Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Putin chce obejít sankce zamaskováním původu ropy. Pomoct mu s tím má Erdogan

Recep Tayyip Erdogan a Vladimir Putin v Soči
ČTK
 ČTK

Rusko se ve snaze obejít sankce přijaté Západem kvůli válce na Ukrajině obrací na Turecko jako na potenciálního obchodního partnera, píše deník The Washington Post. Moskva před setkáním prezidenta Vladimira Putina a jeho tureckého protějšku Recepa Tayyipa Erdogana v Soči předložila Turecku návrh, který by jí umožnil obejít embargo na ruskou ropu přijaté Evropskou unií, a snaží se také vyhnout bankovní izolaci, tvrdí deník.

Reklama

Konkrétně chce Moskva přimět Turecko, aby Rusku povolilo nákup podílů v tureckých ropných rafineriích, terminálech a zásobnících, což by mu pomohlo zamaskovat ruský původ ropy. Embargo na dovoz ruské ropy do zemí Evropské unie má začít platit od přelomu roku. Z embarga bude dočasně vyřazena přeprava ropy ropovodem Družba, který zásobuje Česko, Slovensko a Maďarsko. Česko bude na rozdíl od ostatních zemí moci také až do prosince příštího roku dovážet produkty z ruské ropy z rafinerií v jiných zemích EU.

Rusko se také snaží dosáhnout toho, aby několik státem vlastněných tureckých bank otevřelo největším ruským finančním strukturám účty. Takový krok by podle ekonomů znamenal výrazné porušení západních sankcí. K nim se Turecko nepřipojilo, přestože invazi na Ukrajinu odsoudilo.

Podle The Washington Post ale zatím nic nenasvědčuje, že by Turecko chtělo na ruský návrh přistoupit. Podpora Ruska by totiž mohla vést k uvalení sekundárních sankcí na turecké banky a společnosti.

Vladimir Putin, prezident Ruska

Putin zakázal zahraničním investorům prodat podíly v energetických projektech a bankách

Rusko zakázalo společnostem ze zemí, které Moskva označuje jako nikoli přátelské, do konce roku prodávat podíly v klíčových energetických projektech a bankách. Vyplývá to ze zveřejněného dekretu podepsaného prezidentem Vladimirem Putinem, na který upozornila agentura Reuters.

Přečíst článek

Na setkání s Erdoganem Putin řekl, že doufá v podepsání memoranda o posílení vzájemných ekonomických a obchodních vztahů. Erdogan pak prohlásil, že setkání s Putinem „může otevřít úplně odlišnou kapitolu“ ve vzájemných vztazích. Turecko a Rusko stojí nyní na opačných stranách, pokud jde o válku na Ukrajině. Turecko je členskou zemí Severoatlantické aliance, která Kyjevu poskytuje vojenskou i finanční pomoc.

Summit G20

Ekonomický i geopolitický význam Západu klesá. Nedaří se mu izolovat Rusko a Čínu, všímá si Bloomberg

Západu v čele s USA se – k jeho vlastnímu údivu – nedaří izolovat Rusko a Čínu, píše agentura Bloomberg. Z dvaceti nejvýznamnějších ekonomik světa – sdružených ve skupině G20 – se k protiruským sankcím Západu připojila jen polovina. Skupina G20 přitom představuje zhruba 85 procent celosvětového ekonomického výkonu.

Přečíst článek

Ruský obchod - ilustrační foto

Rusko oprašuje ideu Tuzexu. Otevře obchody pro diplomaty, platit budou valutami

Diplomaté si v obchodech připomínající komunistickou síť Berjozka budou moci pořídit širokou škálu zboží - alkoholické nápoje a tabákové výrobky, šperky, kosmetiku, parfémy, cukrovinky i chytré telefony nebo hodinky. Obchody budou přijímat platby v eurech či dolarech.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ruský prezident Vladimir Putin

K čemu jsou sankce? Rusko díky bulharské výjimce získává miliardy na financování války

Přečíst článek
Třetí se směje. Čína díky západním sankcím ušetřila miliardy při nákupu ropy

Třetí se směje. Čína ušetřila díky západním sankcím miliardy dolarů při nákupu ropy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme