Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Poláci se již chystají na válku. Vláda vydala manuál na přežití

Válka na Ukrajině
ČTK
 ČTK

Příručka je volně k dispozici na webových stránkách vládního bezpečnostního centra. Radí, jak si připravit evakuační zavazadlo, jak funguje bezpečnostní systém státu či jak se chovat při jaderném nebo chemickém útoku, upozornila agentura AP.

Reklama

Polská vláda vydala příručku, ve které radí veřejnosti, jak se připravit na krizové situace, jako je válka. Mezi doporučeními jsou i tipy na to, jak se zachovat při útoku běžnými, chemickými a jadernými zbraněmi, informovala agentura AP.

Příručka, která nese název „Buď připraven - návod pro období krize a války“, se tento týden objevila na stránkách vládního bezpečnostního centra. Nabízí detailní psané instrukce i pokyny ve formě videí.

Budování odolnosti vůči hrozbám by mělo začít na úrovni, která je každému nejbližší - v rodině,“ uvádí se v 34stránkovém návodu. Úřad v příručce doporučuje, aby lidé identifikovali nejbezpečnější místa v domácnosti a dohodli se na kontaktním místě v případě náhodného rozdělení.

Lidé by si podle textu měli připravit batoh pro případ evakuace a zásoby k přežití sedmi dní bez vody a elektřiny. Příručka doporučuje, aby si nachystali pitnou vodu, potraviny, léky, baterie a svítilny.

Biden

USA uvalily sankce na Putinovy dcery či manželku Lavrova, EU se zatím na pátém balíku sankcí neshodla

USA uvalí sankce na dvě dospělé dcery prezidenta Vladimira Putina jako součást nového balíčku sankcí proti Rusku za jeho postup na Ukrajině. Nové postihy se zaměří také na dvě největších ruských bank. Bílý dům hovoří o odvetě za ruská „zvěrstva na Ukrajině“, která se mimo jiné odehrála v městě Buča. Nové postihy oznámila také Británie, naopak lídři Evropské unie se dnes na další podobě sankcí neshodli.

Přečíst článek

Jak se chovat při jaderném útoku?

Návod také popisuje, jak fungují systémy varování obyvatel v případě ostřelování nebo jak hledat bezpečné místo při takové události. Nabízí i rady, co dělat při chemickém či jaderném útoku.

Vládní bezpečností centrum uvádí, že je jeho povinností připravit veřejnost na různé obtížné scénáře a průvodce se nemusí nutně vztahovat k válce na Ukrajině. Úřad již dříve vydal příručky, které se zabývaly situacemi, jako jsou povodně a další neobvyklé živelní události.

Polsko, které je členem Evropské unie i Severoatlantické aliance, podporuje Ukrajinu v boji proti ruské invazi a vyzývá k zastavení dovozu ruského plynu a ropy do Evropy. Tento postoj podle AP vyvolává obavy u některých Poláků.

Ceny benzinu, ilustrační foto

Zlomový okamžik. Vláda snížila spotřební daň z pohonných hmot. Návrh ANO zrušit DPH z benzinu a nafty neprošel

Přečíst článek

Reklama

Související

Rusko musí posunout hranice, třeba až k Polsku, prohlásil k ročnímu výročí invaze exprezident Medveděv

Rusko musí posunout hranice třeba až k Polsku, prohlásil k ročnímu výročí invaze exprezident Medveděv

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme