Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi pro Ukrajinu shánějí dělostřelecké granáty za 1,5 miliardy dolarů

Češi pro Ukrajinu shánějí dělostřelecké granáty za 1,5 miliardy dolarů
Profimedia
 ČTK

Česká republika v Evropě vede iniciativu usilující o shromáždění 1,5 miliardy dolarů (35 miliard korun) na munici pro Ukrajinu, napsal deník Financial Times (FT). O možnosti zakoupit ve třetích zemích dělostřelecké granáty pro Ukrajince čelící ruské invazi informoval český prezident Petr Pavel minulý týden na mnichovské bezpečnostní konferenci. FT nyní s odvoláním na nejmenované zdroje upřesňují částku, o kterou se údajně jedná. 

Reklama

Češi udělali tu práci, ale ostatní musí poskytnout peníze,“ řekl FT jeden z nejmenovaných činitelů obeznámených s vyjednáváním. Česká vláda věc pro britský deník odmítla komentovat.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj: Situace na frontě je složitá, Rusové využívají zpoždění dodávek zbraní

Rusko využívá zpoždění v dodávkách západní pomoci Ukrajině a situace na frontových úsecích, kde se soustředily rezervy ruských sil, je mimořádně obtížná, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajina se téměř dva roky brání ruské agresi.

Přečíst článek

K české iniciativě, na které se podílí také Dánsko a Nizozemsko, se z druhé strany Atlantského oceánu připojila Kanada, která je podle tamní veřejnoprávní stanice CBC připravená přispět až 30 miliony kanadských dolarů (zhruba 520 milionů českých korun). Kanadský ministr obrany Bill Blair podle CBC řekl, že Kanada s Českem jedná.

O další vojenskou pomoc požádal ministry členských zemí Evropské unie v pondělí šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba. Rusko o víkendu ohlásilo dobytí Avdjivky v Doněcké oblasti, která je prvním významnějším ruským postupem na bojišti od pádu ukrajinského Bachmutu loni v květnu, byť za cenu patrně vysokých ruských ztrát. Právě dělostřelecké granáty jsou hlavní nedostatkovou municí ukrajinských obránců na východě země, píše v reportáži z místa deník The Telegraph. Ukrajina letos podle Kuleby bude potřebovat až 2,5 milionu kusů této munice.

Podle Pavla má Česko možnost v nejmenovaných zemích mimo EU nakoupit až půl milionu dělostřeleckých granátů ráže 155 milimetrů a 300 tisíc kusů ráže 122 milimetrů, které by se na Ukrajinu mohly dostat v řádu týdnů.

„Ukrajincům je úplně ukradené, odkud ty granáty pocházejí nebo kdo je platí. My tu slovíčkaříme, zatímco oni trpí na frontových liniích,“ řekl FT jeden z nejmenovaných unijních diplomatů.

EU loni přislíbila Ukrajině, že jí do konce letošního března dodá milion kusů dělostřelecké munice. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell nedávno uvedl, že očekává, že do března se unie dostane na přibližně 52 procent svého cíle. Milion nábojů poskytne EU podle něj Ukrajincům do konce roku. Dotyčný unijní projekt nesouvisí s návrhem českého prezidenta.

Europoslanec Tomáš Zdechovský

Zdechovský: Dvě procenta HDP na obranu jsou málo. Měl by to být minimálně dvojnásobek

Evropa by konečně měla začít řešit svoji bezpečnost. Evropské státy v NATO by měly na obranu dávat aspoň dvě procenta HDP. To je ale jen začátek. „Rozumné“ země dávají víc, třeba Polsko téměř dvojnásobek. Česko má v tomto ohledu co dohánět, píše ve svém komentáři europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Finanční establishment USA varuje Ukrajinu, že možná nezbyde než jednat o konci boj

Lukáš Kovanda: Finanční elity USA varují Ukrajinu, že možná nezbyde, než jednat o konci bojů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme