem Trumpem v listopadu znovu střetne v prezidentských volbách. Právě obrana demokracie a demokratických hodnot je jedním z hlavních témat Bidenovy kampaně.

Americký prezident Joe Biden

Biden: Ukrajina může zastavit Putina, bez naší podpory bude ohrožena celá Evropa

Ukrajina může zastavit ruského prezidenta Vladimira Putina, když dostane zbraně, které potřebuje. Bez americké podpory ale bude ohrožena celá Evropa. Řekl to americký prezident Joe Biden, který na úvod svého poselství o stavu unie znovu apeloval na uvolnění dalších peněz na pomoc zemi napadené Ruskem. Svého předchůdce Donalda Trumpa Biden zkritizoval za zpochybňování principu kolektivní obrany NATO.

Přečíst článek

Orbán se s Trumpem sešel v jeho floridském sídle v pátek v podvečer, čímž podle agentury AP pokračoval v ukazování přízně autokratickým vůdcům, kteří jsou součástí celosvětového odporu proti demokratickým tradicím.

Orbán zveřejnil k setkání s Trumpem několik příspěvků na facebooku a instagramu. „Maďarsko potřebuje mír. Mír se jmenuje Donald Trump,“ napsal k jednomu z videí, v nichž hovoří o válce na Ukrajině, kterou před více než dvěma lety rozpoutalo Rusko.

Čínský prezident Si Ťin-pching

Opravdu Západ opouští Čínu? Ale kdeže. Je to pro něj „nenahraditelný“ trh

Největší americká banka, JPMorgan, i největší evropský správce majetku, francouzská Amundi, chystají další velkou expanzi v Číně. Prý totiž jde o „nenahraditelný“ trh. Němci zase loni v Číně historicky rekordně investovali. Tento vývoj tak kontrastuje s často povrchními a zkratkovitými zprávami z médií, z nichž by mohl nejeden soudit, že Západ Čínu ekonomicky opouští, píše ve svém komentáři hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Maďarská vláda byla donedávna v Evropské unii jedinou, která udržuje kontakty s Ruskem navzdory ruské invazi na Ukrajinu. Po nástupu premiéra Roberta Fica k moci loni na podzim smířlivou politiku vůči Moskvě zastává i Slovensko. Trump tlačí na své republikánské příznivce v Kongresu, aby blokovali 60 miliard dolarů (kolem 1,4 bilionu korun) na podporu Kyjeva, k jehož schválení vyzývá Biden, připomněla AFP.

„Návštěva se zaměřila na budování vztahů mezi americkými a maďarskými konzervativci a na výhody, které by mohlo přinést listopadové zvolení Trumpa prezidentem,“ řekl k setkání agentuře AFP Orbánův spolupracovník Gladden Pappin. Podle Trumpovy prezidentské kampaně maďarský premiér s exprezidentem jednali o „řadě otázek, které se týkají Maďarska a Spojených států, včetně zásadní důležitosti silných a bezpečných hranic, které by chránily suverenitu každého národa“.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme