Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Také Němci se připojí k české iniciativě na nákup munice pro Ukrajinu

Němci se připojí k české iniciativě na nákup munice pro Ukrajinu
Profimedia
 ČTK

Češi shánějí pro Ukrajinu munici za v přepočtu 35 miliard korun. Německo se k české iniciativě připojilo, vložit by do ní mohlo stovky milionů eur.

Reklama

Německo se připojí k české iniciativě na nákup munice pro Ukrajinu. Oznámil to ve středu mluvčí německé vlády Steffen Hebestreit. Konkrétní výši příspěvku nechtěl uvést, z jeho vyjádření však podle agentury AFP vyplývá, že by se mělo jednat nejméně o 100 milionů eur (asi 2,5 miliardy korun). O záležitosti vede Německo s Prahou velice intenzivní jednání, dodal mluvčí.

Hebestreit nechtěl říci, kolik peněz chce Německo do české iniciativy vložit. Podle něj se však bude jednat o stovky milionů eur. „Už nějakou dobu se vedou velmi intenzivní jednání s českou vládou,“ citovala jej agentura AFP. Příspěvek má podle něj jít na nákupu dělostřelecké munice ráže 155 milimetrů.

Český prezident Petr Pavel minulý týden uvedl, že 15 zemí projevilo zájem zapojit se do českého plánu na nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu v zemích mimo Evropskou unii. Jsou mezi nimi například Francie, Dánsko, Británie, Nizozemsko, které celkem poskytne 250 milionů eur, či Belgie s příspěvkem 200 milionů eur. Další státy účast oznámily, aniž by specifikovaly výši svého příspěvku.

Plán představil český prezident v polovině února na Mnichovské bezpečnostní konferenci. Řekl, že Česko v mimounijních zemích našlo 500 tisíc kusů dělostřelecké munice ve standardní ráži NATO a dalších 300 tisíc kusů v sovětské ráži. Britský list Financial Times s odvoláním na nejmenované zdroje napsal, že nákup by měl stát 1,5 miliardy dolarů (asi 35 miliard korun). České úřady na dotaz ČTK částku nepotvrdily, ani neuvedly, z jakých zemí má ČR dotyčnou munici možnost nakoupit.

Češi pro Ukrajinu shánějí dělostřelecké granáty za 1,5 miliardy dolarů

Česká republika v Evropě vede iniciativu usilující o shromáždění 1,5 miliardy dolarů (35 miliard korun) na munici pro Ukrajinu, napsal deník Financial Times (FT). O možnosti zakoupit ve třetích zemích dělostřelecké granáty pro Ukrajince čelící ruské invazi informoval český prezident Petr Pavel minulý týden na mnichovské bezpečnostní konferenci. FT nyní s odvoláním na nejmenované zdroje upřesňují částku, o kterou se údajně jedná. 

Přečíst článek

Česko dokázalo, co ani EU nezvládla, hodnotí ZDF zásobování Ukrajiny municí

Češi jsou chváleni za zásobování Ukrajiny municí. Tohle nezvládla ani EU, zní z Německa

České republice se v zásobování Ukrajiny municí podařilo něco, co dokonce ani Evropská unie nedokázala, zní z německých médií.

Přečíst článek

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Macron v Praze: Rusko nesmí vyhrát, Ukrajinu budeme i nadále podporovat

Rusko nesmí zvítězit ve válce na Ukrajině. Je nutné podporovat ukrajinský lid a tamní armádu tak dlouho, jak to bude třeba. Francouzský prezident Emmanuel Macron to řekl po jednání s českým protějškem Petrem Pavlem v Praze. Macron také řekl, že česká iniciativa na zajištění munice pro Ukrajinu v zemích mimo Evropskou unii je významná. Francie se k ní připojí, dále o tom budou jednat ministři obou zemí.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme