Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jana Havligerová: Buďte v klidu, vláda činí kroky

český premiér Petr Fiala mluví na demonstraci na podporu Ukrajiny
ČTK
Jana Havligerová

Fialův kabinet rozhodl, že rodinám s ročním příjmem do milionu korun přispěje ze státní kasy na každé dítě pěti tisícovkami. A hned se strhnul ideologický boj. Jedni vládní pomoc označují za populismus, jiným dávka připadá příliš nízká. Jistě, vzpomínka na pastelkovné se přímo nabízí.

Reklama

Pro osvěžení paměti: Na jednorázový příspěvek ve výši tisíc korun určený výhradně na nákup školních pomůcek pro prvňáky, měli nárok rodiče, kteří pobírali na svou ratolest přídavek na dítě. Naposledy se dávka vyplácela v roce 2007. Nesrovnávejme, nesuďme. Nízkopříjmové rodiny nebo samoživitelky s povzdechem řeknou - každá koruna dobrá. Jak si s další „cílenou“ dávkou poradí přetížené úřady práce, je jiná kapitola.

Nynější růst cen energií, tepla, plynu, pohonných hmot a také potravin může podle odhadů sociologů ohrozit až třicet procent obyvatel Česka. Co by se stalo, pokud by se Česko muselo okamžitě odstřihnout od ruských surovin, především plynu, zatím nikdo ani nevyčíslil, a možná ani nedomyslel. Zhruba ovšem víme, že odstávka plynu by mohla vést k zániku mnoha firem, dokonce i celých odvětví, a s tím i k enormnímu nárůstu nezaměstnanosti. Ministr průmyslu Síkela ujišťuje, že domácnostem tma a zima nehrozí, ministr zemědělství Nekula by pro jistotu rád do kritické infrastruktury zařadil právě zemědělství a potravinářství. O tom, co by zavření kohoutků udělalo s cenami, se raději vůbec nemluví.

Svatý Václav, dvacetikoruna, česká koruna, Praha

Korunu nečeká růžová budoucnost, shodují se ekonomové. ČNB se zapotí

Vysoké devizové rezervy České národní banky jsou skvělý nástroj, jak udržovat kurz na současné výši navzdory razantní inflaci. Potvrdili to ekonomové na konferenci Quo vadis, CZK?, kterou pořádala investiční společnost EMUN a jejíž mediálním partnerem byl byznysový server newstream.cz. Dlouhodobé držení eur však začíná mít i negativní dopady. „Koruna se kvůli tomu chová maniodepresivně a ČNB stojí velké úsilí ji kočírovat,“ uvedl jeden ze speakerů konference a přední český odborník na měny Petr Krčil z Art of Finance.

Přečíst článek

Vláda se spoléhá na evrospkou solidaritu

Ale buďte v klidu, jak jsme se dozvěděli poté, co Rusko od plynu odstřihlo Poláky a Bulhary, vláda činí kroky, a dlouhodobě bude spoléhat na evropskou solidaritu. Jak řekl premiér Fiala: „My ty kroky samozřejmě děláme, bohužel přišli jsme jako nová vláda ve chvíli, kdy energetická bezpečnost ČR nebyla předchozí vládou zajišťována, dokonce měli zájem pustit Rosatom do tendru na Dukovany.“

Jak řečeno, kroky, aby zajistil dostatek plynu, Fialův kabinet dělá, premiér jen nebude „mluvit o podrobnostech, protože to v tuto chvíli ani není možné.“ Že se vláda přípravám na případné odstřižení od plynu pravidelně věnuje, byť ne ve formálních bodech, ujišťuje i ministr financí Stanjura. Trochu problém podle něj ale je, že Česko nemá moře.

Mirek Topolánek

Mirek Topolánek: Bez plynu z Ruska tu máme zpátky středověk

V případě zastavení dodávek ruského plynu do Evropské unie, o kterém se hovoří v souvislosti s dalšími sankcemi proti Rusku kvůli jeho vojenskému útoku na Ukrajinu, by Česká republika nemohla rychle nahradit obrovský výpadek z jiných zdrojů a ocitla by se bez této důležité energetické suroviny. Nedostatek plynu by ohrozil výrobu tepla, dodávky plynu do domácností a firem, jelikož Česko je téměř ze 100 procent závislé na ruském plynu. Na konferenci Dny teplárenství a energetiky to řekl předseda Teplárenského sdružení ČR a bývalý premiér Mirek Topolánek.

Přečíst článek

V každém případě ovšem buďte v klidu. Kdyby vláda při oněch blíže nespecifikovaných krocích přeci jenom zaškobrtla, máme k dispozici kravský trus. Stručné vysvětlení – jedná se o potenciál takzvaného biometanu, k jehož výrobě by Česko podle ministra Jurečky mohlo využívat chované krávy. Respektive jejich trus. Nenechte se mýlit tím, že předseda lidovců momentálně šéfuje rezort práce a sociálních věcí. Je také soukromý zemědělec, a dvakrát byl i ministrem zemědělství s pořadovými čísly 12 a 15. O trusu prostě něco ví.

Tragédii války na Ukrajině převážná většina lidí nezlehčuje a uvědomuje si, že její důsledky dolehnou i na ně. Fialova vláda se rozhodla, že jim pomůže výhradně cílenými dotacemi. Fajn. Musí přitom ale počítat s tím, že čím dál tím víc lidí se bude ptát: A mohli bychom plány pomoci vidět?

Projekt Lihovar

Ceny bytů v Praze vzrostly za rok o 30 procent. Atakují úroveň 150 tisíc za metr čtvereční

Ceny nových bytů v Praze zběsile rostou. Průměrná cena za metr čtvereční se v letošním prvním čtvrtletí dostala na 145 749 korun. To je o téměř 30 procent více než před rokem, uvádí analýza předních developerů.

Přečíst článek

LNG

Češi hledají plyn v Norsku, Kataru i Nizozemsku. Vše je křehké, vlastně spíš tajné

Kde vezme Česko zemní plny na příští sezonu? Zase z Ruska? A co v případě, že Putin plyn Evropě vypne? Pokud by se tak stalo, byl by to ekonomický kolaps Česka. Na ruském plynu jsme zcela závislí.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme