Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Plodiny, ale taky třeba cukr a med. Ficova vláda rozšíří zákaz dovozu zboží z Ukrajiny

Slovenský premiér Robert Fico (v popředí) a ministr zemědělství Richard Takáč
Profimedia
 ČTK

Slovensko rozšíří stávající jednostranný zákaz dovozu čtyř zemědělských komodit z Ukrajiny o další potraviny a zboží, zpřísní rovněž pravidla tranzitu zásilek s tímto nákladem přes své území. Vyplývá to z dnešního rozhodnutí vlády.

Reklama

Ministerstvo zemědělství v návrhu uvedlo, že opatření je potřeba přijmout kromě jiného z důvodu absence celoevropského řešení ohledně ukrajinského zboží.

Už v září tehdejší slovenský kabinet rozhodl, že Slovensko dál neumožní dovoz ukrajinské pšenice, kukuřice, řepky a slunečnicových semen. Reagoval tak na podrobný krok Maďarska a Polska poté, co Evropská komise uvedla, že neprodlouží embargo na dovoz těchto čtyř druhů zemědělského zboží do unijních zemí sousedících s Ukrajinou.

Kyjev podal kvůli obilí stížnost u WTO na Slovensko, Polsko a Maďarsko

Kyjev si kvůli embargu na obilí stěžuje na Slovensko, Polsko a Maďarsko. Chystá odvetu

Kyjev podal u Světové obchodní organizace (WTO) stížnost proti Slovensku, Polsku a Maďarsku kvůli jejich rozhodnutí pokračovat v embargu na dovoz ukrajinského obilí. S odvoláním na prohlášení ukrajinského ministerstva pro ekonomiku a obchod o tom informovala agentura Reuters. Embargo trojici středoevropských zemí, ale i Rumunsku a Bulharsku povolila zavést letos v květnu Evropská komise, zákaz ale skončil minulý pátek.

Přečíst článek

Nynější slovenská vláda premiéra Roberta Fica uložila příslušným ministrům, aby zajistili zákaz dovozu vybraných zemědělských produktů a potravin z Ukrajiny a také zavedení zvláštního režimu tranzitu zásilek s určeným zbožím přes Slovensko.

Seznam komodit stanoví ministr zemědělství. Podle dokumentu, který projednala vláda, se slovenská opatření budou vztahovat nejen na zmíněné čtyři komodity z Ukrajiny, ale také například na med, pšeničnou mouku, slad či třtinový a řepný cukr.

Slovensko nejprve letos na jaře jednostranně zakázalo dovoz tří desítek různých zemědělských produktů a potravin včetně obilí z Ukrajiny. Toto opatření pak Bratislava zrušila v reakci na dohodu Evropské komise s pěti členskými zeměmi včetně Slovenska ohledně zavedení unijních ochranných opatření na dovoz vybraných produktů z Ukrajiny. Platnost unijního nařízení skončila v polovině září.

Pšenice či kukuřice z Ukrajiny bude mít zřejmě zákaz v EU na dalších pět měsíců

Pšenice či kukuřice z Ukrajiny bude mít zákaz v EU na dalších pět měsíců

Polské ministerstvo zemědělství dostalo od Evropské komise (EK) návrh týkající se prodloužení zákazu dovozu některých zemědělských produktů z Ukrajiny do Polska, na Slovensko, do Maďarska, Rumunska a do Bulharska. Na Twitteru to napsal šéf polského resortu zemědělství Robert Telus. Zákaz se týká ukrajinské kukuřice, pšenice, řepky a slunečnicových semen.

Přečíst článek

Vyvážet obráběcí stroje do Ruska byla chyba. Hned to ukončíme, kaje se šéf české strojírenské firmy

Vyvézt obráběcí stroje do Ruska byla chyba. Víckrát se to nestane, kaje se šéf české strojírenské firmy

Obchodní společnost Labara má průšvih. Přes ní se podle zjištění Deníku N dostalo do Ruska několik obráběcích strojů, přestože se na ně od začátku konfliktu na Ukrajině vztahuje embargo. Proč se tak stalo? Proč firma, která obchoduje s výrobky tradiční české strojírenské společnosti Kovosvit obešla evropské zákazy a dovezla do Ruska své produkty? Newstream.cz v této souvislosti kontaktoval prokuristu společnosti Labara Oskara Mühlhanslema a žádal ho o vysvětlení. „Byl to zcela legální obchod dle všech platných nařízení a zákonů. Bohužel management ruské firmy se bez našeho vědomí domluvil s odběratelem v Turecku, a ten jim pak stroje prodal,“ tvrdí manažer. Jak je to doopravdy?

Přečíst článek

Reklama

Související

Voják ukrajinské armády

Slováci vybrali na nákup munice pro Ukrajinu desítky milionů. Cíl splnili za necelé dva dny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme