Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ruská stíhačka poblíž Krymu srazila americký průzkumný dron. Moskva to popřela

Ruský bojový letoun Su-27 zasáhl vrtuli amerického průzkumného dronu Reaper (na snímku), uvedla americká armáda. Dron se zřítil do Černého moře.
ČTK
 ČTK

Ruský bojový letoun Su-27 se srazil s americkým průzkumným dronem Reaper, zasáhl jeho vrtuli, uvedla americká armáda. Dron se následně zřítil do Černého moře. Spojené státy incident označily za riskantní. Rusko popřelo, že by se jeho stíhačky dostaly do kontaktu s americkým dronem.

Reklama

„Náš letoun MQ-9 prováděl rutinní operace v mezinárodním vzdušném prostoru, když ho zaměřil a srazil ruský bojový letoun. Vedlo to ke zřícení a ztrátě MQ-9,” uvedl podle agentur generál amerického letectva James Hecker, který má na starosti operace ve zmíněné oblasti.

Kreml v Moskvě

Minus dva a půl bilionu rublů. Rozpočet Ruska se do února propadl kvůli výdajům na válku

Ruský rozpočet vykázal za první dva měsíce letošního roku deficit 2,58 bilionu rublů (755,8 miliardy korun), zatímco ve stejném období loni skončil v přebytku 415 miliard rublů. Moskva výrazně zvýšila výdaje, zatímco příjmy kvůli nižšímu prodeji ropy a plynu klesly. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo ruské ministerstvo financí.

Přečíst článek

Rusko ale popřelo, že by se jeho stíhačky dostaly do kontaktu s americkým dronem a dodalo, že proti bezpilotnímu letounu nepoužily ani své palubní zbraně. Americký stroj spadl v důsledku prudkého manévrování, uvedlo podle agentury TASS ruské ministerstvo obrany.

„V důsledku ostrého manévrování kolem 09:30 moskevského času přešel dron MQ-9 do nekontrolovaného letu se ztrátou výšky a narazil do vodní hladiny. Ruské stíhačky nepoužily palubní zbraně, nedostaly se do kontaktu s dronem a bezpečně se vrátily na domovské letiště,” citoval TASS z vyjádření ruského ministerstva.

Mluvčí Bílého domu John Kirby řekl, že o incidentu byl informován prezident Joe Biden. Uvedl také, že takové události se stávají, ale že tato je jiná, protože byla „nebezpečná a neprofesionální” a vedla ke zřícení amerického bezpilotního letounu. Dodal, že v „tomto ohledu jde o ojedinělý incident”. Americké ministerstvo zahraničí dá ruským představitelům najevo svoje znepokojení.

Obytný dům a auta po ruském útoku 16. března 2022 na ukrajinský Charkov.

Rok ruské invaze na Ukrajině v datech: Připomeňte si hlavní milníky

Ruský prezident Vladimir Putin zahájil invazí na Ukrajinu 24. února 2022 největší evropský vojenský útok od druhé světové války. Ruská armáda a rakety dosud zabily tisíce lidí, vyhnaly miliony z jejich domovů zejména do Evropy včetně Česka, otřásl geopolitickým pořádkem po studené válce a rozvířil globální trhy. Připomeňte si hlavní milníky ročního konflliktu.

Přečíst článek

Ruské ministerstvo podle agentury RIA Novosti dále uvedlo, že incident se odehrál poblíž Krymu. Ukrajinský poloostrov Rusko v roce 2014 v rozporu s mezinárodním právem anektovalo. Americký bezpilotní letoun podle Moskvy letěl s vypnutými odpovídači směrem k ruským hranicím, do vzduchu byly proto vyslány stíhačky.

Drony MQ-9 Reaper jsou víceúčelová bezpilotní letadla s dlouhou výdrží ve vzduchu, operují ve středních výškách. Jsou určené hlavně k ničení mobilních pozemních cílů, ale díky celému spektru moderních senzorů a komunikačních nástrojů jsou využívány i k průzkumu. Spojené státy dron nad Černým mořem ztratily v době nebývalého napětí ve vztazích s Moskvou. Vztahy obou mocností jsou na bodu mrazu kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Moskva v minulosti opakovaně vyjadřovala znepokojení nad lety amerických průzkumných letounů v blízkosti Krymu.

Horkovzdušný balon (ilustrační foto)

Američané vylovili z oceánu sestřelený čínský balon. Nález obsahuje zpravodajské senzory

Americká armáda vyzdvihla z Atlantského oceánu důležité elektronické součástky z objektu, který označuje za čínský špionážní balon a který 4. února sestřelila u pobřeží Jižní Karolíny. S odvoláním na prohlášení armády o tom informovala agentura Reuters. Mezi nalezenými součástkami jsou také senzory, jejichž účelem bylo podle armády shromažďování zpravodajských informací.

Přečíst článek

 

Reklama

Související

Musk se chlubí, že zabránil jaderné válce. Kvůli němu jsme jí ale blíž, míní věhlasný politolog

Musk se chlubí, že zabránil jaderné válce. Kvůli němu jsme jí ale blíž, míní věhlasný politolog

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin.

Lukáš Kovanda: Hra o ropná pole v Libyi. Putin upevňuje vliv, Západ povážlivě ztrácí

Přečíst článek
Rusko má na Ukrajině 200 tisíc obětí, tvrdí USA. Rapidně více než při ruském vpádu do Afghánistánu

Rusko má na Ukrajině 200 tisíc obětí, tvrdí USA. Rapidně více než při ruském vpádu do Afghánistánu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme