Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Technické obory v Česku mají zachraňovat studenti z Indonésie

Technické obory v Česku mají zachraňovat studenti z Indonésie
iStock
 ČTK

Do českých firem bude moct ročně nastoupit až 1000 studentů indonéských technických škol. Program, který má pomoct k řešení nedostatku kvalifikovaných pracovních sil v Česku, schválila vláda. Dosud byla kvóta na zaměstnanecké karty pro indonéské občany 150 lidí ročně.

Reklama

„Pro naši ekonomiku jsou klíčová průmyslová odvětví jako automobilový, slévárenský, ocelářský nebo chemický průmysl. Firmy z těchto oblastí potřebují dostatek technicky vzdělaných pracovníků. Abychom jim pomohli kvalifikované zaměstnance získat, spouštíme nový projekt, který indonéským studentům umožní pracovat pro české firmy a získat potřebnou praxi,“ uvedl ve středu na výjezdním zasedání vlády v Havlíčkově Brodě ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Projekt slouží pro české firmy minimálně s 500 zaměstnanci, které zaměstnají vybrané indonéské občany po dobu dvou let. Firmy cizincům budou muset zajistit ubytování, zaškolení, koordinátora a překladatele. Žádosti o zaměstnaneckou kartu budou indonéští studenti podávat na české ambasádě v Jakartě.

Pilotní fáze projektu se uskutečnila ve druhé polovině minulého roku, kdy se ho zúčastnilo 300 indonéských pracovníků. Svářeči, zámečníci či elektrikáři ve věku 21 až 29 let posílili plzeňský závod Škody Group, předního evropského výrobce vozidel pro veřejnou dopravu.

Státnímu rozpočtu by mělo při naplnění kvót plynout ze správních poplatků za rok pět milionů korun, pracovníci totiž v přepočtu hradí 5000 korun za žádost.

Reklama

Spasit české stavebnictví mohou Filipínci. Chce to ale lepší legislativu, tvrdí komora

Schválení novely stavebního zákona je podle Hospodářské komory ČR dobrým odrazovým můstkem. Stačit to ale nebude, protože stavebnictví se potýká s celou řadou problémů. Je třeba zkrátit proces povolování staveb, řešit digitalizaci celého procesu, financování dopravních staveb i to, že ve stavebnictví je nedostatek lidí. A bude hůř, pokud Ukrajince nenahradí jiní cizinci. „Bez toho tu jinak můžeme mít za pár let téměř neřešitelné problémy,“ zdůraznil viceprezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček.

Přečíst článek

Varenyky s vepřovým masem. Taštičky ve tvaru čtverce nebo půlměsíce se obvykle plní mletým masem a dušeným zelím, podávají se s kysanou smetanou a sypou osmaženou cibulí.

Česká gastronomie se bez Ukrajinců neobejde

Pozornost upřená na válečnou situaci na Ukrajině nás přiměla – mimo jiné – více a jinak vnímat Ukrajince, kteří tu s námi už léta žijí. I s vědomím, že jich nyní bude mnohem víc. Vedle stavebnictví u nás nejčastěji nacházejí Ukrajinci uplatnění v nejrůznějších odvětvích gastronomie. A jsou oblasti, kde se bez pracovní síly z Ukrajiny neobejdeme. 

Přečíst článek

Reklama

Související

Peking se ohradil proti kanadským clům na elektromobily, vyzval k jejich zrušení

Česko utrpí šok z elektromobility. O práci přijde až 75 tisíc lidí, spočítal MMF

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme