Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusko evakuovalo kvůli ostřelování Belgorodské oblasti deset tisíc dětí

Ruská střela zasáhla průmyslovou oblast v Charkově
ČTK
 ČTK

Ruské úřady z míst v Belgorodské oblasti, která se stávají terčem ostřelování, evakuovaly na 10 000 dětí. Podle ruské agentury TASS o tom informoval Vjačeslav Gladkov, gubernátor tohoto regionu u hranic s Ukrajinou.

Reklama

„Kolem 10 000 našich dětí se už nachází v jiných regionech. Dík patří všem, kteří nám pomáhají vypořádat se s tímto složitým problémem,” napsal Gladkov na svém profilu na sociální síti VKontaktě s tím, že je stále potřeba z příhraničních míst Belgorodské oblasti odvážet děti. V neděli o tom jednal se šéfy několika ruských oblastí, včetně Baškirska na jižním Urale.

Úřady v Belgorodské oblasti se podle Gladkova dohodly na odvozu dětí do Severní Osetie ležící na Kavkaze. „Doufám, že se našim dětem bude líbit tamní příroda, kultura a památky a že si oblíbí nové přátele,” napsal také Gladkov.

Nejen Belgorod

Města a vesnice v Belgorodské oblasti u hranice s Ukrajinou jsou terčem ostřelování a dronových útoků. Kyjev se obvykle oficiálně k útokům v Rusku nevyjadřuje. Ukrajinské zdroje tvrdí, že Rusové z okolí Belgorodu ostřelují druhé největší ukrajinské město Charkov.

Cílem dronových útoků jsou i jiná místa na ruské straně hranice. Gubernátor Kurské oblasti Roman Starovojt na svém účtu na Telegramu informoval, že ukrajinský bezpilotní letoun shodil výbušniny nad bývalým lihovarem ve vsi Gujevo ležící nedaleko hranic s ukrajinskou Sumskou oblastí. Hořelo v už nefungujícím podnikovém klubu, nikomu se nic nestalo.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Lavrov: Nejrozumnější a nejpřesnější mírový plán představila Čína

Čínský mírový plán pro vyřešení situace na Ukrajině je rozumný a z podobných návrhů zatím nejpřesnější, prohlásil podle ruských tiskových agentur ministr zahraničí Sergej Lavrov. Plán, s nímž Peking přišel v loňském roce, vyzývá mimo jiné k respektování Charty OSN a integrity států, ale i ke zrušení protiruských sankcí včetně těch, které byly přijaty ještě před ruskou invazí na Ukrajinu v roce 2022.

Přečíst článek

Kupka: Rusové se snaží o destabilizaci evropské železniční sítě

Rusové se snaží o destabilizaci evropské železniční sítě, včetně Českých drah, uvedl ministr Kupka

Rusko v rámci snahy o destabilizaci Evropské unie a sabotování její klíčové infrastruktury uskutečnilo tisíce pokusů o narušení evropské železniční sítě. Podle listu Financial Times (FT) to uvedl český ministr dopravy Martin Kupka. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov podle státní agentury TASS reagoval slovy, že jde o „nepodložená obvinění“.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme