Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusko oprašuje ideu Tuzexu. Otevře obchody pro diplomaty, platit budou valutami

Ruský obchod - ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Diplomaté si v obchodech připomínající komunistickou síť Berjozka budou moci pořídit širokou škálu zboží - alkoholické nápoje a tabákové výrobky, šperky, kosmetiku, parfémy, cukrovinky i chytré telefony nebo hodinky. Obchody budou přijímat platby v eurech či dolarech.

Reklama

Rusko pro zahraniční diplomaty zřídí bezcelní obchody, kde si budou moci nakoupit zboží ze Západu za zahraniční měnu. Vrátí se tak k praxi ze sovětské éry, kdy existovaly obchody Berjozka, píše list The Guardian. Na podobném principu v někdejším Československu fungovala síť obchodů Tuzex.

Obchody patrně přivítají první zákazníky už na podzim. Vlastnit je bude společnost spadající pod ruské ministerstvo zahraničí a diplomaté si v nich budou moci pořídit širokou škálu zboží - alkoholické nápoje a tabákové výrobky, šperky, kosmetiku, parfémy, cukrovinky i chytré telefony nebo hodinky, napsal server Mediazona.

Hnědouhelný polský důl Turów

Dalibor Martínek: Rusové otočili svět. Uhlí už je zase fajn, i jádro. A dokonce i oteplování planety

Německo má na konci letošního roku podle svého závazku ukončit provoz všech tří dosud fungujících jaderných reaktorů. Jestli k tomu dojde bude ještě otázkou pro německé politiky a celou tamní společnost. Vyděšenou představou, že nebude mít v zimě ruský plyn.

Přečíst článek

Z Ruska odešla většina řetězců

Z Ruska se zahraniční společnosti od nábytkářské značky IKEA přes technologické giganty Apple a Microsoft po řetězce rychlého občerstvení McDonald's stáhly v reakci na únorovou invazi na Ukrajinu. Západní země proti ruským společnostem i jednotlivcům zavedly sankce.

Reklama

V nových obchodech budou moci nakupovat jen lidé s oficiálními doklady, které prokazují, že patří mezi zahraniční diplomaty, zaměstnance mezinárodní organizace nebo jsou jejich rodinnými příslušníky. Obchody budou přijímat platby v eurech či dolarech.

„Je to úplný Sovětský svaz,“ napsal šéfeditor ruské Mediazony Sergej Smirnov v odkazu na praxi obchodů, které odčerpávaly od obyvatel prostředky v západní měně.

O zřízení obchodů informoval ruský parlamentní věstník.

Volkswagen

Prodá Volkswagen svou ruskou fabriku na škodovky? Zájem mají Kazaši

Továrnu v Kaluze by podle zdrojů listu Vedomosti mohla koupit kazašská firma Asia Auto. Ta má licenci na výrobu vozů Volkswagen a Škoda.

Přečíst článek

Kaliningrad

Rusové si oddychli. Litva končí s uzávěrou Kaliningradu

Litva zrušila zákaz železniční dopravy zboží podléhajícího sankcím Evropské unie do ruské Kaliningradské oblasti, která je na baltském pobřeží obklopena Polskem a Litvou. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na ruskou agenturu RIA Novosti.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ruská ekonomika pokračuje v poklesu. Kvůli sankcím i menší ochotě Rusů nakupovat

Ruská ekonomika pokračuje v poklesu. Kvůli sankcím i menší ochotě Rusů nakupovat

Přečíst článek
Paříž představila vánoční osvětlení své nejznámější ulice, třídy Champs-Élysées. Letos se bude svítit úsporněji než obvykle, přesto ale světla ozářila 400 stromů.

Potemnělé Vánoce v Evropě. Další „obětí“ ruské invaze a energetické krize je vánoční osvětlení

Přečíst článek
Obchodní centrum - ilustrační snímek

Lukáš Kovanda: Češi šetří na všem. Na podzim lze čekat vlnu krachů hospod i firem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme