Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Slovensko čekají volby, ale ani návrat Fica Evropu nezajímá, píše Politico

Robert Fico
Profimedia
 ČTK

Skutečnost, že se Evropa teprve teď, krátce před volbami na Slovensku, probouzí k politickému návratu Roberta Fica, je poměrně dobrým ukazatelem významu Slovenska, píše novinář listu Politico Matthew Karnitschnig. Pokud by pětimilionové Slovensko bylo tak důležité, proč si jej tolik lidí, včetně George Bushe mladšího nebo Silvia Berlusconiho, plete se Slovinskem? pokládá si otázku novinář. Fico podle něj využívá slovenského „syndromu malého muže“ k získání hlasů, ale s ohledem na nejnovější průzkumy veřejného mínění nemá vítězství jisté.

Reklama

Bývalý trojnásobný premiér Fico, který musel v roce 2018 rezignovat, se nyní vrátil do centra dění. Lídr levicové populistické strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) před sobotními volbami těsně vede v průzkumech veřejného mínění s přibližně 20 procenty, což představuje mírný náskok před liberálním Progresivním Slovenskem (PS).

Sociální demokrat Fico

Fico, kterého autor článku na webu Politico popisuje jako „59letého bývalého komunistu, který si po pádu železné opony vybudoval image sociálního demokrata“ , podle listu v posledních měsících vyvolal v západních metropolích šok, když vyjádřil záměr zastavit vojenskou podporu Ukrajině a zablokovat zemi i cestu do NATO. „Dokonce papouškoval tvrzení ruského prezidenta Vladimira Putina, když z ruské války obvinil 'ukrajinské nacisty a fašisty',“  píše autor článku.

Ačkoli Ficova strana patří v Evropském parlamentu do skupiny socialistů a demokratů, expremiérovi spojenci ho opustili v době politické krize, která vypukla v roce 2018 po vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. Kuciak zkoumal důkazy o korupci lidí kolem Směru-SD a Ficových spolupracovníků.

Předseda strany SMER-SD Robert Fico na mítinku v Košicích

Slovenské strany před volbami tají, jak se popasují se schodkem veřejných financí

Slovensko má letos vykázat nejvyšší deficit veřejných financí ze zemí EU, přesahující šest procent HDP, a Evropská komise předpokládá, že na toto nelichotivé prvenství země naváže i příští rok.

Přečíst článek

„Ukáže se jako tvrdý partner hnaný pomstou,“  tvrdí o Ficovi slovenský analytik Milan Nič.

Rusofil Fico

Během svých předchozích funkčních období se Fico podle listu Politico ukázal jako „pragmatický hráč na evropské a transatlantické scéně, přičemž nezpochybňoval závazky své země vůči EU ani NATO“ . Jeho konec ve funkci a ruská invaze na Ukrajinu jej ale tento postoj podle listu zřejmě přiměly přehodnotit.

„Ficovo nově objevené rusofilství našlo odezvu v zemi, kde bylo mnoho voličů socializováno v sovětské éře a jejíž kyberprostor je pravidelně bombardován sirnou propagandou Moskvy,“ píše Politico.

Místopředsedkyně Evropské komise (EK) Věra Jourová tento týden uvedla, že velkým testem, který ukáže, zda úsilí internetových společností při odstraňování nezákonného obsahu funguje, budou nadcházející volby na Slovensku. Novinář John Kampfner v listě The Guardian varoval, že „na Slovensku záleží mnohem víc, než si Evropa uvědomuje“.

Robert Fico

David Ondráčka: Ficova pomsta ovlivní Slovensko

Slovenské volby jsou otevřené, mohou dopadnout různě podle počtu stran, které se do parlamentu dostanou. Kampaň je divoká, občas si zúčastnění dají po „papuli“. Hlavní otázkou ale je, pokud se Robert Fico stane znovu premiérem, jestli bude jeho hlavní motivací pomsta. A jestli takovou pomstu přežije na Slovensku právní stát.

Přečíst článek

Záleží na Slovensku?

S tím ale novinář serveru Politico nesouhlasí. „Pokud na Slovensku, zemi s přibližně 5,5 milionu obyvatel, tolik záleží, proč si ji tolik lidí (včetně Silvia Berlusconiho a George W. Bushe) plete se Slovinskem?“ napsal. Evropané se podle něj "k Ficovu politickému návratu, který byl zřejmý už několik měsíců, probouzejí teprve pár dní před volbami".

„Skutečnost je taková, že Slovensko bylo vždycky tak trochu zaostalé,“  píše novinář, podle něhož se země potýká se „syndromem malého muže“ , který „vždy vyvolával nedůvěru k vnějším silám, ať už rakouským, českým, polským, maďarským nebo americkým“ . Fico toho podle listu sice obratně využívá, ale vzhledem k závislosti Slovenska na EU na tom podle novináře nakonec nebude záležet. Navíc je podle novináře „slušná pravděpodobnost“ , že Fico volby nevyhraje a Evropané se budou moci vrátit k lhostejnosti vůči slovenské politice.

Kyjev podal kvůli obilí stížnost u WTO na Slovensko, Polsko a Maďarsko

Kyjev si kvůli embargu na obilí stěžuje na Slovensko, Polsko a Maďarsko. Chystá odvetu

Kyjev podal u Světové obchodní organizace (WTO) stížnost proti Slovensku, Polsku a Maďarsku kvůli jejich rozhodnutí pokračovat v embargu na dovoz ukrajinského obilí. S odvoláním na prohlášení ukrajinského ministerstva pro ekonomiku a obchod o tom informovala agentura Reuters. Embargo trojici středoevropských zemí, ale i Rumunsku a Bulharsku povolila zavést letos v květnu Evropská komise, zákaz ale skončil minulý pátek.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme